Herfstfruit oogsten: appels

Herfstgroenten en fruit lijst + 19 yummy recepten

Het is alweer herfst in Nederland, en dat betekent dat de lokale boerenmarkten en winkels vol liggen met heerlijke herfstgroenten en fruit die op hun hoogtepunt van rijpheid zijn. Tijd om de beste recepten met herfstgroenten en andere seizoensproducten uit de herfst op te duikelen, zodat jij straks optimaal geniet van verse maaltijden die gezond, smaakvol, duurzaam en betaalbaar zijn doordat je ze in het juiste seizoen bereidt.

In deze blogpost vind je een complete lijst van herfstgroenten en fruit en andere Nederlandse producten die in de herfst op hun best zijn. We delen ook recepten met herfstgroenten en fruit voor ontbijt, lunch, snacks, voorgerecht, diner, dessert en drankjes. Maar laten we eerst bespreken wat de voordelen zijn van het gebruiken van seizoensproducten.

Inhoudsopgave

Waarom het goed is om herfstgroenten en fruit te gebruiken

Groenten en fruit gebruiken wanneer ze in het seizoen zijn biedt veel voordelen:

  • Het is duurzamer.
    De herfstgroenten en fruit die we in deze blogpost bespreken worden lokaal (in Nederland) geteeld en zijn tijdens de Nederlandse herfst in het seizoen. Dit betekent dat ze minder kilometers hebben afgelegd om op je bord te belanden en dat er geen kassen nodig zijn geweest om ze hier te telen.
  • Ze zijn gezonder.
    Doordat ze verser zijn (omdat ze minder kilometers hebben afgelegd) en op een natuurlijke manier in het Nederlandse zonnetje zijn gerijpt, bevatten seizoensgroenten en fruit meer vitaminen.
  • Je betaalt minder.
    Omdat herfstgroenten nu in overvloed beschikbaar zijn is het goedkoper ze nu, in de herfst, te kopen. Gevalletje van vraag en aanbod.
  • Ze smaken beter.
    Versere producten die op een natuurlijke manier in de zon gerijpt zijn en op de piek van hun rijpheid zijn geoogst zijn ook gewoon lekkerder!
  • Je ondersteunt de lokale boeren.
Herfstgroenten oogst: pompoenen
De klassieke herfstgroenten: pompoenen in alle soorten en maten

Herfstgroenten lijst

Deze groenten zijn in de Nederlandse herfst in het seizoen:

  • Pompoen
  • Wortels
  • Pastinaak
  • Spruitjes
  • Boerenkool
  • Rode kool
  • Witte kool
  • Prei
  • Knolselderij
  • Spinazie
  • Rode biet
  • Radijs
  • Broccoli
  • Bloemkool
  • Champignons
  • Courgette
  • Uien
  • Groene paprika
  • aardappel
  • andijvie
  • artisjok
  • aubergine
  • bleekselderij
  • chinese kool
  • groene selderij
  • komkommer
  • koolrabi
  • kropsla
  • mais
  • paddenstoelen
  • paksoi
  • paprika
  • raap(steel)
  • rodebiet
  • rodekool
  • savooikool
  • snijboon
  • spitskool
  • tomaat
  • ui
  • venkel
  • waterkers
  • wittekool
  • wortel
  • chinesekool
  • schorseneer
  • spruiten
  • veldsla
  • witlof
  • aardpeer
  • koolraap

Herfstfruit lijst

En deze fruitsoorten vind je in overvloed in Nederland in de herfst.

  • Appels
  • Peren
  • Druiven
  • Pruimen
  • Kweeperen
  • Vijgen
  • Bramen
  • Bosbessen
  • Frambozen
  • Kastanjes
Herfstgroenten: paddestoelen

Andere herfstproducten die in Nederland nu op hun best zijn

Naast herfstgroenten en herfstfruit zijn er ook nog een paar andere etenswaren die in de Nederlandse herfst op hun best zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Wild: Herfst is het jachtseizoen, dus wild zoals eenden, fazanten, herten en konijnen zijn overvloedig beschikbaar en erg smaakvol.
  2. Paddenstoelen: Hoewel champignons het hele jaar door verkrijgbaar zijn, zijn veel wilde paddenstoelen, zoals eekhoorntjesbrood en cantharellen, typisch overvloediger in de herfst.
  3. Noten: Verschillende noten, zoals walnoten en hazelnoten, vallen van bomen in de herfst en zijn dan klaar om te worden geoogst.
  4. Wildpluk: In de herfst kun je ook genieten van wildpluk, zoals tamme kastanjes, bramen, vlierbessen en sommige noten, die in het wild groeien en beschikbaar zijn om te plukken. Lees je van tevoren wel goed in over hoe je op een verantwoorde manier wildplukt zodat er voldoende overblijft voor wilde diertjes die dezelfde voedingsmiddelen verzamelen voor hun winterslaap. Ook loop je in sommige gebieden in Nederland (een klein) risico op parasieten, zoals de vossenlintworm wanneer je wildplukt. Lees je hier goed over in en ga bij twijfel liever wildplukken onder begeleiding!
  5. Zuivelproducten: Het najaar is ook een goede tijd voor zuivelproducten, zoals kazen, omdat de koeien en geiten vaak in de zomer grazen en dan in de herfst hun melk geven, wat resulteert in smaakvolle kazen.

Recepten met herfstgroenten, herfstfruit en andere herfstproducten

Herfstige ontbijt recepten

Pompoenpannenkoeken

Start je dag met een herfstige twist door pompoenpannenkoeken te maken. Mix pompoenpuree door je pannenkoekenbeslag en voeg wat kaneel en nootmuskaat toe voor extra smaak.

Groene of paarse groentensmoothie

Eigenlijk kan je in elk seizoen wel een groene smoothie maken met groenten en fruit uit het seizoen. In de herfst kan je bijvoorbeeld een overschot aan bramen gecombineerd met andijvie of boerenkool kwijt in een heerlijke gezonde smoothie. In deze blogpost vind je mijn favoriete groene smoothie recepten.

Groene smoothie
Groene smoothies kunnen met elke seizoensgroente, dus ook prima in de herfst.

De lekkerste lunch recepten

Herfstsalade met boerenkool, appels en walnoten

Combineer knapperige herfstappels, geroosterde walnoten, fijngesneden boerenkool en verse veldsla voor een kakelverse herfstsalade. Voeg een vinaigrette van olijfolie, balsamicoazijn en honing toe om het af te maken.

Recepten voor verantwoorde herfstige snacks

Geroosterde Zoete Aardappel Frietjes

Snack gezond met geroosterde (zoete) aardappel frietjes. Snijd de (zoete) aardappels in reepjes, besprenkel met olijfolie en kruid met zeezout en rozemarijn voordat je ze roostert tot ze knapperig zijn.

Gepofte tamme kastanjes

Maak een inkeping in tamme kastanjes, pof ze in de oven en geniet!

Herfst diner recepten

Voorgerecht: geroosterde pompoensoep met kokosmelk

Er zijn talloze recepten voor pompoensoep te vinden, zeker nu de herfst is begonnen! Kies bijvoorbeeld voor een romige pompoensoep met kokosmelk om jezelf op regenachtige dagen op te warmen. Rooster stukjes pompoen met knoflook en ui, pureer ze en voeg bouillon toe voor een heerlijke pompoensoep. Voeg kokosmelk toe om het romig te maken en een vleugje currypoeder voor wat extra pit.

Bijgerecht: honing geglazuurde wortels

Kook wortels tot ze zacht zijn en bak ze met een mengsel van honing, boter en tijm om ze te glazuren.

Bijgerecht: pastinaakpuree

Kook pastinaken, pureer ze en meng met boter, nootmuskaat en een snufje zout voor een romige puree. Als je de pastinaakpuree wat vullender wil maken kan je een evengrote hoeveelheid aardappelen koken en mee pureren voor een pastinaak-aardappelpuree.

Bijgerecht: geroosterde spruitjes met balsamico en spek

Rooster spruitjes met olijfolie, balsamicoazijn en gebakken spekjes voor een smaakvol bijgerecht.

Hoofdgerecht: Stoofpot met Herfstgroenten en Kip

Maak een verwarmende stoofpot met herfstgroenten zoals wortels, pastinaak en spruitjes. Voeg malse stukjes kip toe en laat het sudderen in een bouillon.

Hoofdgerecht: eendenborst met sinaasappel-gembersaus

Bak eendenborst en serveer met een saus gemaakt van sinaasappelsap, gember en honing.

Risotto met eekhoorntjesbrood

Voeg fijngehakte eekhoorntjesbrood paddenstoelen toe aan een romige risotto voor een rijke smaak.

Kaasfondue

Maak een heerlijke kaasfondue met een mix van herfstkazen en serveer met stukjes brood en herfstgroenten en fruit om te dippen.

Toetjes

Herfstige appelcrumble

Sluit je maaltijd af met een heerlijke appelcrumble. Meng appels met kaneel en suiker, bedek met een kruimelige deeglaag en bak tot ze goudbruin zijn.

Gekarameliseerde peren

Snijd peren in plakjes, karamelliseer ze in een pan met suiker en serveer met vanille-ijs.

Druiven en noten kaasplank

Combineer druiven met verschillende kazen, crackers en noten voor een eenvoudige maar elegante kaasplan

Herfstige appelcrumble met herfstblaadjes
Een herfstige appelcrumble gaat er altijd goed in!

Drankjes

Warme Appelcider met Kaneel

Geniet van de herfstavonden met een kopje warme appelcider, op smaak gebracht met een snufje kaneel. Er zijn verschillende recepten voor appelcider online te vinden. Probeer bijvoorbeeld deze eens.

Overige herfst recepten

Appelcompote of appelmoes zonder suiker

Schil 7 zoete appels en snijd in blokjes. Kook de appel vervolgens met 5 eetlepels water (of appelsap zonder toegevoegde suiker) 5 tot 10 minuten tot ze zacht zijn en uit elkaar vallen. Voor een compote kook je ze iets korter. Pureer en laat afkoelen. Serveer met een snufje kaneel als je dat lekker vindt (ik wel)!

Chutney van herfstfruit zoals kweeperen, appels of peren

Er zijn tal van chutney recepten online te vinden. Probeer bijvoorbeeld deze chutney van Hilma’s keuken die gemaakt is met kweeperen en appels.

Conclusie: geniet van herfstgroenten, fruit en andere seizoensgebonden producten

De herfst brengt een schat aan heerlijke seizoensgroenten en -fruit in Nederland. Door bewust voor recepten te kiezen waarin deze lokale en verse producten worden gebruikt ben je duurzaam, gezond en financieel slim bezig. Ook support je de lokale economie en gebruikt je de herfstgroenten en herfstfruit wanneer ze het allerbeste smaken. Dus, waar wacht je nog op? Ga naar de markt en geniet van de herfst met deze heerlijke recepten!

Wat zijn jouw favoriete herfst recepten? We lezen ze graag in de reacties!

Berichten gemaakt 39

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven