Vegan leven: stapje voor stapje

Door: Madeleen

Er zijn verschillende meningen over goede voornemens. Zelf houd ik ervan. Ik vind het inspirerend om met mezelf af te spreken waar ik het komende jaar aan wil werken. Een van mijn goede voornemens is om stapje voor stapje meer vegan te leven: zowel de plant based voeding, als minderen met producten die op dieren zijn getest en andere producten, activiteiten en lifestyle keuzes die gebruik maken van dieren. Voor een beeld van de vegan lifestyle, lees bijvoorbeeld dit artikel van Wakker Dier. Ik neem jullie graag mee in mijn ontdekkingstocht van het vegan bestaan. Wat zeg je ervan? Ve-gaan met die banaan?

Heb jij ook goede voornemens? Misschien heb je iets aan onze tips om je goede voornemens vol te houden. Maar bovenal: Wees lief voor jezelf.

Deze post kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat wij commissies kunnen ontvangen als jij ervoor kiest iets te kopen via links in deze posts (zonder extra kosten voor jou). Meer details hierover vind je op onze affiliate pagina.

Het eerste vegan stapje

Eerlijk is eerlijk, mijn vriend en ik begonnen al met een kleine “voorsprong”. Vis en schaaldieren lust ik niet. En we kochten al sinds 2020 weinig vlees en zuivel, uit puur gemak. Zuivel ging vaak over datum en vlees leverde vaak stress op, enerzijds vanwege de houdbaarheidsdatum en anderzijds doordat ik geen keukenprinses ben en altijd onzeker was of ik het vlees wel correct had bereid. Plantaardige varianten waren voor ons daarom de “easy way out”. Maar de stap van flexitarisch naar veganistisch vond ik altijd veel te groot. Ik kan toch niet zonder kaas en eieren, dacht ik?!

52wekenduurzaam nodigt je uit om je eigen leven stap voor stap duurzamer te maken met een jaar lang iedere week een kleine verrassende en duurzame stap. Kijk op: https://52wekenduurzaam.nl/.
De VeganChallenge helpt je op weg naar een veganistisch dieet met een maand lang e-mails met recepten, tips en informatie. Kijk op: https://veganchallenge.nl/. 

In november ging het balletje rollen. Via de 52-weken-duurzaam campagne werd ik gewezen op de Vegan Challenge en de blogs van Plant Based Dennis. Ik leerde iets meer over het dierenleed en de enorme milieu impact van veehouderijen. In het bijzonder vond ik deze blog over eieren van Dennis een echte eye-opener. Ik besloot de Challenge gewoon te proberen. Alhoewel ik de Challenge zelf minder educatief vond dan gehoopt (ik had iets meer gehoopt op weekmenu’s waarin een gezond en gebalanceerd veganistisch dieet werd uitgestippeld), plantte het wel het zaadje van mijn nieuwe goede voornemen.

Een greep uit mijn koelkast en keukenkastjes.

Mijn volgende vegan stap?

Ik wil mij verder verdiepen in deze lifestyle, met – voor nu – een focus op de voeding. Ik ben sinds de Vegan Challenge lid geworden van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Ik heb twee kookboeken aangeschaft met veel informatie over een gezond veganistisch dieet en recepten: De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool, Veerle Vrindts en Pablo Moleman; en Vegan Vibes ook van Lisa Steltenpool. Toevallig heb ik daarnaast voor kerst het kookboek Vegan Japaneasy van Tim Anderson gekregen. Tot slot staan er een paar Netflix documentaires op mijn lijstje.

Tip: een heleboel boeken, zoals Vegan Vibes, kan je hier ook tweedehands vinden op Bol.com

Mijn beginnende collectie van veganistische kookboeken.

Ik ben al een aantal “obstakels” tegen het lijf gelopen. Etiketten lezen en E-nummers doorgronden vind ik nog lastig. Kijk bijvoorbeeld eens op de Vegan Wiki voor de lange lijst met E-nummers, waarvan velen zowel dierlijk als plantaardig kunnen zijn. Ik vergeet regelmatig bij non-food producten, zoals schoonmaakproducten, te checken of ze op dieren getest zijn. Restaurants en eten bij andere mensen thuis is een “dingetje”. Verder hebben mijn vriend en ik een huisdier en zijn we lid van de dierentuin, wat volgens menig veganist ook niet bij de lifestyle past. Lees bijvoorbeeld dit artikel over of huisdieren ook vegan zijn. Maar ik pak het in mijn eigen tempo, stapje voor stapje, aan. Daarom focus ik mij eerst op mijn eigen boodschappen en voeding. En in de tussentijd blijf ik mij verdiepen in de rest. 

Volg mijn ontdekkingsreis, hoe ik vegan leven stapje voor stapje ontdek, op deze website en hopelijk tot de volgende keer!

Berichten gemaakt 24

5 gedachten over “Vegan leven: stapje voor stapje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven