Hergebruik je oude jeans als denim shorts

33x oude, kapotte of gevlekte kleding hergebruiken.

Oude kleding, wat moet je ermee?

Er zijn enorm veel manieren waarop je oude kleding en andere textiel kan hergebruiken. Allereerst natuurlijk de oude kleding die nog draagbaar is. Daarmee bedoel ik niet gevlekt, kapot, erg verwassend of gepild. Maar, gelukkig kan ook de kleding en textiel die wél kapot of gevlekt is nog op veel verschillende manieren hergebruikt worden. Ook als je geen geweldige naai-skills bezit.

Hoe dan? Dat lees je in deze blogpost!

Inhoudsopgave

Oude kleding hergebruiken? Zo doe je het.

Laten we maar direct met de tips aan de slag gaan. We beginnen met een paar open deuren en gaan daarna steeds verder naar manieren om kleinere stukjes stof te gebruiken en waarna kleding en stof steeds minder bruikbaar overblijven.

  1. Open deur 1: is het maar een klein beetje kapot? Maak het of laat het repareren. Dat kan natuurlijk bij je lokale kleermaker of schoenmaker, maar je kan het ook zelf proberen, lief vragen aan een handige vriendin of familielid of langsbrengen bij een Repair Café.
  2. Open deur 2: hergebruik kleding waarmee je niet meer de straat op gaat als klus- of knutsel kleding. Voor als je bijvoorbeeld een muur gaat verven of met je kleine gaat vingerverven.
    Let wel op dat je niet een halve kast vol klus kleding krijgt die je nooit allemaal gebruikt. Zelf heb ik een warm setje oude kleding voor klusjes en tuinier werk met koud weer en een setje oude kleding voor zomers weer.
  3. Open deur 3: dat kleding oud is betekent niet per se dat het niet meer draagbaar is. Als je kleding er gewoon nog netjes uitziet, zonder vlekken, gaten, verkleuringen of pilletjes, hergebruik het dan eerst gewoon als kledingstuk! Dat jij er zelf niet meer blij van wordt betekent niet dat iemand anders het niet zou dragen.
    Breng je kledingstukken bijvoorbeeld naar een kledingbeurs of kledingruil event.
    Bekijk deze blogpost voor een overzicht van alle tweedehands kledingbeurzen en kledingruils in Nederland!
    Als je daar weinig zin in hebt kan je de kleding ook in een Clothingloop tas stoppen of inleveren bij een tweedehands winkel, zoals the Swapshop (nu nog alleen in Amsterdam en Rotterdam).

    Let wel: probeer de kleding die dus wél vlekken of gaatjes heeft of op een andere manier niet meer draagbaar is (behalve als klus kleding) alsjeblieft niet te doneren via één van deze methoden. Het is een bekend probleem bij kledingbeurzen, kledingruils, clothingloops, kringloopwinkels en ruilkasten dat mensen simpelweg kapotte of incomplete spullen inleveren die anderen niet willen hebben. Vervolgens wordt de organisatie daarvan met jouw rommel opgescheept en is de kans aanwezig dat de oude kleding dus níet op een goede manier hergebruikt wordt en alsnog in de verbrandingsovens verdwijnt! Doe iedereen en het klimaat dus een plezier door kritisch te zijn op de oude kleding en textiel die je wegdoet: is het herdraagbaar of is het simpelweg textiel dat op een andere manier hergebruikt kan worden? Hergebruik of doneer het vervolgens op een passende manier.
  1. Stop mooie, luxe spullen die niet meer gebruikt kunnen worden voor een feestje of gala door bijvoorbeeld een rafeltje of vlekje in de verkleedkist van je kleine prins(esjes) of bied het op een Facebook weggeef groep of Marktplaats aan voor de kleine prins(es) van iemand anders.
  2. Als het om een klein vlekje of gaatje gaat, borduur er een mooie patch overheen en hergebruik het kledingstuk gewoon als kledingstuk.
    Madeleen is sinds een jaar enthousiast aan de slag gegaan met borduren en heeft onder andere een gevlekt shirt van Xavier gered door er een mooie panda overheen te borduren!

    Op eenzelfde manier kan je van een oude trui met vlek of gat nog een foute kersttrui maken. Zelfs als je geen borduur-skills hebt. Lijm een stevige (oude) winterse sok op je trui over de vlek of het gat en je bent good to go tijdens de kerst. Als de stokking op je trui groot genoeg is, kan je er zelfs je eigen fles wijn of thermoskan met warme choco of glühwein in meenemen. Handig, toch? 🙂
T-shirt met zelfgemaakte panda patch
Xavier’s t-shirt met zelfgemaakte patch
DIY kersttrui die je prima van een oude trui en oude stokking kan maken
Ter illustratie: een foute kersttrui die ook prima gemaakt kan worden door een stokking op een oude, afgedragen trui te lijmen of naaien. Foto van goodhousekeeping.com
  1. Maak er een nieuw, kleiner kledingstuk van. Een lange broek die kapot is aan de onderkant of bij de knieën kan bijvoorbeeld heel goed afgeknipt worden en hergebruikt als korte broek. Een shirt of romper met lange mouwen kan een t-shirt of romper met korte mouwen worden en ga zo maar door. Mijn favoriete korte broek was eerst een lange broek die ik gewoon heb afgeknipt. Deze korte broek is mee geweest op elke vakantie en heb ik jarenlang gedragen totdat hij letterlijk uit elkaar viel en echt niet meer te repareren was.
    Andere ideeën: maak van een oude jurk een rok, hergebruik een t-shirt als tanktop en upcycle een rompertje van je kind naar een shirt.
    • Als je je korte broek netjes af wil werken kan je de broekspijpen iets langer laten en een zoom omslaan en dicht naaien. Ben je niet zo handig met een naaimachine of vind je een wat grungyer look ook prima of juist leuker? Knip dan gewoon de broek alleen af en laat hem zo.
    • Bijkomende tip: knip de broekspijpen of mouwen niet direct te kort af. Ga liever eerst voor iets langer dan erg kort. Misschien knip je ongelijk en moet je nog een extra stukje afknippen. Je kan hem beter tussendoor een paar keer passen en wat bijknippen dan dat hij direct te kort is om aan te trekken.
Hergebruik je oude jeans als denim shorts
Deze oude jeans met verfvlekken heb ik afgeknipt en hergebruikt als denim shorts
  1. Als je dan toch afgeknipte denim broekspijpen over hebt, maak er unieke potjes en mandjes van om bijvoorbeeld je kantoorspullen of make-up tools in neer te zetten.
    Dit is hoe je het doet.
Deze matching denim bakjes gemaakt van een oude jeans kan je voor van alles en nog wat gebruiken
  1. Maak van je oude kleding een ander, kleiner kledingstuk. Van volwassen kleding met een gaatje of vlekje kan je misschien nog kinderkleding of babykleding maken. Als je hier nou echt een talent voor hebt kan je je unieke rompers zelfs verkopen op bijvoorbeeld een kledingbeurs.
  2. Ook poppenkleertjes kunnen heel mooi gemaakt worden van hergebruikte kleding en andere stoffen.
    Hier vind je verschillende naaipatronen (de meeste zijn gratis) voor allerlei soorten poppenkleertjes.
    Het zijn naaipatronen voor poppen van 18 inch, dat is omgerekend 45,7 cm. De meeste populaire poppen in Nederland zijn ongeveer 43 cm (zoals baby Annabell en Baby born. Je kan natuurlijk ook even in Google of Pinterest zoeken naar naaipatronen voor poppenkleertjes specifiek voor de pop van jouw kindje. Dan weet je zeker dat ze mooi passen!
Afbeelding en gratis naaipatronen voor poppenjurkjes van Craft Patch
  1. Hergebruik een oude tuinbroek of jurk als schort.
  2. Er zijn tal van tutorials online te vinden over hoe je oude kleding kan hergebruiken als tas. Boodschappentas, rugtas, schoudertas. Sommige zijn ingewikkeld en andere, zoals deze, maak je zelfs zonder dat je hoeft te naaien.
Voor deze tas hoef je niet eens te naaien! Afbeelding en beschrijving van hoe je deze tas maakt van een hergebruikt t-shirt vind je op mommypotamus.com
  1. Maak een homemade pittenzak.
    Hier vind je een beknopte tutorial hoe je dat doet. Het is best eenvoudig: kies de stukken stof die je wil hergebruiken hiervoor. Dit kan van alles zijn: oude kleding, theedoeken, beddengoed, handdoeken etc. Je hebt twee stukken stof van 20×20 cm nodig, maar je kan de stof vervolgens nog in een bepaalde vorm knippen. Verder heb je vulling en naaigaren nodig, je naait de zijkanten van de stof dicht, vult de zak op (niet te vol) en naait de rest dicht en you’re good to go!
Zelfgemaakte pittzakken van verschillende stofjes en in verschillende kleurtjes zijn best eenvoudig te maken! (Foto van Bedaffair.nl)
  1. Oude kleding kan je ook prima hergebruiken om tochtstoppers of deurstoppers te maken!
    Bekijk bijvoorbeeld dit DIY project: tochtstoppers van oude flanel kleding gevuld met rijst.
Oude flanel overhemden hergebruikt als tochtstoppers. Foto van Sadie Seasongoods.
  1. Of maak katoenen tassen of zakken die je kan gebruiken om boodschappen in de winkel en op de markt in mee te nemen. Hiermee sla je twee vliegen in één klap, want je geeft je oude kleding een mooie nieuwe bestemming waardoor je voorkomt dat ze op de afval stapel komen én je hebt meteen handige zakken om verpakkingsvrij boodschappen te doen en lunch in mee te nemen.
  2. Een iets ingewikkeldere versie van een stoffen zak is een zelfgemaakte unieke etui. Het mooie is dat je hiervoor elk type stof kan hergebruiken die je maar wil. Er zijn geen vereisten, behalve dat het handig is als de etui dicht kan met een rits of knoopjes zodat al je pennen er niet uit vallen. 🙂
    Online zijn overal tutorials en naaipatronen te vinden. Vergeet ook YouTube en Pinterest niet door te zoeken!
  3. Upcycle kleine stukjes stof tot vlaggetjes waar je een vrolijke feestslinger van maakt die je jaar op jaar weer kan ophangen.
    Hier vind je een stap voor stap beschrijving van hoe je dit kan doen. Maar vlaggetjes kunnen natuurlijk in allerlei vormen en maten gemaakt worden dus laat vooral je creativiteit de vrije loop!

Geen zin om te naaien? Je kunt oude kleding ook prima in repen scheuren en aan een lijn knopen voor een unieke slinger. Hier vind je een korte beschrijving. Een mooi voorbeeld van een feestslinger met geknoopte stukjes stof in Sint thema vind je in de video hieronder.

Video van Studio Stof
  1. Om meteen in de feestsfeer te blijven: mooie stukken stof kan je ook heel goed gebruiken om cadeautjes mee in te pakken. Dit heet de firoshuki techniek en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor alle cadeau boxen door Lush.
    Cadeaus inpakken met de firoshuki techniek is duurzaam, maar het kan ook nog steeds heel feestelijk en mooi zijn. Sterker nog, dit is de reden dat het in Japan wordt gedaan! In onderstaande video vind je een voorbeeld van hoe je stof van oude kleding of vrolijk gekleurde lakens kan hergebruiken om een cadeau in te verpakken, compleet met een fancy bloemstrik.
Het feestelijk verpakken van een cadeau met de firoshuki techniek. Video van het Tropenmuseum.
  1. Relatief kleine restjes stof kan je goed hergebruiken om scrunchies van te maken. Dit is ook super eenvoudig om te doen. Hier vind je een uitgebreide tutorial.
    Een leuke bonustip is om scrunchies te maken die matchen met je kleding (of die van je kids of je hubby). Gebruik hiervoor restjes stof waarmee je bijvoorbeeld eerst een patch hebt gemaakt op je hubby’s shirt, een romper voor je kleine hebt gemaakt of van restjes stof van je eigen lange broek die je korter hebt gemaakt.
De uiteindelijke zelfgemaakte scrunchie van de tutorial van Threadsmonthly.com
  1. Héle kleine stukjes stof kunnen worden hergebruikt om mee te quilten. Vervolgens kan je eigenlijk van alles quilten, bijvoorbeeld een kussensloop, een deken, een tafelkleed of een boxkleed. Op de foto’s hieronder zie je een paar van de quilts die we van de oma van Nick hebben gekregen. Deze zijn overigens niet van oude kleding gemaakt, maar dat is wel goed mogelijk. Dit kan ook een leuk idee zijn om kleding van jezelf of van je kinderen die niet meer draagbaar is, maar waar je wel emotionele waarde aan hecht en graag wil houden toch weer nuttig te maken en vaker te gebruiken.
Boxkleed quilt voor een babymeisje met olifant en hartjes
Boxkleed quilt voor onze dochter Fleur, gemaakt door Nick’s oma.
Deken quilt in Bonaire thema
Deken gequilt door Nick’s oma in het thema Bonaire. Niet van oude kleding, maar dat zou wel mogelijk zijn.
  1. Oude t-shirts die je eigenlijk echt niet meer kan dragen kan je hergebruiken als kussenslopen.
  2. Of als bandana! Leuk ideetje (vind ik zelf) is om één oud kledingstuk te gebruiken om matching bandana’s te maken voor jou en je kids. #Twinningiswinning.
  3. Knuffels kan je ook maken van oude kleding. Dat kan je zelf doen. Er zijn genoeg naai patronen hiervoor te vinden online.
    Maar, je kan het ook laten doen. Tijdens het schrijven van deze blogpost stuitte ik op Studio DaDa. Zij maken DadaDieren (knuffels zoals op de foto hieronder) van oude, met liefde gedragen kleding die jij zelf inlevert.

    Dat kan bijvoorbeeld kleding zijn waar je kinderen uit zijn gegroeid en die je zo mooi vond staan. Maar het kan ook de oude kleding zijn van bijvoorbeeld een geliefde die overleden is. Hier kan je middels de knuffel altijd een prachtige herinnering aan houden. Zelf heb ik het nog niet uitgeprobeerd, maar wat een prachtig concept!
Knuffel van oude, versleten kleding door DaDaDier
Een knuffeldier van oude, met liefde gedragen kleding. Gemaakt door Studio DaDa
  1. Maak zelf wasbare zoogcompressen met stukjes (ongebleekte) flanel, badstof en eventueel een waterdicht laagje stof aan de achterkant. Badstof krijg je van oude en versleten handdoeken of washandjes. Oude gelamineerde stof of micro fleece kunnen dienst doen als waterdicht laagje.
    Een stap voor stap beschrijving van hoe je zelf wasbare zoogcompressen maakt door oude stukken stof te hergebruiken vind je hier.
DIY zoogcompressen van hergebruikte stof. Foto van blog.bernina.com
  1. Oude hydrofiele doeken zijn perfect om te hergebruiken voor kruidenstempels. Kruidenstempels zijn stoffen pakketjes met kruiden erin die warm en vochtig worden gemaakt. Zo worden de essentiële oliën in de kruiden geactiveerd. De kruidenstempels worden dan gebruikt voor de welbekende kruidenstempelmassage. Je kan allerlei kruiden recepten hiervoor vinden online. De kruidenstempels kunnen ook goed voor je gezicht worden gebruikt als aanvulling op je huidverzorgingsroutine of om jezelf tijdens een at home Spa day heerlijk extra in de watten te leggen. Goede kruiden om te gebruiken voor je gezicht zijn kamille en goudsbloem. Twee kruiden die je makkelijk in de lente en zomer in je eigen tuin kan groeien en die beide herstellend en verzachtend werken voor je huid.

    Neem voor een grote kruidenstempel (voor het lichaam) een stuk vierkante stof van 30×30 cm. Vul deze met een goede handvol (gedroogde) kruiden en bind dicht met een stuk touw. Liefst bind je de stof zo dicht dat er een soort stevig uiteinde aan komt waarmee je de kruidenstempel makkelijk vast kunt houden. De stempels warm maken kan in een stoomkoker of rijstkoker. Of je kan ze goed onderdompelen in water en dan 1-2 minuten in de magnetron opwarmen.
  2. Gevlekte hydrofiele doeken of theedoeken zijn nog ideaal om te hergebruiken bij het maken van ijsthee of bouillon. Zelf gebruik ik altijd een schone theedoek voor het extra fijn filteren van ijsthee en bouillon met verse kruiden. Op deze manier blijft echt elk stukje vuil, aarde of verdwaald insectje uit het eindproduct. De oude theedoek ziet er inmiddels behoorlijk vuil uit door alle aanslag, maar hij is schoon en doet zijn werk.
Oude theedoek gebruikt om citroenmelisse ijsthee mee te maken.
Deze oude theedoek gebruiken wij keer op keer om zelf ijsthee en bouillon mee te maken. Hij ziet er vuil uit, maar kan zo nog prima hergebruikt worden.
  1. Handschoenen of wantjes van een warme oude trui of grote sjaal? Dit is hoe je het doet.
Zelf gemaakte wanten van een hergebruikte oude trui of grote sjaal
Zelf gemaakte wanten van een hergebruikte oude trui of sjaal door sewtotallysmitten.blogspot.com
  1. En vergeet de bijpassende sloffen niet!
  2. En als we dan toch duurzaam en goedkoop lekker warm de winter in gaan door oude kleding te hergebruiken.. Dit is hoe je makkelijk zelf een beanie maakt van een oude trui.
DIY beanie van een hergebruikte oude trui
Zelf een beanie maken van een oude trui? Bekijk de volledige beschrijving incl. foto’s op thelaststitch.com
  1. Oude en versleten sokken upcycle je tot ballen. In deze tutorial zie je hoe het werkt en worden meteen wat ideeën gegeven van hoe je ze gebruikt. Jongleerballen of juist water absorberende ballen voor een zomers watergevecht? Leef je uit!
Vind de volledig tutorial voor het maken van ballen van oude sokken op sumoftheirstories.com
  1. Panty’s krijgen helaas heel snel ladders. Gelukkig zijn er zoveel manieren om oude panty’s te hergebruiken dat we er een aparte blogpost over zouden kunnen maken. Hieronder de leukste tips die ik heb gevonden.

    In het boek Lifehacks voor ouders las ik de tip om (oude) panty’s te gebruiken om puzzels bij elkaar te houden op reis.

    Of gebruik ze om een geurbuiltje van te maken.

    Een heel tof idee van deze blog is om oude panty’s te gebruiken als meegroeiende ‘anti-slakken hoes’ voor courgettes en pompoenen. Oké, je hebt dan misschien wel veel oude panty’s nodig. Maar je kan ze vervolgens wel elk jaar hergebruiken verwacht ik. Dus mocht je nog een stapel oude panty’s hebben liggen en een moestuintje hebben…

    Tot slot schijnen panty’s geweldig te zijn voor huishoudelijke klusjes. Gebruik ze om al je koperen en leren items mee op te poetsen tot ze glanzen of om af te stoffen en katten- of honden haren van je meubels te krijgen.

    Er zijn ook meerdere tips in omloop om oude panty’s te gebruiken als waszakjes of om restjes oude zeep in te doen. Zelf ben ik hier geen fan van omdat met het wassen van panty’s microplastics vrijkomen in het water. Met het oog op duurzaamheid lijkt een oude panty hergebruiken als stof om mee te wassen mij dus niet zo’n goed idee.
  2. Oude schoenen, regenlaarsjes of klompen hergebruik je als bloempot. De enige aanpassing die je echt moet maken aan je schoenen om dit te laten slagen is gaatjes in de zolen zodat het overtollige water eruit kan lopen. That’s it! Hier komt dus verder weinig knip- en naaiwerk aan te pas en het ziet er wel heel tof uit! Bekijk bijvoorbeeld de video hieronder van BrightGreen Thumb’s shoe garden eens.
  1. Hergebruik oude stukken stof als poetsdoek of smeerdoek. Niet de meest originele manier om oude kleding te hergebruiken, maar het is een klassieker voor een reden. 🙂
  2. Tot slot kan je textiel die je écht niet meer kan of wil hergebruiken nog in een textielbak gooien. Let daarbij wel goed op de regels: biedt het textiel aan in een gesloten plastic zak. Gooi textiel die echt flinke olie of verfvlekken heeft niet in de textielbak. Helaas wordt slechts 45% van het textiel in Nederland gescheiden ingeleverd. De rest eindigt bij het restafval en daarna de verbrandingsoven. Zo zonde en onnodig! Textielbakken vind je bijna overal, dus neem dat kleine beetje extra moeite en scheidt al het textiel goed. Niet alleen de nog draagbare kledingstukken.

Oude, draagbare kleding verkopen doe je zo

Met oude kleding doel ik in dit geval op echt nog goed draagbare kleding die mensen ook willen kopen. Oud kan in dit geval vintage betekenen. Het kan bijvoorbeeld kleding zijn van je ouders of grootouders waar jij een nieuw thuis voor moet zien te vinden. Of wellicht gaat het om kleding van je kinderen zijn die te klein is geworden. Als het nog draagbaar is kan je het in ieder geval altijd proberen te verkopen. Let wel: als er kleine gebruikssporen zijn wees hier dan ook eerlijk over bij de verkoop!

Oude kleding verkopen kan onder andere via de volgende platforms:

  • Tweedehands kledingbeurzen.
    Een zo compleet mogelijk overzicht van alle kledingbeurzen in Nederland vind je in deze blogpost.
  • Marktplaats. Wie kent het niet?
    Marktplaats is er natuurlijk niet alleen voor oude kleding, maar voor zo’n beetje alle oude spullen die je hebt die nog een mooi tweede leven kunnen krijgen.
  • Vinted. Inmiddels ook alom bekend.
  • Sellpy.
    Sellpy neemt het volledige verkoopproces voor jou uit handen. Dit kan interessant zijn voor het verkopen van duurdere kledingstukken.
  • Farfetch verkoopt naast preloved accessoires ook nieuwe items. Wel kan je je oude designer tas via Farfetch tweedehands aanbieden.
    Je krijgt uitbetaald in Farfetch tegoed, niet in geld.
  • Zalando. Ook Zalando verkoopt pre-owned kleding online. Je eigen oude kleding (die nog zo goed als nieuw is) kan je ook bij Zalando inleveren voor verkoop.
    Hiervoor ontvang je wederom geen geld, maar Zalando tegoed. Hiermee kan je dan weer nieuwe pre-owned kleding bij Zalando kopen. Als alternatief kan je er bij Zalando ook voor kiezen om het tegoed te laten doneren aan een goed doel!
  • The Swapshop. Weliswaar een fysieke winkel die op het moment van schrijven alleen nog in Amsterdam en Rotterdam te vinden is. In the Swapshop lever je je oude kleding in en ontvang je hiervoor Swaps. Deze kan je dan weer gebruiken om andere preworn kleding in the Swapshop te kopen met korting.

Zo houd je kleding langer mooi en draagbaar

Het meest duurzaam is natuurlijk om te voorkomen dat oude kleding niet meer draagbaar wordt. Ook als je er zelf op uitgekeken bent is de kans veel groter dat je oude kleding een ander erg blij maakt en zo langer meegaat. Hieronder vind je mijn persoonlijke tips om te zorgen dat kleding zo lang mogelijk netjes en heel blijft:

  • Gebruik de droger zo min mogelijk.
    In de droger krimpt en verslijt kleding sneller. Ook komer er eerder gaatjes in je kleding. Als het kan, hang je kleding dan gewoon uit om het aan de lucht te laten drogen! De droger niet of minder gebruiken is sowieso duurzamer en goedkoper, dus win-win-win!
  • Voor kinderen: gebruik een grote, waterdichte slab met mouwen.
    Dit superhandige product hebben wij pas later ontdekt en helaas zijn in de tussentijd al best wat rompers en truien van onze dochter Fleur zo vies geworden dat we er niet meer iemand anders mee blij konden maken. Kinderen morsen namelijk niet alleen onder hun kin. Ze gaan ook vaak, heel vaak, met hun mouwen door het eten.
  • En als er dan toch een vlek op je kleding komt, was het zo snel mogelijk met Vanish!
    Ik weet dat minder vaak wassen duurzamer is dan vaker wassen. En ook dat Vanish niet het meest duurzame, natuurlijke wasmiddel is dat er bestaat. Maar alle andere methoden die ik heb geprobeerd zijn minder effectief en resulteren vaak in kleding waar de vlekken niet meer uit gaan. En kleding die daardoor niet meer draagbaar wordt is het minst duurzaam van allemaal!
    Mocht jij toevallig toch een geweldige tip hebben om vlekken uit kleding te krijgen die wél wat duurzamer is, laat het dan graag weten in de comments!
  • Geef oude kleding die jij zelf niet meer gebruikt zo snel mogelijk weg aan een nieuwe draagster. Vooral als het kleding met elastiek is. Sommige materialen, zoals elastiek, verliezen na verloop van tijd hun elasticiteit en gaan kapot. Hoe zonde is het als je die mooie kleding te lang hebt bewaard en er uiteindelijk helemaal niemand meer blij mee kan worden gemaakt?

Conclusie: er zijn zoveel mogelijkheden om oude kleding te hergebruiken, dus gooi het niet bij het vuilnis

Hopelijk heb je in deze blogpost inspiratie op gedaan om je oude kleding te hergebruiken. Of het nu nog draagbaar is of flink kapot. En of je nu geweldige naai-skills bezit of totaal niet.

Als jij zelf nog goede tips hebt om oude kleding of andere textiel te hergebruiken, deel ze dan graag via de reacties! Met elkaar zorgen we voor een mooiere en schonere wereld, waarin we goed materiaal niet onnodig weggooien.

Berichten gemaakt 31

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven