Piraminder consuminderen

Consuminderen: vijf praktische tips

Door: Madeleen

Al eerder schreef ik over mijn goede voornemens voor dit jaar. Na meerdere grote opruim- en ontspulsessies om mijn huis op orde te maken (blog incoming!), is het nu tijd om ook aan de slag te gaan met de oorzaak. Dit jaar ga ik consuminderen en in deze blog vertel ik je hoe. Maar eerst…

Wat is consuminderen? En waarom?

Consuminderen is heel simpel: het betekent dat je minder consumeert. Je koopt minder spullen zoals kleding, de nieuwste apparaten en dingetjes voor in huis. Het is verbazingwekkend hoeveel spullen we elk jaar weer in huis halen. Voor de meeste mensen waarschijnlijk veel meer dan hun huis uitgaat. Een rommelig, stress-veroorzakend huis ligt op de loer. Heb je ‘Je Huis op Orde’ gezien?! De families worden geleefd door hun spullen en daar word je inderdaad niet blij van. Volgens dit artikel van ING bezit een gemiddeld huishouden in 2016 gemiddeld 22 duizend euro aan ‘spullen’. En met de mentaliteit van meer, groter, beter wordt dat bedrag alleen maar groter. 

Een lege portemonnee.

Al deze producten belasten het milieu en worden vaak genoeg in oneerlijke, gevaarlijke, ronduit slechte omstandigheden gemaakt. Kijk bijvoorbeeld de serie ‘Genaaid’ om meer te leren over de kledingindustrie. Niet alleen is consuminderen beter (of minder slecht) voor het milieu, maar ook bespaart het je geld en helpt het je om je huidige spullen meer te waarderen. In combinatie met ontspullen is consuminderen een geweldig recept voor rust in huis. Persoonlijk helpt het mij ook om met andere ogen naar de consumptiemaatschappij te kijken: we worden overladen met reclames die ons beloven dat we mooier, beter en gelukkiger worden met hun nieuwe product. Het geeft mij een gevoel van rust en voldoening om mij hier bewust van af te keren. Meer weten over consuminderen? MaatschapWij en Voor de Wereld van Morgen hebben een interessant artikel geschreven over consuminderen, met handige tips:

En dan nu: mijn tips

Iedereen is anders. Welke aanpak voor jou werkt, is uitproberen. Hier is hoe ik het in vijf stappen aanpak. 

  1. Als ik iets wil kopen, dan schrijf ik dit op en wacht ik twee weken. Ik heb een speciale pagina in mijn dagboek voor dit ‘wensenlijstje’.
  2. Mijn uitzonderingen zijn boodschappen (duh!), cadeaus voor anderen en een noodzakelijke vervanging van iets (als ik geen sokken meer heb, bijvoorbeeld).
  3. Wil ik het ding na deze twee weken nog steeds, dan mag ik dit kopen. Hierbij volg ik De Piraminder van De Transformisten. Vaak kan ik gebruik maken van de dingen die ik al heb of kan ik dingen lenen. En via Marktplaats en Vinted (voor kleding) vind ik werkelijk het meeste wat ik ooit zou willen.
  4. Is de aankoop ter vervanging van iets? Dan gaat het oude weg. Dat geef ik aan een familielid of breng ik naar de kringloop als het nog goed is.
  5. Elke dag sta ik (wanneer ik in mijn dagboek schrijf) heel even stil of ik iets gekocht heb en waarom. Ik geef mezelf een compliment als ik bovenstaande vier regels heb opgevolgd of reflecteer wanneer dit niet gelukt is.
De Piraminder van De Transformisten.

That’s it! Dit zijn de regels waar ik dit jaar mee begonnen ben om te consuminderen. Spullen nieuw kopen wordt langzaam maar zeker een weloverwogen uitzondering. Van mijn ‘wensenlijstje’ van stap 1 – waar tijdens het schrijven van deze blog begin februari tien dingen op staan – heb ik dit jaar nog maar één ding gekocht: een zerowaste scheermes (blog incoming!). Ik zou graag een dumbbell set willen kopen, maar wacht rustig af of iemand dit via Marktplaats te koop zet. Dan krijgen ze bij mij een mooi tweede leven en bespaar ik wat geld, want jemig, wat zijn die dingen duur! En al het geld wat ik op deze manier bespaar gaat naar mijn spaarrekening.

Ik ben ontzettend blij met dit nieuwe goede voornemen. Het is uitdagend om niet toe te geven aan impulsaankopen, maar ook erg bevrijdend wanneer het mij lukt om de verleiding te weerstaan. Ik hoop dat mijn aanpak jou inspireert om ook aan de slag te gaan!

Update: Tijdens het publiceren van deze blog eind mei heb ik alleen nieuwe sokken, twee beha’s, nieuwe wandelschoenen en nieuwe hardloopschoenen gekocht. Andere kledingstukken heb ik allemaal tweedehands gekocht. Gaat best goed dus!

Berichten gemaakt 25

4 gedachten over “Consuminderen: vijf praktische tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven