Rijstkorrels

Creatief met restjes: voorkom voedselverspilling met deze 8 ideeën

Restjes voedsel over, maar geen idee wat je ermee moet maken? Herkenbaar! Het overkomt vrij letterlijk iedereen in Nederland weleens. En helaas betekent dat vaak dat het voedsel uiteindelijk weg wordt gegooid. Gelukkig zijn er een heleboel manieren om creatief te zijn met restjes. Niet alleen door ze in creatieve, nieuwe gerechten te verwerken, maar bijvoorbeeld ook door restjes voedingsmiddelen te gebruiken om mee te knutselen of in je huidverzorging.

Hoe eenvoudig het kan zijn om restjes op een creatieve manier op te maken wil ik je in deze blogpost laten zien met 8 concrete ideeën en suggesties welke voedingsmiddelen hiervoor goed gebruikt kunnen worden.
Klaar om al je restjes op te gebruiken? Let’s go!

Waarom het belangrijk is dat we restjes gebruiken in plaats van weggooien

In Nederland gooien we met z’n allen veel restjes eten en drinken weg. Om precies te zijn 33 whopping kilogram per persoon per jaar (bron: Milieucentraal)!

Soms zijn het grote resten voeding, zoals voedingsmiddelen die achterin je kast of onderin je vriezer lagen en over datum zijn gegaan. Maar vaak zijn het kleine restjes en doordat het om zulke kleine restjes gaat hebben we eigenlijk niet echt door hoe groot de negatieve impact is die we daarmee maken. En dus ook hoe groot de positieve impact kan zijn als we met wat creativiteit steeds onze restjes op gaan gebruiken!

Als je nu nog denkt ‘mwah, dat valt wel mee, toch?’..

  • Met alle huishoudens in Nederland gaat het om 590 miljoen kilo voedsel dat we weggooien per jaar.
  • 9% van al ons gekochte eten gooien we weg.
  • Al die weggegooide restjes bij elkaar zorgen voor 1,5% van de totale uitstoot aan broeikasgassen in Nederland.
  • En omgerekend gooien we, in de vorm van restjes, zo’n 140 euro per persoon per jaar weg.
Restjes chili con care worden in een plastic tupperware bakje geschept

Creatief zijn en opmaken dus, die restjes. Maar hoe ‘manage’ ik mijn restjes?

Het klinkt misschien een beetje gek om je restjes te managen. Maar is het je ooit overkomen dat je lang houdbare producten achterin je kast had of onderin je vriezer die over datum zijn gegaan? Heb je gedroogde kruiden in jouw keukenkastje staan die je nauwelijks gebruikt? Heb je wel eens een restje van iets bewaard met alle goede bedoelingen, maar ben je het daarna vergeten?

Ik wel. Om voedselverspilling te minimaliseren door restjes creatief te gebruiken, moeten we dus eerst goed weten welke restjes we eigenlijk hebben om op te gebruiken. Hiervoor heb ik een paar tips.

3 tips voor het managen van restjes

  1. Plan je maaltijden. Je hoeft echt niet elke maaltijd voor de hele week vooruit gepland te hebben, maar zorg dat je in ieder geval voor de komende drie dagen weet wat jullie gaan eten.
    Zorg dat je bij het plannen van je maaltijden eerst kijkt wat je al in huis hebt dat binnenkort op moet. Zijn er restjes die opgewarmd kunnen worden of (aangebroken) producten die binnenkort op moeten?
    Zorg dat je deze voorrang geeft in de maaltijden die je de komende drie dagen eet en plan daar omheen.
  2. Bewaar al je restjes op een vaste plek in je koelkast, voorraadkast of vriezer. Zo weet je ze makkelijk te vinden wanneer je je maaltijden gaat plannen.
    Met restjes bedoel ik alle producten waarvan de houdbaarheidsdatum nadert. Dat kunnen dus producten zijn die zijn aangebroken, zoals een halve ui of een open pak wraps, maar het kunnen ook dichte potten of blikken met conserven of kruiden zijn of een al eerder bereide maaltijd die is ingevroren.
  3. Plan (minimaal) eens in de drie dagen een maaltijd waarin je allerlei restjes kwijt kan. Ook de kleinste restjes eten, zoals één aardappel of een kwart ui, kan je makkelijk kwijt in de volgende maaltijden.
Restjes eten in verschillende tupperware bakjes met een datum erop geschreven in de koelkast

Maaltijden waar je makkelijk creatief restjes in kunt verwerken

  • Een omelet of roerei
    Gebruik restjes groenten, vlees, vis en/of kruiden
  • Een quiche
  • Salades
    Je kan eigenlijk elk type sla gebruiken en deze vervolgens aanvullen met groenten, fruit, kaas, noten, vlees, ei of vis. Restjes aardappelen, rijst of pasta kunnen ook prima aan een salade worden toegevoegd. Zelfs in de dressing kan je restjes kwijt van bijvoorbeeld kruiden of zuivel.
  • Smoothies
    Restjes (plantaardige) melk of kokosmelk kan je hier mooi in kwijt. Ook is eigenlijk elk soort fruit wel lekker in een smoothie en bijna alle soorten bladgroenten. De hoeveelheden en combinaties maken niet zoveel uit. Met een smoothie waar fruit en een (plantaardige) melk in zit kan het bijna niet mis gaan, dus laat je creativiteit de vrije loop!
  • Soep
  • IJs
  • Wraps
    Restjes groenten en eiwitrijke producten gaan prima op een wrap, maar ook restjes saus of dip, zoals hummus of guacemole!

7 creatieve ideeën om restjes te gebruiken zonder ze op te eten

Naast het verwerken in maaltijden kan je restjes nog voor veel meer doeleinden gebruiken.

Rijstkorrels

Gebruik restjes voedingsmiddelen als natuurlijke huidverzorging

Veel voedingsmiddelen zijn ook heel effectief als natuurlijke verzorgingsproducten. Gebruik bijvoorbeeld (over datum) havermout of zemelen in bad of als gezichtsmasker. Citroensap, een restje yoghurt of honing doen ook wonderen voor je huid!
En wist je dat rijstwater en rozemarijn wondermiddeltjes schijnen te zijn voor volle bos glanzend haar?
Lees hier over de natuurlijke (DIY) huidverzorgingsproducten die wij zelf gebruiken.
En bekijk hier 17 tips voor het hergebruiken van restjes rijst en rijstwater.

Maak een sensorische speelset voor je kids

Citrusschillen kan je in stukjes scheuren of er vormpjes uitdrukken en laten drogen. Al deze stukjes of vormpjes samen kan je gebruiken in een potpourri of gebruiken in een sensorische speelset voor je kinderen.

DIY sensorisch speelmateriaal van mandarijnschillen
DIY sensorisch speelmateriaal van mandarijnschillen
Geschilderde boom van een handafdruk van restjes koffie als stam en vingerafdrukken met restjes bietensap als bladeren

Creatief met restjes ten top: gebruik het om mee te knutselen

Gebruik restjes koffie, bietensap, thee of andere gekleurde vloeistoffen om mee te verven. Zo ben je letterlijk creatief bezig met restjes!

Loof, stronkjes en bloemen. Je kan ze allemaal gebruiken in de keuken!

Wist je dat je veel meer van je groenten kan eten dan de meeste mensen doen? Dit is misschien wel de makkelijkste manier waarop we met z’n allen veel minder restjes eten kunnen gaan weggooien!
Gebruik het loof dat je over hebt van wortelen, radijsjes, bietjes of venkel om pesto mee te maken, of verwerk het in een groene smoothie of een stamppot. Bijna al het loof van groenten kan je gewoon eten en bevat veel voedingsstoffen. Doodzonde dus om weg te gooien!

Ook de stronkjes van broccoli en bloemkool kan je natuurlijk gewoon eten. Snijd deze in dobbelsteentjes en bereidt ze op dezelfde manier als de roosjes of rasp ze en vries in om in een volgend gerecht te gebruiken als bloemkoolrijst of broccolirijst.

Tot slot kan je ook veel bloemen eten van groenten die je zelf teelt. De bloemen van pompoenen en courgettes bijvoorbeeld zijn niet alleen heel mooi in je gerecht, maar ook heel lekker!
Bekijk hier mijn 7 favoriete groene smoothie recepten.

Groene smoothie

Laat je huis heerlijk geuren met schillen, kruiden, overrijp fruit en restjes gedroogde kruiden

Gebruik fruitschillen, fruit en (over datum) kruiden voor een heerlijk geurende simmerpot. Er zijn tal van recepten voor simmerpots te vinden online. Ik gebruik hiervoor gewoon de slowcooker-stand van mijn instapot, dan hoef je ook niet de hele dag in de buurt van je fornuis te blijven staan. 🙂

Bonustip: sommige restjes kan je zelfs vaker dan eens gebruiken. Rozemarijn staat bijvoorbeeld bekend om je haargroei te stimuleren en je haar dikker te maken. Ook ruikt het heel lekker vind ik zelf. Dus je kan rozemarijn bijvoorbeeld eerst, samen met andere ingrediënten, in een simmerpot gebruiken om je huis lekker te laten ruiken en daarna kan je het restje water van de simmerpot (afgekoeld) gebruiken als ‘hair rinse’ na het wassen.

Bewaar restjes schil, botjes en graatjes voor een smaakvolle bouillon

Schillen van ui, droge bleekselderij stengels, droge kontjes van wortels en de botten en graten van vlees of vis. Restjes of rommel?

Ik zeg bewaar ze allemaal! Hiermee trek je namelijk een heerlijke en supergezonde bouillon. Zo’n bouillon waarmee je de heilzame soepjes kan maken waarvan grootmoeders zweren dat het helpt tegen de griep (nee, die ultragezonde soepjes worden niet gemaakt met bouillonblokjes die voor het grootste deel uit zout en fructosesiroop bestaan 🙂 ).

De gezondheidsvoordelen van een goede botten bouillon, of bone broth, zijn bijna te veel om op te noemen. Daarom kan je tegenwoordig dan ook bijna overal kant en klaar bone broth kopen tegen een prijskaartje. Maar, waarom zou je, als je het gewoon thuis letterlijk met restjes kan brouwen? Zelf bewaar ik alles in glazen potjes (van conserven) in de vriezer. Elke keer als ik een schilletje of botje heb gaat het erbij en als het genoeg is kieper ik alle bevroren restjes gewoon in mijn Instapot om de bouillon te maken (1,5 uur op high pressure).

Geschrapte wortel

Nooit meer saaie drankjes met deze ijsklontjes

Bevries kleine stukjes fruit zoals bosbessen of stukjes aardbei in ijsblok vormpjes met water of bevries ze gewoon als stukjes fruit om een glas water of ander drankje af te koelen en een beetje extra kleur, geur en smaak te geven!
Is niet alleen praktisch en goed tegen voedselverspilling, maar het ziet er ook superleuk en luxe uit vind ik zelf. En een eenvoudig glaasje kraanwater drinken wordt zo ineens een stuk leuker!

En als je een feestje hebt, kan je gewoon je bevroren restjes uit de vriezer trekken om zelfs de saaiste drankjes een beetje umph te geven. 🙂

Conclusie: we verspillen meer restjes dan we denken

Maar gelukkig zijn er meer dan genoeg creatieve én leuke en lekkere manieren om restjes te hergebruiken. Ik hoop dat de ideeën in deze blogpost je meer inspiratie geven om je restjes op een creatieve manier op te maken. Misschien heeft het je ook wel doen inzien dat je meer eetbare producten weggooit dan je eigenlijk had verwacht, zoals botjes en loof.

Als je zelf nog leuke tips of ideeën hebt om creatief te zijn met restjes, deel je ze dan in de comments? We lezen het heel graag!

Berichten gemaakt 39

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven