De vraag naar duurzame en eerlijke kledingmerken groeit, gelukkig. Dat is hard nodig ook, want de milieu impact en arbeidsomstandigheden in de mode-industrie zijn schokkend. Maar welke kledingmerken zijn écht duurzaam en eerlijk en hoe onderscheid je écht goede merken van de merken die greenwashen?
In deze blogpost vind je een overzicht van 8 toffe Nederlandse kledingmerken die op een eerlijke en duurzame manier hun kleding produceren. We vertellen je ook wat meer over hoe elk merk zich onderscheidt op het gebied van duurzaamheid en ethiek en wat we volgens hun missie in de toekomst van ze kunnen verwachten. Handig, toch? Zo’n go-to lijstje van merken waarmee je met minder schuldgevoel naar mooie kleding kan browsen?
Lees gauw verder!
Inhoudsopgave
- Waarom duurzame en eerlijke kledingmerken broodnodig zijn
- Deze Nederlandse kledingmerken zijn duurzaam en eerlijk
- Conclusie: Nederland heeft al enkele mooie, duurzame en eerlijke kledingmerken. Maar we want more!
Waarom duurzame en eerlijke kledingmerken broodnodig zijn
De impact van de kledingindustrie op het klimaat is enorm. Hieronder enkele feiten en cijfers over (het gebrek aan) de duurzaamheid van de kledingindustrie:
- In 2018 was de industrie verantwoordelijk voor ongeveer 4% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Naar schatting levert de kledingindustrie 1,2 miljard ton CO2 uitstoot op per jaar en dat is meer dan de luchtvaart- en scheepvaartindustrie samen.
Gemiddeld leverde de kledingindustrie in 2020 270 kg CO2 uitstaat per persoon op in de EU. - Naast CO2 uitstoot wordt door de kledingindustrie extreem veel water verbruikt. De productie van één katoenen T-shirt verbruikt gemiddeld 2.700 liter water (dit staat ongeveer gelijk aan 2,5 jaar douchen per kledingstuk) en gemiddeld kochten we in Nederland per persoon nog 46 kledingstukken!
20% van het afvalwater wereldwijd wordt veroorzaakt door de kledingindustrie. - Ook is de textielindustrie één van de grootste watervervuilers ter wereld. Giftige chemicaliën die worden gebruikt bij de productie van kleding komen in rivieren en oceanen terecht en brengen daar veel schade aan het ecosysteem.
Hoog tijd dat wij als consumenten onze verantwoordelijkheid nemen om een eerlijkere en duurzamere kleding industrie af te dwingen.
Deze Nederlandse kledingmerken zijn duurzaam en eerlijk
- Kings of Indigo
Het in Amsterdam geboren merk Kings of Indigo biedt kwalitatieve, tijdloze kleding voor zowel mannen als vrouwen. De kleding komt in een aantal neutrale kleuren en niet te drukke prints, waardoor het een perfect merk is om bij rond te neuzen als je items mist in je capsule wardrobe.
Op het gebied van duurzaamheid heeft Kings of Indigo een 360 graden aanpak. “We leave no stone unturned” schrijven ze. Ze bieden hoogwaardige denimkleding aan, met een focus op vakmanschap en tijdloze ontwerpen. Kings of Indigo gebruikt biologisch katoen en gerecyclede materialen en streeft naar een circulaire economie door het stimuleren van reparatie en recycling van hun producten.
De vijf duurzaamheidspijlers waaraan ze hun voortgang meten zijn:
– het verminderen van waterverbruik
– afvalvermindering onder andere door repareren, recyclen en hergebruiken
– eerlijke productie
– schoon en minimaal transport
– het gebruik van klimaatvriendelijke materialen.
Van 2023 tot en met 2025 heeft het merk de doelstellingen om de volledige supply chain transparant te maken, te zorgen dat al hun denims een EIM (Environmental Impact Measure) score hebben, alle collecties volledig van gerecyclede of man-made materialen te maken en om CO2 positief te worden.
Op dit moment krijgt Kings of Indigo al de hoogste rating voor duurzaamheid door de onafhankelijke website Good on You, die kledingmerken kritisch tegen het licht houdt op het gebied van duurzaamheid en ethiek. Meer feitjes over de duurzame productie van Kings of Indigo vind je hier op hun website.
Kings of Indigo kan zich dus met recht een duurzaam en eerlijk kledingmerk noemen! - Mud Jeans
Oprichter van Mud Jeans, de Nederlandse Bert van Son, had al 30 jaar ervaring in de kledingindustrie. Hij zag hoe zwaar arbeiders in de kledingindustrie het hadden en hoe het continu produceren van nieuwe kleding de planeet uitput. Dat moest eerlijker en duurzamer! En aangezien jeans extreem veel gekocht worden en een zeer zware impact hebben op het klimaat (1 miljard verkocht spijkerbroeken per jaar en 7.000 liter aan water met chemicaliën voor de productie van een jeans) leek dit een goede plek om te starten.
Mud Jeans biedt mooie jeans die gemaakt zijn van biologisch katoen en gerecyclede denimvezels. De spijkerbroeken zijn regionaal geproduceerd met gegarandeerd oog voor het welzijn van de textielarbeiders. Mud Jeans is een B Corporation en focust zich op de circulaire economie. Uniek is hun leaseprogramma, waarbij klanten een spijkerbroek kunnen leasen in plaats van te kopen. Dit stimuleert hergebruik en minimaliseert verspilling. Na gebruik wordt de spijkerbroek geupcycled tot een vintage kledingstuk of de stof wordt gerecycled voor de productie van weer nieuwe jeans.
Meer informatie over de duurzaamheid en eerlijkheid van het kledingmerk Mud Jeans vind je hier op hun website. - Alchemist
Bij Alchemist slaag je voor zogenaamde eco-fashion, of ‘common sense’ zoals ze het zelf noemen. Alchemist biedt eenvoudige vrouwenkleding aan. Zonder schreeuwerige opsmuk, maar van goede kwaliteit en met mooie details. De kleding wordt gemaakt van duurzame materialen zoals bamboe, biologisch katoen, Tencel en gerecycled polyester.
Naast oog voor het klimaat, hecht Alchemist veel waarde aan het eerlijk produceren van hun kleding. Alchemist heeft de zogenaamde ‘Clean Clothes Transparency Pledge’ getekend en is geregistreerd bij de Open Apparel Registry. Dit houdt in dat ze transparant zijn over de fabrieken waarmee ze samenwerken in de creatie van hun kleding. Alle fabrieken waarmee ze samenwerken hebben tenminste één sociaal keurmerk.
Tot slot biedt Alchemist maar twee nieuwe collecties per jaar. Elk van de kledingstukken is goed combineerbaar met de kleding uit hun eerdere collecties. Geen fast fashion dus met praktisch elke dag nieuwe kleding in de schappen, maar slow fashion! Bijna als een capsule wardrobe, waarbij alle kleding goed bij elkaar past.
Lees meer over de duurzaamheid en ethiek van het kledingmerk Alchemist op hun website. - Kuyichi
Misschien wel het meest unieke duurzame en eerlijke kledingmerk in deze lijst is Kuyichi. Kuyichi is namelijk opgericht door een NGO: Solidaridad. Het zit zo: Solidaridad onderzocht de katoenindustrie in Peru en schrok van de gigantische vervuiling, armoede en slechte omstandigheden waarin de productie tot stand kwam. Omdat duurzame kleding destijds een nog wat stoffiger imago had, wilde Solidaridad samenwerken met een bestaand kledingmerk in de high fashion industrie om duurzame en eerlijke mode aan te bieden, maar dat lukte niet. Daarom heeft NGO Solidaridad in 2001 zelf het duurzame en eerlijke kledingmerk Kuyichi opgezet in samenwerking met Stichting Stimulans, Triodos Bank en de Association of Kuyichi Producers.
Kuyichi is een pionier op het gebied van duurzame denim. Een spijkerbroek is namelijk één van de meest vervuilende kledingstukken om te produceren. Kuyichi is het eerste kledingmerk dat 100% biologische denim produceerde. Kuyichi biedt een breed scala aan denimkleding aan, van jeans tot jassen. Alle kleding is gemaakt van biologische en gerecyclede materialen door mensen die hier goed en eerlijk voor behandeld worden. Hiervoor werkt Kuyichi samen met fabrieken die voldoen aan strenge sociale en milieuvoorschriften.
Lees hier meer over de duurzaamheid en ethiek van het kledingmerk Kuyichi of bekijk hun fashion aanbod hier. - Bellamy Gallery
Bellamy Gallery is ontstaan als een mooi, duurzaam en ethisch kledingmerk dat is opgericht door de Nederlandse Mireille van der Sprong en Imke Bens. Helaas is Bellamy Gallery in 2023 failliet verklaard, maar doorgestart onder modemerk Anna van Toor met behoud van de duurzaamheid en ethiek van het merk.
Bellamy Gallery biedt tijdloze, betaalbare en duurzame kleding aan. Voorheen voor heren, dames en kinderen, maar sinds de doorstart lijkt dit vooral nog voor dames te zijn. Bellamy Gallery is het tegenovergestelde van fast fashion. Hun ethos: ‘koop minder, maar kwaliteitsbenodigdheden en draag ze met liefde tot aan de laatste draad’. De kleding is gemaakt om heel lang mee te gaan, zodat het zelfs doorgegeven kan worden aan de volgende generatie.
Ze gebruiken biologisch katoen en gerecyclede materialen om hun collecties te produceren en de onderneemsters kenden alle producenten persoonlijk. Toch lijkt er wel wat verandert aan het merk sinds de start. Zo zou Bellamy Gallery niet meedoen aan uitverkoop, maar het gehele jaar door dezelfde prijs hanteren voor producten. Maar, toch is er nu een sale pagina op de website waar kledingstukken tegen een lagere prijs aangeboden staan. De productie van de kleding vond eerst enkel plaats in Europa, maar op de website zie ik nu ook fabrikanten in onder andere Madagaskar staan. Veel kledingstukken hebben helemaal geen fabriekspaspoort meer.
Bellamy Gallery is dus uit een mooi, duurzaam en ethisch gedachtegoed ontstaan en nog steeds een mooi kledingmerk. Echter, de productieketen van het kledingmerk en de totstandkoming van de prijs van de kleding lijkt steeds minder transparant te worden. - Marlies Dekkers
Yes, in dit rijtje met duurzame en eerlijke mode merken is Marlies Dekkers absoluut mijn favoriet! Al voordat ik wist dat Marlies Dekkers ook op het gebied van duurzaamheid en ethiek hartstikke goed bezig is kocht ik (af en toe) lingerie van het merk. Met name de beha’s vind ik namelijk echt heel lekker en mooi zitten. Ook na jaren gebruik nog en dat heb ik lang niet met alle beha’s. Je merkt wat dat betreft echt dat de lingerie ook gemaakt is vanuit het perspectief van een vrouw: het moet niet alleen mooi zijn maar ook comfortabel. Het prijskaartje is eigenlijk de voornaamste reden dat ik niet alleen maar Marlies Dekkers lingerie in de kast heb hangen.
Duurzaamheid en ethiek zijn al vanaf dag 1 aanwezig in het hart van lingeriemerk Marlies Dekkers. Inmiddels draagt het merk ook de B-corporation status, wat betekent dat de sociale en ecologische impact van Marlies Dekkers grondig bekeken is. Er wordt veel belang gehecht aan goede levensstandaard voor alle mensen in de productieketen. Een leefbaar loon, het respecteren van mensenrechten en een eerlijke behandeling tussen man en vrouw zijn pijlers waar bij het merk Marlies Dekkers op wordt gecontroleerd.
Duurzame oplossingen waar Marlies Dekkers mee werkt zijn onder andere de productie van de materialen. Het textiel wordt bijvoorbeeld digitaal geprint wat gemiddeld 60 liter water per meter textiel bespaart in de productie. Verpakkingen zijn 100% gerecycled en recyclebaar en ook bij het vervoer van de kleding en lingerie van Marlies Dekkers wordt op duurzaamheid gelet: 95% van de producten wordt via zee vervoerd en in plaats van plastic vormen te gebruiken voor de bescherming van de beha’s onderweg gebruiken ze een alternatief van papierpulp.
Als je meer wil lezen over de duurzame en ethische stappen die bij Marlies Dekkers worden gezet raad ik je aan deze pagina te bekijken.
Houd ook hier het productaanbod en eventuele kortingsacties van Marlies Dekkers in de gaten, want kortingen worden zo nu en dan gegeven en dat kan een hoop schelen! - CharlieMary
CharlieMary is een circulair kledingmerk uit Amsterdam, opgericht door Charlotte van Waes (Charlie) en Marieke Vinck (Mary). Circulair omdat ze gebruik maken van gerecyclede stoffen en zogenaamde ‘dead stock fabrics’. Stoffen die er al waren en dus niet speciaal voor deze kleding geproduceerd zijn. Dead stock fabrics zijn stofresten die andere kledingmerken overhouden. Daarbij probeert CharlieMary de stoffen zo dicht mogelijk bij de plaats waar hun kledingproductie plaatsvindt te sourcen.
En waar die productie dan plaatsvindt? Grotendeels in Nederland en een beetje in Turkije. CharlieMary is heel transparant over hun productiepartners. Alles staat netjes beschreven op hun transparantiepagina. Ze focussen op eerlijke en prettige arbeidsomstandigheden voor iedereen in de productielijn van hun kleding, wat CharlieMary dus met recht een eerlijk kledingmerk maakt. Naast het hergebruik van bestaande stoffen voor hun mode, probeert CharlieMary ook het gebruik van plastic tot het minimum te reduceren. Je vindt in geen van de kledingstukken van dit kledingmerk plastic terug. Ook worden alle kledingstukken verpakt in recyclebaar FSC-papier in plaats van plastic zakken. Webshop bestellingen worden in een herbruikbare en retourneerbare Re-Pack verpakking verstuurd.
Bekijk de collectie van CharlieMary hier. - Vanilia
Vanilia is een kledingmerk dat stijlvolle en tijdloze kleding voor vrouwen aanbiedt. Ze werken met duurzame materialen zoals biologisch katoen en Tencel, en ze zijn transparant over hun productieprocessen. Vanilia geeft aan altijd op zoek te zijn naar duurzamere alternatieven voor de materialen die ze gebruiken. De productie van de kleding vindt plaats binnen Europa en Turkije. Vanilia streeft ernaar kledingstukken op te leveren die heel erg lang meegaan. Maar, na veelvuldig gebruik kan er natuurlijk altijd iets kapot gaan aan de kleding. Om toch de levensduur van de kleding verder te verlengen en als goede service richting klanten, biedt Vanilia reparatieservices aan.
Lees hier meer over de duurzaamheid van kledingmerk Vanilia
Conclusie: Nederland heeft al enkele mooie, duurzame en eerlijke kledingmerken. Maar we want more!
Deze kledingmerken hebben gemeenschappelijke kenmerken, zoals het gebruik van biologisch katoen, gerecyclede materialen en eerlijke arbeidsomstandigheden. Ze streven naar transparantie, minimaliseren hun ecologische impact en dragen bij aan positieve sociale verandering.
Door te kiezen voor kleding van duurzame en ethische kledingmerken, kunnen wij als consumenten echt flink bijdragen aan een meer duurzame en eerlijke mode-industrie. Dus neem die verantwoordelijkheid! Zelfs als je je kleding alleen tweedehands koopt (lekker bezig) helpt het om de voorkeur te geven aan duurzame en ethische kledingmerken boven tweedehands kledingstukken van andere merken.
Gelukkig zijn er dus al een aantal hele toffe merken waar je uit kan kiezen in Nederland, maar de noodzaak is ook hoog. Ik hoop dus dat we dit lijstje met duurzame en eerlijke kledingmerken steeds langer kunnen maken.
Wat is jouw favoriete duurzame en ethische kledingmerk? Of mist er nog een geweldig kledingmerk in dit lijstje? Laat het ons weten in de comments!