Hergebruik je kartonnen dozen voor je huisdier

Hergebruik je kartonnen dozen: vijf leuke ideeën

Door: Madeleen

Krijg jij regelmatig een nieuwe kartonnen doos in huis? Van de boodschappen of (online) bestellingen? Natuurlijk kun je deze dozen recyclen. Maar je kunt deze dozen ook heel makkelijk hergebruiken! Hieronder lees je vijf leuke ideeën wat jij met karton kunt doen. Lees deze blog en hergebruik je kartonnen dozen!

1. De makkelijkste als eerst: hergebruik je doos als verpakkingsmateriaal als je zelf spullen gaat opsturen. Bijvoorbeeld als je dingen verkoopt via Vinted of Marktplaats. Of versier een doos en gebruik het als verpakking voor een cadeautje.

2. Dieren: heb je huisdieren? Grote kans dat zij een kartonnen doos geweldig vinden. Pet’s Place had hetzelfde idee en stuurde ons deze doos met kniplijntjes om er een knaagdieronderkomen van te maken. Je kunt van karton ook speelgoed maken, zoals een krabpaal voor je kat van gestapelde kartonnen vellen, of puzzels voor je knaagdier van lege WC-rolletjes. Geen huisdieren? Je kunt karton ook gebruiken in een zelfgemaakt insectenhotel (lees op deze website hoe je dat doet).

Nieuw hamsterspeeltje van de Pet’s place.
Een vriendin maakte een kattenpaleis.

3. Knutselen (met je kind): Vrienden van ons hebben een grappig monstermasker van karton gemaakt om de kinderen te vermaken. Zelf ben ik aan de slag gegaan met een fotoprop om mee te poseren op foto’s. Je kunt ook dingen voor in huis maken, zoals onderzetters en schilderijen. Of feestelijke slingers of versiering voor in de kerstboom. De keuze is reuze!

Daar komt het kartonnen monster!
Het beginnetje van mijn polaroid-frame fotoprop.

4. Opbergen: Een kartonnen doos kan je uiteraard goed gebruiken om spulletjes in op te bergen. Maar je kan ook kartonnen ‘dividers’ maken. Heb je veel toiletrolletjes over? Deze zijn geschikt om kleine voorwerpen in op te bergen, zoals kabels, wanneer je een doos vult met lege rolletjes. Over toiletpapier gesproken, lees ook deze blog.

Flesjes met verf van Xavier, netjes opgeborgen in karton.

5. Tuinieren: karton kan heel handig zijn in je tuin, bijvoorbeeld om je tuin onkruidvrij te maken (lees hier meer) of om te composteren en zo de bodem voor je plantjes/moestuintje te verbeteren op de meest milieuvriendelijke manier. Composteren kan ook in een wormenhotel, hierover schrijven we later een blog. Wil je nu al meer lezen over moestuinieren, lees dan onze blog over lekker eten uit eigen tuin.

Zit er een leuk idee voor je tussen? Ik hoop het wel! Hergebruik je kartonnen dozen, want alles wat je hergebruikt, verkleint de afvalstapel. En onthoudt: als je je kartonnen dozen tóch wel weggooit, zorg dan dat je dit verantwoord recycled (zoals beschreven staat op de website van Milieucentraal). Alléén schoon en droog karton mag in de papierbak! 

Natuurlijk zijn er ook tips om de instroom van karton in je huis te verminderen: winkel fysiek in plaats van digitaal (dit vermindert waarschijnlijk ook de uitstoot en de kans dat je producten weer retourneert); probeer waar mogelijk je online bestellingen te bundelen (bij hetzelfde bedrijf en in één keer bestellen), verdiep je in verpakkingsvrij boodschappen doen, zoals bij Pieter Pot of winkels waar je zelf producten kunt ‘tappen’. En tot slot: denk goed na of je deze aankoop echt nodig hebt. Alles wat je niet (nieuw) koopt, bespaart niet alleen verpakkingsmateriaal, maar – op de lange termijn – ook materiaal dat nodig is om het product te maken. Lees voor inspiratie deze blog over consuminderen. Veel plezier met deze ideeën en tips!

Berichten gemaakt 25

Eén gedachte over “Hergebruik je kartonnen dozen: vijf leuke ideeën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven