Heb je een restje rijst over? Mooi. Niet weggooien hoor!
Een restje gekookte rijst is namelijk een geweldig ingrediënt voor tal van andere maaltijden, gebak of toetjes. Je hoeft het niet eens meer te koken. Scheelt weer een stap. 🙂 In deze blogpost vind je 17 recepten waarin je een restje rijst een heerlijk tweede leven geeft én twee bonustips waarmee je het kookvocht van de rijst (oftewel het rijstwater) kan hergebruiken.
Dus, lees gauw verder. Weg met voedselverspilling en lang leve de restjes rijst!
Deze post kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat wij commissies kunnen ontvangen als jij ervoor kiest iets te kopen via links in deze posts (zonder extra kosten voor jou). Meer details hierover vind je op onze affiliate pagina.
Inhoudsopgave
- 17 recepten voor het hergebruiken van een restje rijst
- Let op: een restje gekookte rijst is zwaarder dan ongekookte rijst
- Hoe lang kan je een restje rijst bewaren?
- Bonustips: hergebruik ook het kookvocht van je rijst
- Conclusie: recepten te over, dus gooi je restje rijst niet weg!
- Dit vind je misschien ook interessant
17 recepten voor het hergebruiken van een restje rijst
- Fried rice: Yum, zo lekker! En makkelijk ook. Bak de rijst aan met wat groenten, ei en eventueel een sausje en je bent klaar om aan tafel te gaan.
- Rijstsalade: Voeg een klein restje rijst toe aan een salade voor wat extra vulling. Rijst past eigenlijk in bijna elke salade wel.
- Rijstsoep: Ook soep kan je wat ‘steviger’ maken door een restje rijst toe te voegen. Kies een bestaand soep recept of maak een snelle groentesoep met groenten, bouillon, een restje rijst en welke andere ingrediënten je lekker vindt erin.
- Arancini: Rol kleine rijstballetjes met je handen en vul met kaas, spinazie of (vegan) gehakt. Frituur en enjoy als snack.
- Gevulde paprika’s: Snijd de bovenkant van paprika’s af en haal de zaadlijsten eruit. Vul de paprika’s met een mengsel van rijst, groenten, een kruidenmix en (vegan) gehakt. Bak ze in de oven totdat ze gaar zijn.
- Rijstpudding: Maak een romige rijstpudding met melk, suiker en kaneel. Serveer met fruit of jam.
- Sushi bowls: Vul kommen met rijst, groenten, vis, ei en andere toppings naar keuze.
- Rijstcrackers: Maak zelf rijstcrackers van gekookte rijst. Lekker als snack of bij de borrel.
- Wokgerechten: Gebruik rijst als basis voor een wokgerecht met groenten, vlees, vis of tofu.
- Burrito’s: Vul tortilla’s met rijst, bonen, groenten en salsa.
- Rijstburgers: Maak vegetarische burgers van rijst, bonen, groenten en kruiden.
- Gefrituurde rijstballetjes: Maak kleine rijstballetjes en frituur ze goudbruin. Serveer met een sausje naar keuze.
- Rijstpannekoeken: Maak pannenkoeken van rijstmeel. Lekker met stroop of fruit.
- Loempia’s: Vul loempiavellen met rijst, groenten en vlees of vis. Frituur ze goudbruin.
- Rijstpap met fruit: Maak een papje door de rijst met melk en suiker te verwarmen in een steelpan. Serveer met fruit, een snufje kaneel of eet het gewoon zo.
- Nasi goreng: De ultieme restjes rijst-klassieker. Bak de rijst in een pan met wat (indonesische) groenten en ei. Serveer met een gebakken eitje, pindasaus en als je wilt wat sambal en kroepoek. Enjoy!
- Hartige rijstkoekjes: Meng gekookte rijst met bloem, ei, gember, knoflook en sojasaus. Vorm kleine koekjes, bak ze goudbruin in de oven en smul!
Let op: een restje gekookte rijst is zwaarder dan ongekookte rijst
Je kan een restje gekookte rijst eigenlijk in elk recept hergebruiken waarin gekookte rijst nodig is. Maar, let op dat je dan de juiste hoeveelheid neemt!
Een rijstkorrel is na het koken namelijk een stuk zwaarder dan daarvoor (bijna drie keer zwaarder!), omdat het veel vocht opneemt. Als je dus een recept gebruikt waarvoor je bijvoorbeeld 100 gram rijst nodig hebt, maar je gebruikt hiervoor een restje al gekookte rijst, dan heb je meer nodig.
Hoeveel gram ongekookte rijst is hoeveel gram gekookt? Dat verschilt ook nog per rijstsoort volgens Lassie.
- 100 gram ongekookte risotto of sushi rijst is 295 gram gekookte rijst (x2,95)
- 100 gram gekookte risotto of sushi rijst is 34 gram ongekookte rijst (x0,34)
- 100 gram ongekookte pandan-, basmati-, jasmijn- of zilvervliesrijst is 250 gram gekookte rijst (x2,5)
- 100 gram gekookte pandan-, basmati-, jasmijn- of zilvervliesrijst is 40 gram gekookte rijst (x0,4)
Hoe lang kan je een restje rijst bewaren?
Als je gekookte rijst afgekoeld in een luchtdichte bak in de koelkast bewaart, dan is je restje maximaal 3 dagen houdbaar. Maar ik neem liever het zekere voor het onzekere en gebruik het restje rijst gewoon de volgende dag al.
Hoe weet je of je restje rijst nog goed is?
Kijk, ruik en voel.. Ruikt het vreemd? Is de rijst verkleurd of lijkt het slijmerig? Weg ermee! Bij twijfel ook. Gekookte rijst bederft vrij snel al, dus het liefst verwerk je het restje rijst direct de volgende dag in een maaltijd en eet je het op.
Bonustips: hergebruik ook het kookvocht van je rijst
Het water waarin rijst gekookt wordt, wordt vaak automatisch weggegooid. Het kookvocht, of rijstwater, is immers alleen het middel om de rijst te koken: een restproduct. Maar wist je dat het kookvocht veel nuttige voedingsstoffen bevat? Het zou heel gezond voor je zijn om het te gebruiken in bijvoorbeeld soep of smoothie. Maar ook wordt rijstwater door veel mensen geprezen als verzorgingsproduct voor haar en huid. Als je rijstwater gebruikt om je haar mee te spoelen na het wassen, of het even in te laten trekken in je haar als een soort haarmasker, zou je haar gladder en sterker worden. Er wordt zelfs geclaimd dat je haar sneller kan gaan groeien door het te spoelen met rijstwater, maar dit heeft Rader onderuit gehaald in dit artikel.
Rijstwater kan ook gebruikt worden als DIY toner voor je huid. Dus het kan zeker geen kwaad om het kookvocht op te vangen na het koken van je rijst en eens een poging te wagen, toch? Het kost je niets en wie wil er nou geen mooiere huid en gladder en sterker haar?
Conclusie: recepten te over, dus gooi je restje rijst niet weg!
Gooi die restjes rijst dus niet weg! Met een beetje creativiteit maak je er in een handomdraai een heerlijke nieuwe maaltijd van. Lekker, gezond, beter voor het milieu én voor je portemonnee!
Eén gedachte over “17x een restje rijst hergebruiken”