Mandarijnen zijn heerlijk! Maar vaak koop je ze per kilo en dan moet je flink dooreten als je ze allemaal op wil krijgen. Tenzij je hele huishouden gezellig met je mee eet dan, maar dat is bij mij niet altijd het geval. Zo blijven er dus regelmatig wat mandarijnen over die er langzaam maar zeker wat bejaarder uit beginnen te zien. Als jij dit herkent en de mandarijnen allemaal op tijd opeten geen aantrekkelijke optie is, heb ik hier nog zeven andere leuke ideeën voor je om te zorgen dat jij je mandarijnen én de mandarijnschil optimaal gebruikt voordat ze niet meer goed zijn.
Let’s dig in!
Mandarijn infused water
Het is zo eenvoudig als het klinkt:
- Pel drie mandarijnen per liter infused water
- Haal de mandarijnen uit elkaar in losse partjes (of delen van twee tot drie partjes bij elkaar, niet meer)
- Snijd de partjes doormidden
- En voeg toe aan een (glazen) maatbeker of, liever, een fles met een brede opening.
- Voeg hier een liter water per drie mandarijnen aan toe
- Zet in de koelkast en laat de mandarijnsmaak in het water trekken. Je kan het infused water drinken wanneer je wil, maar hoe langer je het laat staan hoe duidelijker de mandarijn smaak. Ik raad aan het niet langer dan 24 uur te laten trekken voordat je het opdrinkt.
- Enjoy!
Tip: je kan de mandarijnen natuurlijk ook combineren met andere citrusvruchten in het water, of juist met verse kruiden! Voeg de verse kruiden in dat geval wel pas korter voordat je het water opdrinkt toe zodat dat niet te lang trekt. Zelf vind ik de combinaties mandarijn en tijm of mandarijn en munt lekker in infused water!
Nog een tip: ondanks dat dit infused water een gezond drankje is, bevat het door de mandarijnen wel wat fruitsuikers. Als je dit water dus regelmatig hele dagen door drinkt is dit best een aanslag op je tanden en gaat elke keer dat je drinkt je bloedsuiker wat omhoog. Zowel voor je tanden als je verdere gezondheid is het het beste om vaak gewoon water te drinken. Drink dit infused water echt als vervanger voor frisdrank of een ander drankje met smaak en drink het dan liever in één keer of een korte tijd op, in plaats van de hele dag door slokjes te nemen.
Simmerpot van mandarijnschil
Wie vind het nou niet fijn als zijn huis heerlijk ruikt? En de zoete geur van mandarijnen is niet alleen lekker, het heeft ook andere positieve effecten. In de aromatherapie wordt mandarijn essentiële olie onder andere gebruikt voor zijn ontspannende en opvrolijkende effect. Mandarijn olie wordt vaak gebruikt in producten die stress tegengaan. Mooi toch? En die essentiële olie komt gewoon uit de schil van de mandarijn. Met een simmerpot of pot pourri kan je dit effect dus thuis nabootsen door mandarijnschillen te gebruiken.
Een simmerpot of pot pourri van natuurlijke ingrediënten is een fijner, milieuvriendelijker en veel gezonder alternatief dan traditionele luchtverfrissers, geurkaarsen of geurstokjes. En het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Alles wat je nodig hebt voor een simmerpot met mandarijnschillen is:
- Mandarijnschillen
- Eventueel andere ingrediënten, zoals gedroogde of verse kruiden en geurige bloemen
- Water (genoeg totdat de ingrediënten net onder water staan)
- Een pan op het fornuis of een slowcooker (de laatste heeft mijn voorkeur omdat ik het dan iets minder in de gaten hoef te houden. Zelf gebruik ik de slowcook functie van de Instant pot. Zorg in alle gevallen ervoor dat de mandarijnschillen niet droogkoken).
Ik ben zelf nog een beetje een simmerpot virgin, maar ik zal in de toekomst wat meer favoriete geur combinaties met jullie delen. Voor nu kan je alvast de volgende hoeveelheden en tips als richtlijn aanhouden:
- Gebruik de schillen van 2 tot 3 mandarijnen per simmerpot. Je kan ook volledige mandarijnen gebruiken. Stop dan de schil en de opengesneden mandarijnpartjes los in de pot.
- Na wat online onderzoek lijkt het erop dat een simmerpot het beste ruikt als er minimaal drie verschillende ingrediënten in zitten. Geurige bloemen, zoals rozen of lavendel, kunnen goed in de simmerpot. Verse en gedroogde kruiden ook! Kruiden die over datum zijn kunnen hier heel goed voor gebruikt worden!
- Houd als richtlijn aan dat zachtere ingrediënten, zoals munt, rozenblaadjes of mandarijnpartjes maar één keer en wat korter in een simmerpot gebruikt kunnen worden. ‘Hardere’ ingrediënten, zoals mandarijnschil, lavendel, kruidnagel en rozemarijn takjes kunnen langer of meermaals gebruikt worden in de simmerpot.
- Gebruik voor een simmerpot met 2 tot 3 mandarijnen ook 2 tot 3 takjes van kruiden of bloemen. Als je gedroogde kruiden gebruikt, houd dan één eetlepel aan.
Zet de simmerpot aan zonder deksel en geniet van de geur! Wederom, houd de simmerpot wel in de gaten en zorg dat de ingrediënten niet droogkoken. Ga nooit weg van huis met de simmerpot nog aan!
Sensorisch spel met gedroogde mandarijnschil
Als je ons volgt op Instagram, dan heb je dit projectje misschien al voorbij zien komen: ik ben bezig met een DIY sensorische speelbak waarbij ik gedroogde mandarijnschil gebruik als sensorisch speelmateriaal.
Het is heel simpel: nadat je een mandarijntje hebt opgegeten of ergens anders voor hebt gebruikt scheur je de schil in kleine stukjes. Je kan de mandarijnschil ook in vormpjes snijden of vormpjes maken met kleine uitsteekvormpjes. Uiteraard kan je hiervoor ook de schillen van andere citrusvruchten gebruiken of schillen van verschillende citrusvruchten combineren in één speelbak voor een mooie variëteit aan kleurtjes!
Mandarijn conserveren in blik of pot
Mandarijnen uit blik kan je voor van alles gebruiken; op toetjes, taart, door je yoghurt.. You name it!
Als jij mandarijnen uit blik graag lust is inblikken dus een geweldige manier om je overgebleven mandarijnen een langer leven te schenken.
Het enige wat je hiervoor moet weten is hoe je de mandarijnen in blik krijgt (op de juiste manier, zodat ze ook daadwerkelijk langer goed blijven). Lees daarvoor de beschrijving op deze website (let op: in het Engels). Wat je nodig hebt? Mandarijnen en suikersiroop.
Bakken met mandarijnen en trakteren (of zelf opeten)
Er zijn zoveel heerlijk uitziende recepten online te vinden met mandarijnen erin. Voor veel van deze recepten geldt wel dat niet alleen het vruchtvlees van de mandarijn, maar ook de mandarijnschil weer wordt gebruikt. Hiervoor is het des te belangrijker dat je biologische, onbespoten mandarijnen gebruikt.
Zin om te gaan bakken? Doe inspiratie op met deze recepten:
- Mandarijn cake van Eef kookt zo
- Mandarijn muffins van Libelle
- Gekonfijte mandarijnschillen
- Een mandarijn taartje, ook van Libelle.
Voor deze taartjes zijn wel acht mandarijnen nodig, dus als je een hoop mandarijnen hebt om op te maken is dit een leuk recept om eens te proberen!
Mandarijnschil in de compostbak
Ja hoor, mandarijnschillen kunnen gewoon in de compostbak. Er is nogal wat om te doen of je citrusschillen op de composthoop mag gooien of niet. De Balkonton heeft hier een uitgebreid artikel over geschreven. Samengevat: ja, je kan citrusschillen gewoon op de composthoop gooien. In je wormenton gooi je ze liever niet.
Als je de compost gebruikt voor je biologische tuin is het natuurlijk de bedoeling dat de mandarijnschillen ook weer van biologische mandarijnen zijn. Maak de citrusschillen wel liever wat kleiner voordat je ze op de composthoop gooit zodat ze minder snel gaan schimmelen.
Mandarijnjam, marmelade of -confituur maken
Als je echt flink wat biologische mandarijnen over hebt die je wil opgebruiken is het handig als je een recept kan maken dat wat langer houdbaar is. Jam of confituur van mandarijnen bijvoorbeeld!
Doe inspiratie op met deze recepten:
- Pittige mandarijn-gemberconfituur recept van Libelle
- Jam van mandarijnen recept van Culinea
- Mandarijnmarmelade recept van Albert Heijn
Conclusie: meer dan genoeg ideeën om je mandarijnen en mandarijnschillen op te maken
Er zijn genoeg mogelijkheden om je mandarijnen én de schillen op te gebruiken. Of je nou van bakken houdt of juist meer voelt voor de calorie-arme manieren, bijvoorbeeld in de simmer pot, infused water of het sensorische speelmateriaal.
Heb jij zelf nog andere ideeën om mandarijnen of mandarijnschillen te gebruiken? Deel ze dan graag met ons via de reacties onder deze post!
Als je één van de ideeën uit deze post hebt geprobeerd horen we natuurlijk ook graag wat je ervan vond. 🙂
Heel veel leuke, lekkere en makkelijke ideeën met mandarijnen. Handig nu het mandarijnenseizoen weer begonnen is.