Lenteschoonmaak checklist dag 1-15

Een grote lenteschoonmaak. Heerlijk als het gedaan is, maar kan jij je er echt toe zetten tijd vrij te maken in je al zo drukke leven om je hele huis grondig onder handen te nemen? Met deze lenteschoonmaak checklist vast wel.

Hiermee haal je namelijk al het denkwerk uit de grote lenteschoonmaak. Ook is het veel motiverender om te beginnen en houd je het makkelijker vol als je er een challenge van maakt die je met anderen aangaat. Dus, nodig je vrienden en familie uit om de lenteschoonmaak checklist met jou af te strepen. Trommel je huisgenoten, vriend, vrouw, kinderen of wie dan ook op om mee te helpen en ga aan de slag. 

Gebruik deze checklist zoals je zelf wil. Pak af en toe een taakje op of maak er een challenge van om alle stappen binnen een bepaalde periode af te ronden. Hoe je jouw lenteschoonmaak ook aanpakt, ik wil je uitdagen om niet alleen schoon te maken maar ook meteen te ontspullen. Zo zal je de lente lichter en met een frisse start in gaan. 

Zelf kies ik voor de uitdaging om deze hele lenteschoonmaak in twee hele maanden af te ronden. Het zijn 31 stappen, maar aangezien er ook wel eens een verjaardag, vakantie of griepje langskomt of gewoon een dag waar ik echt even alleen maar in mijn pyjama mijn favo serie wil bingewatchen (no shame, soms wil je dat gewoon) is een extra maand wel zo fijn.

Al zin in? Ik wel! Laten we beginnen met de grote lenteschoonmaak!

1. Medicijnkastje

Op dag één van de lenteschoonmaak checklist beginnen we direct met de badkamer. Hiervoor nemen we wel direct verschillende dagen in beslag, dus je kan het rustig aan doen. Badkamers worden al gauw te vol omdat het nou eenmaal niet de grootste kamer in huis is. Vooral de kastjes worden snel rommelig en ik durf te wedden dat iedereen wel iets in zijn badkamer kastje vindt dat daar niet hoort, nooit gebruikt wordt of over datum is.

We beginnen de challenge vrij eenvoudig zodat we onze “declutter-spieren” rustig kunnen opwarmen. Begin met het maken van voor-foto’s van je badkamer en de inhoud van je badkamer kastjes en -lades als je je voortgang bijhoudt of deelt met vrienden of familie. Vervolgens zoek je vandaag alleen je medicijnkastje uit. Als iets over datum is gooi je het weg en vervang je het wanneer nodig. Wellicht heb je iets dubbel en kan je dat weg doen, zoals drie pincetten. Vergeet niet de lade of plank waar de medicijnen in bewaard worden goed af te nemen, want we zijn tenslotte niet alleen aan het opruimen maar bezig met een lenteschoonmaak.

Tot slot, ben je nog tevreden met hoe je je medicijnen bewaard of zou je dit liever anders organiseren? Ikzelf wil bijvoorbeeld graag een bakje in de kast zetten waarin ik de medicijnen organiseer in plaats van alles los op de plank leggen. Op die manier kan ik in één keer het hele bakje uit de kast halen om te zoeken wat ik nodig heb zonder dat er van alles op de grond valt. Dit is iets wat ik uitstel omdat ik ons medicijnkastje nauwelijks gebruik, maar ook voor dat soort regelzaken is de grote lenteschoonmaak challenge een mooi moment!

2. Handdoeken en bedlinnen

De tweede dag tackel je handdoeken, washandjes, bedlinnen, kussens en dekens. Heb je bedlinnen in huis dat niet meer past omdat de kinderen bijvoorbeeld over zijn gestapt naar een tweepersoonsbed of het huis uit zijn? Zijn er handdoeken in huis die van ellende uit elkaar vallen of kussens die niet zo fris meer zijn of die je nooit meer gebruikt? Vervang ze of doe ze gewoon weg. Doe je de lenteschoonmaak challenge samen of wil je zelf graag je voortgang bijhouden? Vergeet dan niet weer een foto te maken van het resultaat van je opruimactie van vandaag!

3. Badkamer kastjes

Nummer drie op de lenteschoonmaak checklist staat in het teken van de rest van je badkamer kastjes en -lades en, je raadt het al, vergeet geen voor- en na foto’s te maken! 

Ook verzorgingsproducten en make-up hebben een houdbaarheidsdatum. Deze staat vaak op de verpakking vermeld. Niet als een tenminste houdbaar tot datum, maar wel het aantal maanden dat een product na openen goed blijft. Vermoed je dat een product over datum is of kan je je überhaupt echt niet heugen wanneer je het hebt open gemaakt? Gooi het dan weg. 

Voel je niet schuldig om producten weg te doen die geld hebben gekost

Ook producten die je niet fijn genoeg vindt om vaak te gebruiken kan je beter weg doen. Als ze nog goed zijn maak je vrienden of familie er misschien blij mee. Zelfs als je veel geld aan producten hebt uitgegeven, als je ze niet prettig vind om te gebruiken laat je ze toch links liggen en zorgt het alleen voor een rommeliger badkamerkastje. Niet alleen geeft de rommel meer stress, ook kan een dergelijk product je steeds een klein steekje schuld laten voelen omdat het je elke keer dat je het ziet herinnert aan het geld dat je eraan hebt uitgegeven en het feit dat je het nooit gebruikt. Don’t do that to yourself. Wanneer je het product weg hebt gedaan zal je het niet missen. Bovendien ben je je badkamer langzaam maar zeker aan het omtoveren van rommelige kamer naar relaxing home spa. 😉

Testers en miniverpakkingen, gebruik ze of doe ze weg

Tot slot hebben de meesten van ons wel wat testers of kleine vakantie-verpakkingen in huis die je maar blijft bewaren tot het moment dat je ze écht nodig hebt en denkt “eureka, ik heb nog testers!”. Ikzelf was hier enorm schuldig aan, maar spoileralert: dat eureka moment komt nooit en die testers heb je meestal ook niet bij je, maar blijven tot in den eeuwigheid in je kast liggen wachten. Ondertussen zorgt het wel voor een rommelige aanblik, dus maak vandaag de keuze: gooi je ze weg of gebruik je ze op? Zelf heb ik alles opgebruikt en dat gaf veel voldoening. Als jij er ook voor kiest ze op te gebruiken, begin daar dan direct mee. Dan ben je tegen het einde van de lenteschoonmaak hopelijk al door een hoop van je testers heen. Vergeet tot slot ook weer niet je badkamerkastjes af te stoffen en af te nemen.

4. Badkamer dieptereiniging

Dit is de laatste dag die we aan de badkamer besteden. Vandaag staat volledig in het teken van dieptereiniging. Maak het toilet, de badkamer en de wasbak grondig schoon. Stofzuig en dweil vervolgens de vloer. Ligt er een badkamermat op je vloer? Gooi deze ook weer eens in de was.

5. Lamellen en gordijnen

Vandaag gaan we door op de schoonmaak tour. Stof alle lamellen af en neem ze af met een doekje. Behandel je gordijnen met vlekkenspray als dat nodig is of gooi ze in de was. Let wel op: niet alle gordijnen kunnen in de wasmachine, dus check dat van tevoren even!

6. Ramen en spiegels

Nu alle lamellen en gordijnen dan toch schoon zijn, laten we direct de ramen zemen aan de binnen- en buitenkant! Check wel even het weerbericht van tevoren. Als het vandaag of één van de komende dagen gaat regenen raad ik je aan dit klusje om te wisselen met een ander klusje later in de challenge. Het is zo zonde als je ramen direct weer vies worden door slecht weer! Maak direct ook even alle spiegels in huis weer schoon.

7. Binnenplanten

Planten maken vrolijk. Het is ook bewezen dat planten stressverlagend werken, dus heb ik er een hoop in huis. Maar om heel eerlijk te zijn houden mijn groene vingers soms ook een winterslaapje en hebben mijn binnenplanten wel betere dagen gezien. Met hier en daar dode bladeren en bruine randjes vind ik mijn plantjes ook meteen wat minder stressverlagend werken. Tijd om daar verandering in te brengen dus door vandaag wat extra liefde aan al het groen in huis te geven. Haal de dode bladeren en takken weg. Bekijk ook of de planten verpot moeten worden, bijvoorbeeld omdat ze meer ruimte nodig hebben of omdat de aarde waar ze in staan moet worden vervangen. Passen de potten waarin je planten staan trouwens nog bij je smaak en de inrichting van je huis? Zo niet, hoe leuk is het om de lente lekker fris te starten met nieuwe planten potjes? 

Verdiep je in het type potgrond dat je plant nodig heeft en hoe je plant ook alweer het liefst wordt verzorgd. Vervolgens verzorg je het plantje netjes volgens het boekje, met de hoeveelheid water en zonlicht die het nodig heeft.
Pro tip (of eigenlijk juist een goede tip voor lazy plant eigenaren): schaf een waterbol aan voor je planten. Deze geven precies de hoeveelheid water af die je plant nodig heeft en hoef je alleen eens in de zoveel tijd bij te vullen wanneer de bol leeg is. [Zelf gebruik ik deze van Bol.com en die werken superfijn!] Je gebruikt er één per plantenpot.

Mocht je al een tijd waterbollen gebruiken dan zijn deze misschien wat groen uitgeslagen inmiddels. Maak ze schoon met heet water. Stof vervolgens nog even de bladeren af en haal eventuele spinnenwebben weg om je lenteschoonmaak taakje van vandaag tot in de puntjes af te ronden en geniet van het eindresultaat. 

8. De gang

Op naar de gang beneden. Haal de kapstok leeg en besluit wat er weg kan. Zijn er jassen die versleten zijn, te klein geworden of nooit worden gedragen? Doneer of verkoop ze als ze nog een ronde mee kunnen! Dikke winterjassen, handschoenen, mutsen en shawls kunnen misschien alweer opgeborgen worden en plaats maken voor luchtigere plaatsvervangers. Nadat je je kapstok hebt afgestoft en afgenomen natuurlijk. Hetzelfde proces herhaal je met alle schoenen. Kunnen er schoenen weg omdat ze niet meer gebruikt worden of opgeborgen omdat ze te warm zijn voor de aankomende lente? Als er jassen en schoenen zijn die je wel graag wilt houden, maar die je nu niet gebruikt omdat ze kapot zijn, maak ze dan direct of laat ze maken. We weten allemaal dat van uitstel afstel komt, dus gebruik deze lenteschoonmaak om hier een definitieve beslissing over te maken.

9. Regel-dingen

Ja, nu we dan toch uitgestelde zaken aan het regelen zijn, laten we dan maar meteen doorpakken! Ik weet zeker dat iedereen wel iets op zijn to do lijstje heeft staan wat op de één of andere manier toch steeds omlaag schuift in de prioriteiten en nooit afgevinkt wordt. Am I right?
Ik ben hier in ieder geval zelf ook echt super-schuldig aan. Maar vandaag gaan we al die regel-dingen aanpakken. Ondanks dat het misschien niet veel ruimte in je huis oplevert zal het enorme rust en ruimte brengen in je hoofd en ook dat is een fijn resultaat van de grote lenteschoonmaak. Dus, of het nu een fietsband is die geplakt moet worden, een schilderij dat ingelijst moet worden, hoekjes van plinten die loslieten toen de stofzuiger er tegenaan kwam en weer vastgeplakt moeten worden (om zomaar een willekeurig voorbeeld te noemen haha).. Doe het en doe het vandaag.

10. Media

De 10e dag van de challenge is alweer aangebroken en je doet het fantastisch! Langzaam maar zeker zijn onze declutter-spieren al wat sterker aan het worden en vandaag staat weer een mooie training op het programma. We gaan aan de slag met het opruimen van media.

Daarmee bedoel ik het opruimen van boeken, tijdschriften, CD’s, DVD’s en online games. Ik merk zelf dat het weg doen van deze items al wat lastiger wordt omdat veel mensen hier emotionele waarde aan hechten. Denk bijvoorbeeld aan een boek dat je als kind prachtig vond of een spelletje dat je heel vaak hebt gespeeld. Ook kan je bang zijn dat je spijt krijgt omdat een bepaald tijdschrift misschien wel geld waard wordt later of omdat je aan je kinderen wilt laten zien hoe de videobanden van vroeger eruit zagen. Tot slot kan bij deze producten ook weer schuldgevoel om de hoek komen kijken. Die mega stapel tijdschriften waar je een abonnement op hebt genomen omdat je ze wel heel leuk vindt maar die je vervolgens nooit leest omdat je er geen tijd voor hebt (of voor maakt) bijvoorbeeld. Doe het gewoon allemaal weg.

Wees niet bang dat je iets mist

Bang dat je dat ene artikel of recept vergeet wat je interessant vond en waarvoor je een heel tijdschrift bewaard? Maak er een foto van en doe het weg.
FOMO omdat je een hele stapel tijdschriften hebt liggen die je nog niet hebt gelezen en ben je bang dat je iets interessants mist als je alles ongelezen weg doet? Trust me, je mist niets. Zelf heb ik een hele stapel tijdschriften weggedaan door alleen de voorkant te bekijken. Alleen drie tijdschriften waar iets op stond dat me écht waardevol leek om te lezen heb ik bewaard. Vervolgens heb ik alleen die specifieke artikelen opgezocht, gelezen en vervolgens de tijdschriften alsnog weggedaan.

Boeken wegdoen is tegenwoordig makkelijker dan ooit. De particuliere minibiebs die je wel eens bij mensen in hun voortuin vind schieten als paddestoelen uit de grond. Doneer een boek in plaats van het te bewaren omdat je het zelf ooit prachtig vond om te lezen. Jij leest het niet opnieuw en op deze manier geef je iemand anders de kans net zo van het boek te genieten als jij. Prachtig toch? En misschien vind je zelf ook wel weer een leuk nieuw boek om te lezen en neem je dat mee terug.

11. Keukengerei, keukenmachines en pannen

Op naar de keuken. Niet bepaald mijn favoriete ruimte om op te ruimen eerlijk gezegd, maar wel een plek waar je heel veel komt. Het is bewezen dat een opgeruimde keuken helpt om gezonder te eten. Dat herken ik ook bij mezelf. Wanneer de keuken rommelig is en er geen ruimte is om te koken dan bestel ik sneller eten.

Het belangrijkste dat je kan doen om te zorgen dat je keuken opgeruimder oogt is door simpelweg de vaat goed bij te houden, maar dat is niet waar ik vandaag op doel. Vandaag wil ik je uitdagen om je lades met keukengerei leeg te maken en goed uit te soppen. Controleer vervolgens of je keukengerei dubbel hebt of dat er misschien spullen tussen zitten die je nooit gebruikt of die niet goed meer werken. Als dit niet gefixt kan worden (bijvoorbeeld door messen te slijpen) doe deze spullen dan weg. Dit scheelt een hoop ruimte in je lades.

Kies welke keukenapparaten een plek in jouw keuken verdienen

Vervolgens loop je je keukenmachines en pannen na. Voor elk specifiek keukentaakje is er inmiddels wel een apart apparaat op de markt, dus je hebt al snel (te) veel apparaten in je keuken staan. Al die apparaten nemen stiekem heel veel ruimte in beslag op je aanrecht en in je kasten. Ga eens na of je al deze apparaten nou echt nog wel met regelmaat gebruikt. Heb je bijvoorbeeld een fondueset of gourmet-set die je hooguit eens per jaar gebruikt? Misschien kan je die dan wel weg doen en in het vervolg lenen die ene keer in het jaar dat je hem nodig hebt. Heb je een friet snij-machine en gebruik je hem nooit? Doneer het!

De apparaten die je nog wel wil houden kan je even goed schoonmaken. Met name tosti-ijzers kunnen behoorlijk vettig en vies worden.

12. Koelkast magneetjes, kaarten en (kinder)knutseltjes

Veel magneetjes en knutseltjes op de koelkast of andere magnetische oppervlaktes leveren een druk beeld op. Je hebt snel de neiging om iets te bewaren omdat je het hebt gekregen. Een koelkast magneetje dat je als souvenir hebt gekregen of een kaart die iemand je heeft gestuurd. Ook knutseltjes die je kinderen hebben gemaakt zijn heel erg lastig om weg te doen. Het zijn nou eenmaal lieve gebaren en leuke herinneringen, maar je kan nou eenmaal niet alles bewaren. Je gaat nog zoveel kaarten en knutseltjes ontvangen en je hebt simpelweg niet de ruimte om alles te bewaren. Doe jezelf een plezier en ga er met de bezem doorheen. Houd alleen wat je écht écht heel leuk vind. Bewaar desnoods wat in een memorybox, maar laat de rest gaan zonder schuldgevoel en met een positieve herinnering eraan. Zodra het weg is zal niemand het meer missen.

13. Keukenkastjes en voorraadkast

Dag drie in de keuken staat in het teken van alle overige keukenkastjes en een eventuele voorraadkast. Maak ze leeg en bekijk of er iets tussen zit dat je dubbel hebt, niet graag gebruikt, kapot is of over datum is. Sop de kastjes goed uit en richt ze weer netjes in met de spullen die je wilt houden. Let op: specerijen en conservenblijven lang goed, maar worden vaak ook heel lang bewaard. Heb je specerijen in huis die over datum zijn? Gooi ze weg. Heb je specerijen of ander etenswaar in huis dat nog niet over datum is, maar dat je nooit gebruikt? Geef het weg aan iemand anders die het wél gebruikt. Als je het toch bewaard staat het er waarschijnlijk volgend jaar tijdens je lenteschoonmaak nog steeds en moet je het dan weggooien omdat het over datum is geraakt.

Beperk je verzameling schoonmaakmiddelen

Bekijk ook alle schoonmaakmiddelen die je in huis hebt. Gebruik je het daadwerkelijk allemaal of zitten er producten tussen die sinds mensenheugenis in je kast staan? Als het antwoord op de laatste vraag ja is zullen die producten er dus waarschijnlijk ook tot het eind der tijden blijven staan. Je huis wordt daar niet schoner van en het geld dat je er ooit aan hebt uitgegeven krijg je ook niet terug. Als je schoonmaakmiddelen niet gebruikt kun je ze dus beter weggeven aan iemand die er wel belang bij heeft. Een win-win situatie want jij krijgt er meer kastruimte voor terug.

Koekjes, chips of snoep zijn ook in de meeste voorraadkasten terug te vinden. Snoep hebben wij meestal niet in huis, maar als we het hebben wordt er vaak maar één dag wat van gegeten. Vervolgens wordt het grootste deel van de snoep in een open verpakking opgeborgen in een koekblik. Ook snoepjes die bij een restaurant rekening of koekjes die bij de koffie zitten komen op de één andere manier wel eens mee naar huis en eindigen in dit blik. Herkenbaar? Dan weet je waarschijnlijk ook wat je te doen staat. Gooi het weg. Snoep is op geen enkele manier gezond en wordt alleen af en toe gegeten omdat het lekker is. Snoep in een open verpakking is ook niet lekker meer, dus er is simpelweg geen reden om het te bewaren.

j

14. Koelkast, vriezer, oven en magnetron

Oké hier mag je ook prima twee dagen voor uittrekken. Het zijn echt niet de leukste klussen, maar het is zo fijn als alles weer spik en span is! Vandaag ga je aan de slag met de koelkast en vriezer. Haal ze leeg en gooi weg wat weg kan (ja, ook die ondefinieerbare te diep bevroren zakken die je in het verse uithoekje van je vriezer vond). Doe een “freezerflip”. Dit betekent simpelweg dat je de producten die naar de onderkant van je vriezer zijn geraakt bovenin legt en wat bovenin lag onderin legt. Op die manier maak je de oudere producten eerder op. Een soort FIFO’en dus. 😉

Sop je koelkast goed uit en zet alles wat terug kan weer terug. Als je vriezer dicht begint te vriezen plan je je maaltijden in om te zorgen dat je je vriezer leeg eet. Je diepvriesproducten even bij de buren in de vriezer parkeren kan natuurlijk ook. Wanneer je vriezer leeg is kan deze ontdooid worden en ook goed uitgesopt.
Maak je oven en magnetron grondig schoon. [dit is hoe ik de dieptereiniging van mijn keuken aanpak]. Neem tot slot nog even wat tijd om je aanrecht en andere oppervlakten op te ruimen als dat nodig is en af te nemen met een doekje.

15. Joker

Deze dag gebruik je om alle taken van de voorgaande dagen af te ronden als dat nog nodig is. Als je alles tot nu toe al netjes hebt afgerond kan je vandaag gebruiken om even helemaal te relaxen en niet aan de lenteschoonmaak te denken.

Berichten gemaakt 32

2 gedachten over “Lenteschoonmaak checklist dag 1-15

  1. Inspirerende en handige tips!
    De volgorde is bij mij iets anders geworden. De keukenkastjes zijn gereorganiseerd EN schoongemaakt natuurlijk, en de stapels tijdschriften uitgedund. Boeken ben ik mee bezig. Dat vind ik inderdaad lastiger. De spinrag in huis is verdwenen en de badkamer schoongeboend.
    De rest volgt …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven