natuurlijke huidverzorging zelf maken

Natuurlijke huidverzorging zelf maken

Goed voor je huid zorgen, zonder honderden euro’s kwijt te zijn of uren in de keuken te staan. Het lijkt onmogelijk. Toen ik in mei van afgelopen jaar allemaal crèmes meekreeg voor mijn droge, geïrriteerde huid, was ik meer dan driehonderd euro lichter en allerlei plastic verpakkingen rijker. Dat moet toch anders kunnen? En ja, dat kan zeker! En nog goedkoop, eenvoudig, gezond en duurzaam ook! Lees hier over hoe je in een handomdraai je natuurlijke huidverzorging zelf maakt.

Een belangrijke kanttekening is dat iedere huid anders is en iets anders nodig heeft. Neem in geval van twijfel contact op met een specialist (huidkliniek/dermatoloog). In dit artikel lees je over mijn persoonlijke natuurlijke DIY alternatieven, als iemand met een normale tot droge huid.

Voor: Mijn huidverzorgingsroutine na de huidkliniek.
Na: Mijn huidverzorging nu ik overgestapt ben op natuurlijke producten.

Inhoudsopgave

Voordelen van natuurlijke huidverzorging

Natuurlijke huidverzorgingsproducten zijn vaak rijk aan essentiële oliën, plantaardige extracten en andere biologische ingrediënten. Deze kunnen zachte, voedende voordelen bieden zonder agressieve chemicaliën die vaak in conventionele producten te vinden zijn. Natuurlijke producten bevatten vaak minder tot geen synthetische chemicaliën (geur-, kleur- of conserveringsmiddelen), wat gunstig kan zijn voor mensen met een gevoelige huid die negatief reageert op agressieve ingrediënten. Sommige mensen ervaren voordelen bij het vermijden van bepaalde synthetische stoffen. De producten die je in dit artikel vindt, gaan terug naar de basis van maar één of enkele ingrediënten, in plaats van een hele waslijst. Dat maakt het makkelijker te achterhalen op welke ingrediënten je huid goed (of juist slecht) reageert. 

Natuurlijke ingrediënten kunnen rijk zijn aan antioxidanten en voedingsstoffen. Vermindering van irritaties, hydratatie en een gezonde gloed zijn enkele van de voordelen die mensen ervaren. Natuurlijke huidverzorging draagt niet alleen bij aan je eigen gezondheid, maar ook aan het behoud van het milieu. De productie van natuurlijke huidverzorgingsproducten is doorgaans milieuvriendelijker, met minder schadelijke bijproducten en duurzamere verpakkingsmaterialen. Veel natuurlijke merken streven daarnaast naar dierenwelzijn en testen niet op dieren. Het gebruiken van natuurlijke huidverzorgingsproducten en het vermijden van schadelijke chemicaliën is dus niet alleen vriendelijk voor je huid, maar ook voor de natuur. 

Nadelen van natuurlijke huidverzorging

Een uitdaging bij natuurlijke huidverzorging kan de prijs zijn, omdat de producten duurder kunnen zijn dan andere zalfjes van bijvoorbeeld de Kruidvat en Etos. Het is daarentegen een stuk goedkoper dan de medische crèmes die ze bij huidklinieken verkopen. Daarnaast kan de houdbaarheid van zelfgemaakte producten korter zijn dan commerciële varianten en ben je iets meer tijd kwijt (en heb je meer vaat 🙂) als je zelf iets maakt in plaats van kant en klaar koopt. Verder is het belangrijk te weten dat natuurlijk niet per definitie gelijk staat aan hypoallergeen, en sommige natuurlijke ingrediënten kunnen ook reacties veroorzaken.

Overstappen naar natuurlijke producten

Bouw je natuurlijke gezichtsverzorging routine rustig op. De overstap naar natuurlijke huidverzorging kan het beste geleidelijk gebeuren. Begin met één product tegelijk om te zien hoe je huid reageert. Cleansers en moisturizers zijn vaak goede startpunten. Geef je huid enkele weken om zich aan te passen voordat je een nieuw product introduceert. Gebruik nieuwe producten eerst om de twee dagen. Na een week kan je de frequentie verhogen naar om de dag. En na nog een week is je huid meer gewend en kan je het product dagelijks gebruiken. 

Het is altijd verstandig om een patchtest uit te voeren voordat je een nieuw natuurlijk product op je huid gebruikt, vooral als je gevoelig bent voor allergieën. Maar ook een normaal huidtype kan reageren op een bepaald ingrediënt. Patch test het product eerst op een niet zo zichtbaar stukje van je been of arm, zoals in je knieholte of aan de binnenkant van je elleboog. De huid in je knieholte en de binnenkant van je elleboog is dun en kwetsbaar en komt daarmee het dichtst bij je gezichtshuid. Als je huid op een van deze plekjes niet goed reageert, weet je dat je het product niet op je gezicht wil gaan gebruiken. Geeft je huid binnen 24 uur geen reactie? Dan is het tijd om te testen hoe je gezichtshuid op het product reageert! Je kunt het beste een klein stukje van je gezicht kiezen dat makkelijk bedekt kan worden. Breng het product aan op het plekje dat je hebt gekozen. Geen reactie? Dan is dit product waarschijnlijk helemaal veilig voor jouw huid. Let op hoe je huid reageert en raadpleeg een dermatoloog als je twijfelt over bepaalde ingrediënten.

Tot slot, volgens specialisten heeft het weinig zin om meer dan vijf producten op je huid te smeren. “Less is more”. Cleanser, moisturizer en SPF (zonnebrand) zijn de belangrijkste drie. 

Natuurlijke cleanser

Waarvoor gebruik je een cleanser?

Gedurende de dag krijgt je huid aardig wat te verduren. Al tijdens een simpele wandeling door de stad, wordt je huid blootgesteld aan vuil. Zo kan de huid in aanraking komen met smog en uitlaatgassen. Maar ook make-up, zonnebrandcrème en dergelijke blijven op de huid achter. Daarnaast is je huid continu bezig met het vernieuwen van huidcellen, waardoor er een laag dode huidcellen wordt gecreëerd. Wanneer te veel dode huidcellen zich ophopen, kunnen je poriën verstopt raken. Hetzelfde geldt voor je talgaanmaak. Overmatige talgproductie veroorzaakt puistjes. 

Om je huid een handje te helpen, is er een cleanser nodig. Cleansers zijn er in alle soorten en maten te vinden. Een goede cleanser bevat ingrediënten die vuiltjes en bepaalde stoffen grondig van je gezicht verwijderen. Het zorgt voor een diepe reiniging van je huid en is veel effectiever dan alleen water en zeep. Een goede cleanser kan helpen bij het verwijderen van make-up, overtollige talg, bacteriën en onzuiverheden op je huid. Cleansers kunnen ook helpen bij het exfoliëren van je huid, waardoor dode huidcellen worden verwijderd en je huid er fris uit kan zien. Doordat een cleanser het verstoppen van de poriën dus tegengaat, kan het helpen bij het tegengaan van acne en puistjes. Maar ook kan het ingrediënten bevatten die je huid kalmeren en irritaties en uitdroging voorkomen. Een cleanser kan dan ook helpen bij het verminderen van roodheid en ontsteking, vooral bij personen met een gevoelige huid.

Zo maak je je natuurlijke cleanser zelf: havermout reiniger

Maak zelf een cleanser van havermout door een halve theelepel havermoutmeel in een afsluitbaar potje te mengen met 1 theelepel water. Havermoutmeel kan je zelf maken door havermout fijn te malen of je kunt het kant-en-klaar kopen bij bijvoorbeeld Holland&Barrett. Je kunt het direct op je gezicht smeren voor een scrub effect, of maak het een halve dag van tevoren zodat de havermout kan uitzetten tot een soort gel/papje. Gebruik je cleanser binnen een halve dag of zet het in de koelkast (dan blijft het ongeveer twee dagen goed).

Waarom havermout? Haver wordt al jaren gebruikt voor huid (en haar) vanwege de kalmerende, reinigende en beschermende eigenschappen. Havermout is rijk aan antioxidanten, werkt als een natuurlijke vochtinbrenger en bevat ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van roodheid en irritatie, het verzachten van droge huid en zelfs het kalmeren van huidaandoeningen. Havermout bevat van nature saponinen. Dit zijn van nature aanwezige moleculen die reinigen, zoals zeep, en helpen op een zachte manier make-up, olie en vuil uit poriën te verwijderen. De absorberende eigenschappen maken haver ook tot een efficiënte verwijderaar van olie. Tot slot zit haver boordevol eiwitten die zich van nature hechten aan huid en helpen een barrière te vormen tegen invloeden van buitenaf, zoals vervuiling en dehydratatie.

Zo gebruik je je havermout reiniger

Maak je gezicht vochtig, breng de havermout reiniger al masserend aan op je gezicht (houdt je ogen vrij) en laat het een minuut zitten. Spoel je gezicht daarna goed af met water en maak je gezicht droog met een schone handdoek. Gebruik de cleanser in de ochtend en avond als eerste stap van je routine. Is je huid erg droog of gevoelig, gebruik de cleanser dan maar één keer per dag en dan het liefst in de avond. In de ochtend kun je je huid met lauwwarm water schoonmaken en daarna de toner aanbrengen.

Alternatieven voor natuurlijke cleanser

Is havermout toch niet echt jouw ding? Probeer dan één van de volgende opties.

  • Honing: Honing is hydraterend en goed voor de droge huid.
  • Yoghurt: Verzacht en kalmeert de gevoelige huid.
  • Castorolie en een tweede olie naar keuze: Reinigt zonder uit te drogen. Geschikt voor elk huidtype, inclusief de vette huid. (Zie dit artikel voor recepten.)

Natuurlijke toner

Waarvoor gebruik je een toner?

Na het reinigen zorgt een goede toner voor extra reiniging en het hydrateren en herstellen van de huid. Bij regelmatig gebruik houdt toner je huid gehydrateerd, reinigt en vernauwt het de poriën, brengt het de pH-waarde weer in evenwicht en wast het overtollige olie weg. Dit helpt je huid er jonger, frisser en gladder uit te zien. Een goede toner zit vol antioxidanten en huidherstellende ingrediënten die je huid voeden. Heb je een gemengde of vette huid? Dan kunnen toners grove poriën en overtollig talg verminderen. Bij normale, droge of gevoelige huidtypen kunnen toners roodheid en schilfertjes verminderen. 

Zo maak je je natuurlijke toner zelf: groene thee toner

Maak zelf een toner van groene thee met 5 gram groene thee (1 theezakje) en 250 ml kokend water. Omdat je maar een kleine hoeveelheid nodig hebt, tap ik ongeveer 10 milliliter van de thee voor de toner en drink ik de rest op. Laat de thee afkoelen en doe het in een potje of spuitflesje. Je kunt het drie dagen buiten de koelkast of twee weken in de koelkast bewaren. Je kunt variëren met het recept om de toner aan te passen aan jouw huid (zie deze website).

Waarom groene thee? Groene thee heeft ontstekingsremmende en kankerremmende eigenschappen. Het bevat antioxidanten en kalmeert de gevoelige huid. De antioxiderende werking van groene thee helpt bij diverse huidproblemen. Zo is er een positief effect van groene thee bij een huid met acne dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen. Ook zorgen de antioxidanten ervoor dat de huid minder snel veroudert. Groene thee werkt namelijk preventief op huidveroudering doordat het de beschadiging van de huid door zonlicht kan verminderen. 

Zo gebruik je je groene thee toner

Breng de toner aan op een droge huid, door de groene thee uit het potje met een (herbruikbaar) wattenschijfje aan te brengen of zo’n drie a vier keer over je gezicht te sprayen van zo’n 30 cm van je gezicht met het spuitflesje. Totdat je gezicht licht vochtig is. Gebruik de toner twee keer per dag voor het beste resultaat.

Alternatieven voor natuurlijke toner

Iets anders proberen dan groene thee? Wellicht is één van de volgende opties iets voor jou.

  • Appelazijn: Reguleert de pH-balans, goed voor vette huid.
  • Rozenwater: Verfrist en kalmeert, geschikt voor alle huidtypen.
  • Komkommerwater: Hydrateert, verfrist en kalmeert.
  • Witch Hazel (Hamamelis): Ontstekingsremmend, geschikt voor vette huid.

Natuurlijke moisturizer

Waarvoor gebruik je een moisturizer?

Zonder moisturizer is je verzorgingsroutine niet compleet. Ongeacht het seizoen, jouw leeftijd of huidtype, of je huid nu vet en onzuiver, gecombineerd, droog of juist gevoelig is: het is belangrijk om de huid volop te hydrateren. Dagelijks een moisturizer voor het gezicht aanbrengen is een belangrijke sleutel tot een gezond ogende, stralende huid. Moisturizers helpen vocht in de huid te houden, hydratatiewaardes aan te vullen en uitdroging te voorkomen. Smeer een fijne moisturizer op je gezicht en de huid maakt stofjes aan die ervoor zorgen dat deze van voldoende vocht wordt voorzien. Hydratatie is cruciaal om de huid jeugdig en gezond te houden, zelfs als je geen droge huid hebt. De vochtinbrengende werking van een moisturizer voor het gezicht beschermt de huidbarrière. Het kan daarmee donkere vlekken zoals pigmentvlekken, fijne lijntjes en rimpels voorkomen of verminderen. Met een moisturizer herstelt de huid sneller waardoor deze minder snel geïrriteerd en gevoelig raakt. Moisturizer komt altijd van pas: voor je ochtendritueel of juist ’s avonds, voor het slapengaan.

Zo gebruik je shea butter als moisturizer

Voor moisturizer kan je natuurlijke, 100% pure, ongeraffineerde shea butter gebruiken, bijvoorbeeld van Natural Heroes. Shea butter is op kamertemperatuur niet vloeibaar, maar smelt lekker bij lichaamstemperatuur. Gebruik shea butter in kleine hoeveelheden, ongeveer twee doperwtjes. Verwarm de kleine hoeveelheid tussen je vingers of in je palm tot een boterachtige substantie. De boter kan je vervolgens op je gezicht of lichaam masseren. Door de vettigheid van de shea butter kan je dit product het beste als laatste in je routine gebruiken (behalve als je zonnebrandcrème gebruikt, dan is dat het laatste product). 

Je kunt shea butter goed combineren met oliën, zoals kukui olie of frambozenpitolie (vitamine C resp. SPF, zie verderop in dit artikel). Dit doe je door de ingrediënten te verwarmen en mengen in je hand (door te wrijven) of au-bain-marie boven een verwarmd pannetje (niet boven de 30 graden!).

Waarom shea butter? Shea butter kent ontzettend veel voordelen! Het wordt gemaakt van de noten van de Sheaboom en is een fantastische verzorgende en verzachtende boter voor de huid. Shea butter hydrateert en beschermt de huid en stimuleert de celvernieuwing van de huid. Dat komt doordat het ervoor zorgt dat de huid het vocht goed kan vasthouden, een goede doorbloeding stimuleert en een natuurlijk antioxidant is. Het is rijk aan vitamine A, E en F en veel beschermende vetzuren. Shea butter kan gebruikt worden voor elk huidtype, maar kan minder geschikt zijn voor de vette of acne-gevoelige huid. Het voedt namelijk de droge, gevoelige, geïrriteerde, schilferende, rode, ruwe én rijpe huid en kan striae, littekens, kloofjes en fijne lijntjes verminderen.

Belangrijk! Voor mensen met een notenallergie is het aan te raden voorzichtig te zijn met gebruik van Shea butter. Shea butter komt van de noten van de Shea butter. Test altijd eerst op een klein plekje op de huid, wacht 24 uur en bekijk of er een huidreactie optreedt!

Alternatieven voor natuurlijke moisturizer

Werkt shea butter niet voor jouw huid? Probeer dan één van de volgende opties.

  • Aloë Vera Gel: Hydrateert zonder de poriën te verstoppen, geschikt voor gevoelige huid.
  • Kokosolie en Amandelolie Mix: Voedt en hydrateert, geschikt voor droge huid.
  • Jojobaolie: Balanceert de olieproductie, geschikt voor vette en droge huid.
  • Arganolie: Voedt de huid en vermindert fijne lijntjes, goed voor rijpere huid.

Natuurlijke vitamine C

Waarvoor gebruik je vitamine C?

Vitamine C in huidverzorging maakt de huid stralender, vermindert zichtbare tekenen van huidveroudering en beschermt tegen mogelijk negatieve invloeden van buitenaf. Vitamine C heeft een bepalende rol bij de aanmaak van collageen. Collageen is een belangrijk eiwit dat je lichaam van nature aanmaakt, wat zorgt voor elasticiteit en stevigheid. Vitamine C helpt om je huid er langer stevig, vol en jeugdig uit te laten zien. Vitamine C biedt daarnaast een krachtige bescherming tegen schadelijke factoren, zoals (lucht)vervuiling (ideaal voor stadsbewoners zoals ik) en uv-straling, maar ook tegen irritaties en ontstekingsreacties. De vitamine ondersteunt onder meer het natuurlijke genezingsproces, waardoor rode plekjes en wondjes vervagen, en het helpt zichtbare schade door de zon en oppervlakkige pigmentvlekken te verminderen. 

Zo gebruik je kukui olie als vitamine C

Druppel een paar (drie a vier) druppels kukui olie op je hand of direct op je gezicht en masseer de olie in je huid. De olie trekt snel in de huid. Wacht een minuutje voordat je andere producten aanbrengt (zoals SPF). Je kunt de olie ook verwerken in je (dag)crème of shea butter, of combineren met een jojoba olie of hazelnoot olie.

Waarom kukui olie? Deze olie bevat veel Vitamine A, C en E. Kukui olie helpt de huidbarrière te herstellen en heeft een sterk hydraterende, kalmerende en verzachtende werking. Het beschermt ook tegen huidveroudering. De olie wordt snel opgenomen en laat geen vettig laagje achter, waardoor je huid niet verstopt of plakkerig aanvoelt. Een ideale olie voor dagelijks gebruik, voor ieder huidtype. Concreet is het geschikt voor onder andere acne, eczeem, irritatie, rosacea en fijne lijntjes.

Natuurlijke SPF

Waarvoor gebruik je SPF?

SPF staat voor Sun Protection Factor. Het beschermt je huid tegen schadelijke uv-stralen van de zon, die er altijd zijn, ook op een minder zonnige dag. Uv-stralen zijn de belangrijkste oorzaak van tekenen van huidveroudering, zoals bruine vlekjes, fijne lijntjes en rimpels en een doffe teint. Maar belangrijker nog is dat de stralen ook huidkanker kunnen veroorzaken. Door je huid dagelijks te beschermen met een crème met minimaal SPF 30 houd je je huid niet alleen mooi, maar ook gezond. Je dient je huid gedurende het hele jaar te beschermen met een SPF, dus ook in de winter en binnenshuis. De schadelijke uv-straling van de zon is altijd aanwezig. Ook op bewolkte dagen, in de winter en door de ramen wanneer je binnen zit bereiken deze stralen de huid.

Achtergrondinformatie over verschillende soorten uv-straling:

  • UVA-straling: deze straling is de gehele dag aanwezig en geeft de huid een zongebruinde kleur. Deze vorm van straling kan tot diep doordringen in de huid, waardoor de collageen- en elastinevezels van de huid worden beschadigd. Doordat deze vorm van straling zo diep kan doordringen in de huid, kunnen er mutaties worden veroorzaakt, die in het ergste geval kunnen leiden tot huidkanker. Deze vorm van straling veroorzaakt dus vroegtijdige huidveroudering zoals pigmentvlekken en rimpels.
  • UVB-straling: door uv-B straling kan de huid verbranden en kan ook huidkanker optreden. Bij deze vorm van straling worden vooral de buitenste huidlagen aangetast.
  • UVC-straling: deze stralen worden door de ozonlaag geabsorbeerd en bereiken de aarde niet.

Disclaimer frambozenpitolie als SPF

Verschillende websites beweren dat frambozenpitolie (en andere natuurlijke producten) een hoge zonbeschermingsfactor (= sun protection factor, SPF) heeft. Er is echter onvoldoende bewijs dat dit klopt en uit meerdere tests komt slechts een zeer lage SPF. Daarom wordt frambozenpitolie (en andere oliën) niet aanbevolen als zonnebrandcrème. Beschermen tegen de zon en het risico op huidkanker doe je altijd met een zonnebrandcrème met goede en veilige filters tegen uv-A en uv-B. Kies voor een SPF 30 of hoger in de zomermaanden en smeer jezelf elke twee uur opnieuw in. Ook in alle andere jaargetijden blijft het goed om je huid te beschermen.

Zelf gebruik ik frambozenpitolie als ‘extraatje’ boven op de andere producten. Ik meng het met de shea butter en kukui olie tot een fijne dagcrème. Als jij frambozenpitolie als zonnebrandcrème wilt gebruiken, zorg dan dat je dit eerst uittest op een klein gebied op je huid wanneer je niet lang in de zon gaat doorbrengen, om te zien of het jouw huid daadwerkelijk beschermt tegen zonverbranding. Je kunt natuurlijk altijd een beetje olie aanbrengen onder een dagcrème of mengen door een bodylotion voor een beetje extra bescherming, maar reken er niet op dat de olie een volwaardige zonnebrandcrème is. Kortom, test het goed uit!

Zo gebruik je frambozenpitolie als SPF

Voordat je de olie aanbrengt is het belangrijk dat je huid goed schoon en droog is, zodat de olie optimaal kan inwerken op je huid. Dus gebruik het na het reinigen van je gezicht. Druppel een paar (drie a vier) druppels frambozenpitolie op je hand of direct op je gezicht en masseer de olie in je huid. Je kunt de olie zowel ‘s ochtends als ‘s avonds gebruiken.

Waarom frambozenpitolie? Frambozenpitolie is één van de oliën met de meeste actieve ingrediënten. Deze olie bevat een hoog gehalte aan antioxidanten, waaronder vitamine E, vitamine A, omega-3 en omega-6. Het indrukwekkende gehalte aan antioxidanten en essentiële vetzuren maakt het dan ook een zeer goede olie om je huid mee te verzorgen en hydrateren. De olie heeft een sterk huidverbeterende en verjongende werking en het hydrateert je huid intensief doordat het actief vocht in je huid vasthoudt. De omega vetzuren werken sterk kalmerend en verzachtend, en ondersteunen het herstellend vermogen van de huid bij bijvoorbeeld een droge of een zonverbrande huid.

Een bijzondere eigenschap van frambozenpitolie is de waarschijnlijke aanwezigheid van een natuurlijke SPF. Maar neem dit met een korreltje zout en lees ook zeker de disclaimer hierboven. Het schijnt dat de SPF afhangt van de kwaliteit van de olie en kan variëren per persing.

Stap ook over naar natuurlijke huidverzorging

Sinds het begin van de 21e eeuw is de vraag naar natuurlijke huidverzorging aanzienlijk toegenomen. Consumenten zijn bewuster geworden van de impact van chemische stoffen op hun huid en milieu. De stijgende populariteit van duurzaamheid en wellness heeft de verschuiving naar natuurlijke huidverzorging versneld. Natuurlijke huidverzorging is niet alleen een trend; het is een weloverwogen keuze voor een gezondere, stralende huid en een duurzamere planeet. Ik hoop dat deze blogpost je inspireert en op weg helpt om de (over)stap te wagen en je natuurlijke huidverzorging zelf te maken. Luister naar je huid, geef het de tijd om te wennen en ontdek de prachtige wereld van natuurlijke schoonheid.

Berichten gemaakt 30

Eén gedachte over “Natuurlijke huidverzorging zelf maken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven