Lammetje in de wei

Beleef de lente: 17 tips om bewust te genieten van het seizoen

De lente is mijn lievelings seizoen! Langer wordende dagen. Af en toe verrast worden met een warme dag. Bloemetjes komen op en alle bomen komen weer tot leven. De vogels fluiten. Het moestuin seizoen is weer begonnen.. Genoeg om te beleven dus. Maar beleef je de lente ook bewust?

Met deze tips gaat dat wel lukken: even je telefoon wegleggen, de boel de boel laten en bewust de lente beleven.

Lees snel verder voor de tips en geniet van de lente!

Inhoudsopgave

17 tips om de lente bewuster te beleven

 1. Ga picknicken
  Neem een kleed en wat lekkere hapjes en drankjes mee. Zoek een mooi plekje uit tussen het groen en geniet van de fluitende vogels, de ontluikende bloemetjes en wellicht zelfs kuikentjes of lammetjes in de wei.
 2. Houd een natuurdagboek bij
  Ga dagelijks even naar buiten en schrijf hierin op wat je waarneemt. Wat zie je? Wat hoor je? Wat ruik je? Wat voel je?
 3. Lente fotografie of -tekenen
  Ga de natuur in en kijk om je heen. Leg de mooie dingen van de lente vast die je ziet. Bijvoorbeeld bloesem, een vogelnestje of de knoppen aan de bomen. Neem hier rustig de tijd voor. Deze tip kan je ook prima combineren met het bijhouden van je lente dagboek.
 4. Dieren spotten
  Ook heel leuk en leerzaam om met jonge kinderen te doen! Ga lekker naar buiten en leer de namen van de vogels, insecten en andere dieren die je ziet.
 5. Doe een workshop in de buitenlucht waarbij je de lente bewust beleeft
  Denk bijvoorbeeld aan een Wildpluk workshop, een meditatie in de natuur, een natuur schilder workshop etc.
 6. Maak een mooie wandeling of fietstocht
  In de gratis ANWB eropuit app vind je er ruim 548.
 7. Geocaching
  Nog een leuke manier om buiten te wandelen en bewust op je omgeving te letten is Geocaching. Hierbij zoek je met behulp van de coördinaten in de gratis Geocaching app naar een cache (een soort schatzoeken). Ook erg leuk om met je kinderen te doen!
 8. Uitwaaien op het strand (en bekijk de zonsondergang)
  Dit behoeft eigenlijk geen uitleg. Uitwaaien op het strand is altijd een goed idee, maar toch net wat fijner als het droog is en wat warmer weer wordt vind ik zelf. 🙂
 9. Start een moestuin
  Een grote, een kleine of een paar potjes op je balkon of in je vensterbank. Een moestuin starten kan het hele jaar door en in elk huis of elke tuin, maar de lente is het leukste moment omdat je dan al van alles kan zaaien en je ook al de eerste verse groenten en kruiden uit je eigen tuin kan oogsten. Daarna kan je nog de hele zomer flink oogsten van alles dat je tijdens de lente hebt gezaaid.
 10. Geniet van de langer wordende dagen
  Sta eerder op om je dag goed te beginnen met een rondje hardlopen of wandelen. Zo werk je meteen vast aan je summerbody!
 11. Bezoek een (kinder)boerderij om lammetjes te knuffelen
  Met kinderen of zonder kinderen.
 12. Kook een nieuw recept met verse seizoensproducten van de lente
  Bonuspunten als je de producten hebt gehaald bij lokale boeren en tuinders of op de markt! Of doe eens gek en wildpluk wat ingrediënten voor je lente maaltijd. Hier kan je je ook best voorzichtig aan wagen als je niet zo’n hele goede kruidenkenner ben. Wist je bijvoorbeeld dat paardenbloemen super gezond zijn?
 13. Organiseer een potluck barbecue of feestje met vrienden of familie in het thema ‘lente’
  Vraag iedereen om het lente thema te verwerken in de gerechten of drankjes die ze meebrengen en in hun outfit en laat je verrassen door het resultaat.
 14. Touch some grass
  Nadat je voeten zo ongeveer een half jaar bedekt waren met dikke sokken en schoenen.. laat ze weer eens de vrije loop! Letterlijk. Loop met je blote voeten buiten wanneer het buiten warm genoeg is. Er zijn talloze voordelen aan buiten in de natuur lopen op je blote voeten, zoals een betere bloeddruk, coördinatie, betere darmwerking en sterkere rugspieren. Zelf merk ik ook dat met mijn blote voeten op het gras lopen me gewoon echt gelukkig maakt.
  Veel blote voetenpaden zijn ook weer geopend nu. Aanrader!
 15. Ga een nachtje kamperen in de tuin of in de natuur
  Hier vind je een fijn overzicht met mooie natuurcampings in Nederland waar je deze lente in rust en ruimte kan beleven. Een wat luxer alternatief als je niet zo van het kamperen bent is om een huisje of Tiny house in de natuur te boeken. Bekijk bijvoorbeeld eens deze wikkelhouses (luxe, duurzame tiny houses van gerecycled karton) van Stayokay!
 16. DIY of knutselen met lente producten
  Verzamel buiten bloemetjes of bezoek lokale tuinders voor verse seizoensproducten en ga aan de slag. Denk aan een leuk knutsel project of het maken van je eigen verzorgingsproducten, zoals een toner van kamillethee.
 17. Beleef de lente live webcam van de Vogelbescherming
  Als het buiten slecht weer is (want ja dat gebeurt ook nog steeds vaak in de lente) dan kan je vanuit je comfortabele bank, stoel of bed toch nog steeds de lente beleven. De Vogelbescherming heeft elk jaar van 1 maart tot 1 juli onder de noemer ‘Beleef de Lente’ gratis live beelden van webcams in vogelnesten, waarop je letterlijk de natuur tot leven kan zien komen.
 18. Bekijk de kinderactiviteiten agenda van OERRR
  Misschien hebben ze binnenkort wel een leuke natuur activiteit voor kids gepland staan bij jou in de buurt!

De lente beleven met (kleine) kinderen

Met alle tips in deze blogpost kan je prima in je eentje aan de slag of met je partner of vrienden. Maar ook met kleine kinderen zijn al deze tips heel leuk! Het is voor kinderen niet alleen erg leuk om de lente bewuster te beleven. Ze kunnen tenslotte lekker veel buiten rauzen en zich verwonderen over alles dat de lente te bieden heeft. Daarnaast is het super leerzaam!

En wees je er bewust van dat zij de lente maar één keer op deze leeftijd kunnen meemaken. Dat geldt natuurlijk ook voor jou, maar de belevingswereld van een klein kind verandert nog enorm in een jaar tijd.

Waarom bewuster leven en beleven gezond is

Langzamer en bewuster leven of beleven is niet alleen leuk. Het is ook gezond! Hieronder enkele van de gezondheidsvoordelen:

 • Goed voor je hersenen
  Veel van onze dagelijkse bezigheden zijn zo erg ingesleten dat we ze op automatische piloot doen. Je kent het wel: als je altijd op dezelfde manier naar de supermarkt wandelt herinner je je soms niet eens hoe je bij de supermarkt bent gekomen en wat je onderweg bent tegen gekomen. Maar volgens de Hersenstichting is af en toe iets nieuws doen juist heel belangrijk om je hersenen gezond te houden. Dus loop eens een nieuw blokje om en kijk bewust om je heen.
 • Minder stress
  Gejaagd leven en multitasken verhoogt je stressniveau. Langzamer en bewuster beleven en focussen op één ding doet het tegenovergestelde.
 • Meer creativiteit
  Creatieve ideeën komen vaak op het moment dat je je hoofd even leeg maakt. Bijvoorbeeld tijdens het douchen, tanden poetsen of als je in bed ligt. Herkenbaar? 🙂 Langzaam en bewust beleven geeft ruimte in je hoofd voor nieuwe, creatieve ideeën of oplossingen voor problemen waar je al langer mee zat te tobben.
 • Meer waardering voor de kleine dingen in het leven
  Soms staren we ons zo blind op alle deadlines en doelen die we nog willen halen en alle dingen die we willen verbeteren aan onszelf en ons leven.. Dat we in sneltreinvaart voorbijgaan aan de kleine, mooie dingen die het leven zo mooi maken. Zoals de verwondering van je kindje, bewust op blote voeten in het gras lopen, genieten van de eerste warme zonnestraaltjes van het jaar of de natuur die uit zijn winterslaap ontwaakt.
 • Beter slapen
  Minder naar beeldschermen kijken en meer natuurlijk daglicht in onze ogen. Het is supergoed voor je én het heeft een bewezen positief effect op je nachtrust.

Samenvatting: meer dan genoeg ideeën om deze lente bewuster te beleven

Hopelijk heeft deze blogpost je wat leuke nieuwe ideeën gegeven om deze lente mee aan de slag te gaan. In ieder geval hoop ik dat je geïnspireerd bent geraakt om je tempo deze lente wat omlaag te brengen en bewuster te genieten van je omgeving. Beleef in plaats van enkel te bestaan deze lente. 🙂

Uiteraard zijn er nog tal van andere dingen die je kan doen om de lente bewuster te beleven. Wat doe jij graag in de lente?
Als je nog leuke aanvullingen hebt voor dit lijstje met tips, laat het dan graag weten in de reacties!

Meer lezen? Dit vind je misschien ook interessant

Berichten gemaakt 32

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven