Gezonde pastasaus met seizoensgroenten: spaghetti aglio e olio

Zelf pastasaus maken? Dit recept is gezond, easy en zit boordevol seizoensgroenten

Een vers bord pasta? We like. Met knisperend verse seizoensgroenten? Nog beter. Maar dat je deze verse pastasaus ook makkelijk maakt en supersnel op tafel zet is de kers op de taart. Had ik trouwens ook al gezegd dat deze pastasaus heel goedkoop te maken is?

In deze blog vind je mijn go to recept in de zomer: spaghetti aglio e olio met verse tomaatjes en pittige sla. Buon appetito!

Dit is waarom je beter seizoensgroenten kan gebruiken van een lokale teler

Seizoensgroenten van een lokale ondernemer of uit je eigen tuin zijn goedkoper, gezonder en veel minder belastend voor het milieu. Dat zit zo:

Waarom zijn seizoensgroenten goedkoper?

Groenten en fruit die je buiten het seizoen koopt moeten geteeld worden met behulp van kassen. Die kosten energie en dus extra geld. Als ze niet in Nederland geteeld zijn moeten ze geïmporteerd worden uit het buitenland. Dat betekent weer dat ze getransporteerd moeten worden en ook dat kost geld. En die extra kosten worden doorberekend in de prijs die jij betaald in de supermarkt.

Waarom zijn seizoensgroenten gezonder?

Groenten en fruit die in het seizoen groeien bevatten meer vitaminen dan dezelfde groenten en fruit die buiten het seizoen zijn geteeld en geoogst. Ook als groenten of fruit uit het buitenland geïmporteerd worden, waar het misschien wel het juiste seizoen was, bevatten ze vaak minder vitaminen omdat deze verloren gaan tijdens langdurige opslag. Kortom: hoe verser, hoe beter en hoe meer in het seizoen hoe beter.

Waarom zijn groenten en fruit direct van een lokale teler beter voor het milieu?

Ik noemde het eerder al: seizoensgroenten en -fruit kunnen gewoon hier in Nederland groeien zonder dat er te veel processen aan te pas hoeven te komen. Als dezelfde groenten en fruit buiten het seizoen geteeld moeten worden zijn er kassen nodig. Deze stoten CO2 uit.

Wanneer we groenten uit het buitenland importeren is er transport nodig om ze vanuit de teler in bijvoorbeeld Italië of Spanje naar de winkel waar jij ze koopt te krijgen en uiteindelijk op je bord. Dat transport stoot ook weer CO2 uit. Bovendien wordt er ontzettend veel (plastic) verpakkingsmateriaal gebruikt om de producten in te verpakken. Denk bijvoorbeeld aan al die komkommers die afzonderlijk in een plastic laagje worden verpakt. Wanneer jij je groenten direct, vers bij een lokale teler koopt dan bespaar je het uitstoot van de transport. Bovendien verkopen deze telers de groenten doorgaans zonder verpakking. Het voedingscentrum vertelt je meer over welke groenten je het beste in elk seizoen kan kiezen.

Lekker pittige pluksla Azië uit eigen moestuin

Eigenlijk kan je altijd deze stelregels aanhouden bij het maken van een milieubewuster besluit:

  • Alles wat je niet koopt is beter voor het milieu. Zelf telen in je eigen tuin is bijvoorbeeld beter dan kopen.
  • Als je eenzelfde product van dichterbij kan halen dan van ver weg, dan is dat beter voor het milieu
  • Geen verpakkingsmateriaal is beter voor het milieu en anders is zo min mogelijk en zo klimaatvriendelijk mogelijk the way to go.
  • Alles wat natuurlijk ontstaat is doorgaans beter voor het milieu dan producten waar meer industriële processen aan te pas komen. Groenten die aan het Nederlandse zonnetje (en wat voeding) genoeg hebben om groot te worden zijn beter dan groenten die in een kas of met behulp van pesticiden groot worden.

Pastasaus met zomerse groenten en -fruit

Nu je weet wat de voordelen zijn van het gebruiken van groenten en fruit in het juiste seizoen, wat is dan het beste seizoen voor deze pastasaus?

Voor dit spaghetti aglio e olio recept gebruik je cherry tomaten, courgette, rode peper, knoflook en rucola of een ander type pittige sla. Al deze groenten en fruit (ja, tomaat is officieel fruit) kan je het hele jaar door krijgen bij de supermarkt, maar tijdens het einde van de lente en in de zomermaanden (juni, juli, augustus en september) bieden ook veel lokale biologische boeren deze seizoensgroenten aan. Je kunt ze zelfs heel makkelijk ook in je eigen moestuin kweken.

In deze blog lees je wat ik zelf kweek en mijn tips voor een klein moestuintje.

Pastasaus met seizoensgroenten: spaghetti aglio e olio met verse tomaat en pittige sla

Pastasaus recept: spaghetti aglio e olio met verse tomaatjes en pittige sla

Nodig voor 4 personen:

  • 1 grote rode peper of enkele kleintjes
  • 10 tenen knoflook
  • 16 eetlepels olijfolie (geschikt om te verwarmen)
  • 400 gr. snoeptomaatjes of cherry tomaatjes (grotere tomaten kunnen ook, maar snijd deze dan in kleinere blokjes)
  • een flinke bos rucola of een ander type (pittige) sla
  • geraspte (pecorino) kaas naar smaak of edelgistvlokken als je voor de vegan variant wil gaan
  • 400 gram spaghetti of een andere pasta naar keuze
  • optioneel: courgette om courgetti van te maken

Bereiding:

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als je ook courgetti wil maken was je ondertussen de courgette en snijd je de uiteinden er vanaf. Draai de courgette door een spiraalsnijder om er courgetti van te maken. De courgetti voeg je in de allerlaatste minuut toe aan de kokende pan met pasta, zodat deze iets zachter wordt, maar niet te zacht. Courgetti is het lekkerst als het een beetje bite behoudt.

Voor de pastasaus: snijd ondertussen de rode peper en knoflook fijn en verhit het samen met alle olijfolie in een klein sauspannetje. Het hoeft niet te bakken, alleen wat verhit te zijn.

Was de tomaatjes en rucola of andere sla als dat nodig is. Snijd de tomaatjes doormidden. Rasp de kaas als dat nog nodig is.

Wanneer de pasta klaar is giet je deze af. Schep de pasta op de borden en giet er per bord een paar lepels aglio e olio saus overheen. Voeg naar smaak tomaatjes, sla en geraspte kaas of edelgistvlokken toe. Lekker met een snufje vers gemalen zwarte peper. Buon appetito!

Tip: wist je dat je heel makkelijk zelf rode pepertjes kan groeien? Dat kan zelfs binnen in een bloempot. Het enige wat je hoeft te doen is een paar onbeschadigde zaadjes van de rode peper apart te houden tijdens het koken om deze te laten ontkiemen en uiteindelijk uit te laten groeien tot een mooi peperplantje.

Tip 2: onze kleine dreumes, Fleur, smult hier ook heerlijk van. Voor haar verhit ik eerst een klein pannetje met olie en alleen knoflook. Zonder de rode peper dus. Dat houd ik apart en daarna verwarm ik in hetzelfde pannetje de olie mét rode peper voor de volwassen eters.

Berichten gemaakt 31

Eén gedachte over “Zelf pastasaus maken? Dit recept is gezond, easy en zit boordevol seizoensgroenten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven