klimaat impact van smartphone

10 tips om de klimaat schade van je smartphone gebruik te verminderen

Apps, gifs, streamen, de cloud. Elke dag zijn we er uren mee in de weer, en dat is zelfs alleen nog maar op je smartphone! Kan je je nog voorstellen of misschien herinneren dat dat er ooit allemaal niet was?

Smartphones hebben ons leven een stuk makkelijker gemaakt, maar ook drukker. Dat een intensief smartphone en social media gebruik invloed heeft op je stress niveau is je daarom vast al bekend. Maar dat ons smartphone gebruik ook een enorme impact heeft op het klimaat is een stuk minder bekend. Hoe zit dat en hoe kan je je eigen klimaat impact verminderen? Dat lees je in deze blog.

Deze post kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat wij commissies kunnen ontvangen als jij ervoor kiest iets te kopen via links in deze posts (zonder extra kosten voor jou). Meer details hierover vind je op onze affiliate pagina.

Milieu impact van smartphones en internetten

Het veelvuldige gebruik van onze smartphones en internet én het continu doorontwikkelen van de techniek leggen extra druk op het klimaat. Elk jaar worden er weer nieuwe smartphones uitgebracht die weer net een stukje sneller, beter en gelikter zijn. In 2019 kopte het AD al dat er miljoenen tonnen afval van oude telefoons niet wordt gerecycled. Om precies te zijn belandde er destijds 44 miljoen ton elektronisch afval (e-waste) per jaar bij het vuilnis! Daarnaast zijn er een hoop datacenters nodig om te zorgen dat wij online informatie kunnen opzoeken, filmpjes kunnen streamen, bestanden kunnen opslaan en ga zo maar door. Naast de stroom die zij kosten, moeten de datacenters ook afgekoeld worden en dit zorgt er samen voor dat al het internetten dat wij met elkaar doen meer CO2 uitstoot dan de luchtvaart industrie. Au! (Bron: Voor de wereld van morgen)

Nu dan het goede nieuws: naast de ontwikkeling op het gebied van camera kwaliteit, aantallen pixels, snelheid etcetera zijn er ook smartphone aanbieders die zich volledig toeleggen op het verbeteren van het milieu aspect. Het allerbeste is natuurlijk om helemaal geen smartphone te hebben en de rest van je leven offline door te brengen, but who am I kidding. Dat is voor de meesten geen optie. Wel vind je in deze blog tien tips waarmee je je smartphone en andere devices zo milieuvriendelijk mogelijk kan gebruiken. En extra fijn is dat de meeste van deze tips gewoon een kwestie van instellen zijn of een ander product of merk kiezen en klaar is kees. Interessant? Lees snel verder voor mijn tien tips!

10 tips om de milieu impact van je smartphone te verminderen

  1. Nieuwe smartphone nodig? Kies voor Fairphone.
  2. Gebruik een biologisch afbreekbaar telefoonhoesje
  3. Haal de bezem door je apps, mailbox en opgeslagen bestanden
  4. Stel je smartphone zelf en al je apps in op donkere modus
  5. Gebruik Ecosia als je standaard zoekmachine
  6. Zet je telefoon ‘s nachts uit of op vliegtuig modus
  7. Gebruik een app om ongebruikte apps op sluimerstand te zetten
  8. Plan overdag bewust momenten in om offline te zijn
  9. Laad je smartphone alleen op voor zo lang het nodig is
  10. Doneer of recycle je oude telefoon

1. Nieuwe smartphone nodig? Kies voor Fairphone

Als eerst is het goed om je af te vragen of je wel echt een nieuwe smartphone nodig hebt. Ja, er is weer een nieuwere versie uitgekomen die weer een stukje sneller en beter is, maar de grootste klimaatklapper die je kan maken op het gebied van je smartphone is geen nieuwe kopen. 75% van de uitstoot van smartphones ontstaat bij de productie van het product en nog maar 25% bij het gebruik. Daar komt nog bovenop dat in de productie van smartphones ook de arbeidsomstandigheden niet altijd goed zijn en dat er zelfs sprake kan zijn van kinderarbeid (bron: Voor de wereld van morgen).

Heb je wel echt een nieuwe smartphone nodig? Kies dan voor een Fairphone. Fairphone is een mooie Nederlandse onderneming die ernaar streeft de elektronische industrie eerlijker en duurzamer te maken, van het gebruik van materialen tot welzijn van arbeiders. Fairphone is gemaakt om lang mee te gaan en is e-waste neutraal! Niet alleen voor het klimaat, maar ook voor je eigen portemonnee fijn: bij de Fairphone 4 krijg je wel vijf jaar garantie.

2. Gebruik een biologisch afbreekbaar telefoonhoesje

Need I say more? Mooie klimaatvriendelijke hoesjes vind je onder andere van het merk Wilma. Ook Case Company biedt biologisch afbreekbare hoesjes (maar ook niet biologisch afbreekbare hoesjes) aan. Een uitgebreid aanbod aan eco-vriendelijke hoesjes vind je hier.

biologisch afbreekbaar smartphone hoesje van Wilma
Het merk Wilma biedt mooie, klimaatvriendelijke telefoonhoesjes aan.

3. Haal de bezem door je apps, mailbox en opgeslagen bestanden

Datacenters zorgen dus voor een enorme CO2 uitstoot en dat hoge data verbruik komt door alle e-mails die opgeslagen staan in onze mailbox, alles wat we in de cloud opslaan, alle apps die op je telefoon staan etcetera. Je voetafdruk verkleinen kan dus al door grote schoonmaak te houden in je smartphone, desktop, tablet en ook in je mailbox(en) en de cloud.

Verwijder alle apps die je niet of nauwelijks gebruikt van je telefoon, verwijder oude foto’s en video’s van je devices en uit de cloud. Heb je oude e-mailadressen die je überhaupt nooit meer gebruikt, maar waarvan de inbox wel helemaal volstroomt met spam? Verwijder deze mail accounts dan. Van het account dat je nog wel gebruikt haal je rigoureus de bezem door je mailbox. Misschien is dit meteen wel een mooi moment om eens kritisch te kijken naar hoe gelukkig je nu wordt van al die social media apps op je smartphone. Als je er niet happy van wordt of als het je geen nut dient, verwijder ze dan!

4. Gebruik de donkere modus op alle devices en apps waar mogelijk

De meest gebruikte devices en apps hebben tegenwoordig wel een donkere modus. Aangezien de meeste nieuwe smartphones tegenwoordig ook een OLED beeldscherm hebben, verbruiken apps in donkere modus vaak 20% tot 30% minder energie. Dat komt doordat individuele pixels in OLED schermen alleen oplichten als ze gekleurd of wit moeten tonen. De pixels van alle zwarte delen op je scherm kunnen gewoon uitblijven. Met een simpele online zoekopdracht ontdek je hoe je de donkere modus instelt voor jouw device of app.

5. Gebruik Ecosia als je standaard online zoekmachine

Ecosia is een zoekmachine zoals Google en Bing, maar met Ecosia plant je bomen door te zoeken. Op die manier hef je de CO2 uitstoot die voortkomt uit een online zoekopdracht op. Want ja, een enkele online zoekopdracht stoot al CO2 uit. Elke seconde die je op het web surft levert al zo’n 20 mg CO2 uitstoot op. Stel Ecosia in als startpagina en installeer de extensie om direct in je zoekbalk zoekopdrachten in te typen, zonder eerst naar de Ecosia website te hoeven gaan.

Ecosia, de klimaatvriendelijke zoekmachine

6. Zet je telefoon ‘s nachts uit of op vliegtuig modus

Je wil ‘s nachts niet gestoord worden, want een goede nachtrust is belangrijk. Bovendien gebruiken apps ook data als je ze niet gebruikt, dus blijft je CO2 uitstoot op die manier zelfs als je slaapt gewoon doorgaan. Zonde!

7. Gebruik een app om ongebruikte apps op sluimerstand te zetten

Voor smartphones die Android gebruiken zijn er een hoop goede apps beschikbaar hiervoor. Bijvoorbeeld: AVG cleaner, Servicely, Hibernator, Droid Optimizer, Kaspersky, Hibernation Manager, Power+ launcher en Doze.

Helaas heb ik voor iOS nog geen geweldige, gratis apps gevonden waarmee je ongebruikte bestanden en apps kan sluimeren of verwijderen en waarmee je je batterijduur kan verlengen. De apps die ik heb gevonden zijn doorgaans betaald of ze werken niet zo goed vind ik.
Heb jij een goede tip voor iOS gebruikers? Laat het ons dan weten in een reactie!

8. Plan overdag bewust momenten in om offline te zijn

Tegenwoordig zijn we altijd online. Dit onderzoek van SIDN laat zien dat de gemiddelde tijd die Nederlanders op hun smartphone doorbrengen van 2014 tot 2018 is toegenomen van 29 naar 61 uur per maand. Maar ook op momenten dat je niet actief op je smartphone scherm kijkt ben je vaak online. Met actief online zijn op je smartphone bedoel ik bijvoorbeeld door je social media feeds scrollen, je mail of whatsapp checken of videobellen. Maar ook als je aan het hardlopen bent met een stappenteller zoals Strava of als je autorijdt en muziek luistert via Spotify ben je online.

Neem wat vaker bewust de tijd om helemaal offline te gaan. Bijvoorbeeld in het weekend als je een dagje met het gezin doorbrengt. Speel bordspelletjes in plaats van online spellen of video’s streamen. Zet een old school CD of LP aan om muziek te luisteren. Ga met mooi weer lekker naar het strand, het bos of picknicken en laat die smartphone lekker uit staan of op vliegtuig stand. Dit levert een win-win situatie op. Jij leeft meer in het moment én je ontlast het klimaat een klein beetje.

Offline zijn: bordspel spelen zoals Risk
Het is heerlijk en gezond om af en toe even helemaal offline te zijn.

9. Laad je smartphone alleen op voor zo lang het nodig is

Nogal voor de hand liggend misschien. Een manier om je smartphone duurzamer te gebruiken is door hem alleen op te laden wanneer het nodig is en alleen voor zolang het nodig is. Dat betekent dus dat je je telefoon niet meer aan de oplader legt wanneer je naar bed gaat en hem er weer afhaalt wanneer je wakker wordt. Sowieso is dat brandgevaarlijk en wordt het ook daarom al afgeraden. Haal ook je oplader uit het stopcontact als er geen telefoon aan ligt te laden. Hiermee verminder je je sluipverbruik.

10. Doneer of recycle je oude telefoon

Zoals ik eerder schreef: het meest duurzaam is natuurlijk om je smartphone niet te vervangen als dat niet nodig is. Gebruik je smartphone zo lang mogelijk en als er iets kapot aan is, repareer het! Het fijne aan de Fairphone is bijvoorbeeld dat alle onderdelen losgeschroefd kunnen worden en niet vastgelijmd zijn. Dit zorgt ervoor dat als er één onderdeel kapot is, je dit kan laten vervangen zodat je niet een hele nieuwe telefoon hoeft te kopen.

Waar kan je je oude smartphones doneren?

Heb je een smartphone van een ander merk en is deze echt niet bruikbaar meer voor jou of een ander? Doneer hem dan! Je kan je oude smartphone bijvoorbeeld doneren aan goede doelen die per smartphone een vergoeding krijgen. Denk aan CliniClowns, stichting Opkikker, KNGF Geleidehonden en Stichting Aap. Ook kan je je telefoon inleveren bij Wecycle, waar ze de onderdelen van de smartphone zoveel mogelijk proberen te recyclen. Het mooiste initiatief dat ik ben tegen gekomen is het upcyclen van (Android) smartphones door Rainforest Foundation en Rainforest Connection.

Rainforest Connection gebruikt gebruikt oude smartphones om hoog in de bomen van de Amazone geluidsignalen op te vangen van illegale houtkap. Door smartphones op deze manier door het regenwoud te verspreiden kan illegale houtkap middels geluid en locatie snel bij de rangers onder de aandacht worden gebracht en gestopt worden. Helaas heb ik op het moment van schrijven in Nederland nog geen locaties gevonden waar je een oude smartphone kan doneren voor Rainforest Connection of Rainforest Foundation.

Smartphones worden gebruikt om het klimaat te beschermen door Rainforest Connection
Een Rainforest Connection Guardian Device.
Berichten gemaakt 33

Eén gedachte over “10 tips om de klimaat schade van je smartphone gebruik te verminderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven