Ben jij een doorgewinterde deelnemer aan de week zonder vlees en zuivel? Of doe je dit jaar voor het eerst mee? Misschien eet je al plantaardig, maar ben je op zoek naar nieuwe recepten. Of je eet juist regelmatig vlees en zuivel en probeert wat te minderen.. Het maakt voor ons niet uit, wij zijn blij dat je hier bent! Want in deze blogpost delen we met liefde onze favorieten recepten en tips met je voor de week zonder vlees en zuivel van 2023. Dus lees gauw verder!
Wanneer is de nationale week zonder vlees en zuivel in 2023?
Van maandag 6 tot en met zondag 12 maart vindt de nationale week zonder vlees en zuivel weer plaats. Deelnemers worden opgeroepen om deze hele week geen vlees en zuivel te consumeren. Deze week is in het leven geroepen om mensen bewuster te maken van hun eetpatroon en om een flexitarisch en plantaardig eetpatroon te stimuleren. Door mee te doen aan de week zonder vlees en zuivel ontdek je hoe eenvoudig het kan zijn om (vaker) plantaardig te eten. En je maakt direct een grote positieve impact op dier en milieu.
Dit is de besparing die de gemiddelde Nederlander oplevert, wanneer hij of zij meedoet met de nationale week zonder vlees en zuivel (bron):
- 193 liter water
- 80 km autorijden (equivalent van de uitstoot die is bespaard op het gebied van veevoer productie en (melk)veehouderij.
- 834 gram vlees
- 2,4 kg zuivel
Tips voor een makkelijke en lekkere week zonder vlees en zuivel
Als je normaal gesproken wel vlees of zuivel eet kan het best een uitdaging zijn om plotseling een hele week aan lekkere, gezonde en gevarieerde recepten te bedenken zonder vlees en zuivel. Zeker als je niet alleen voor jezelf kookt, maar ook voor een (kritische) partner en misschien zelfs (kleine) kinderen. Bovendien, het uitzoeken en koken van een nieuw recept op zijn tijd is leuk, maar je elke dag van de week urenlang uitsloven in de keuken om een nieuw recept onder de knie te krijgen? Not so much!
Gelukkig zijn er een aantal fijne aanbieders die het denkwerk en zelfs het kookwerk voor jouw week zonder vlees en zuivel uit handen kunnen nemen:
- Veganbox biedt een complete maaltijdbox met recepten en alle benodigde boodschappen voor 2-4 vegan maaltijden. Hoe het werkt? Jij kiest wekelijks uit 9 plantaardige recepten en ontvangt op zondag of maandag alle ingrediënten hiervoor in huis. Je krijgt precies wat je nodig hebt, dus geen waste of restjes die je later weer in een recept moet zien te verwerken. Binnen 20 tot 35 minuten (afhankelijk van het recept dat je kiest. Het staat erbij op de website) staat jouw maaltijd op tafel!
- Bij EkoMenu kan je ook eenvoudig vegan boxen selecteren. Daarnaast rekent EkoMenu de impact op je gezondheid en het milieu voor je door vergeleken met een gemiddelde supermarkt maaltijd. Dát is nog eens motiverend! Bij EkoMenu kies je 3-4 maaltijdboxen voor 1-4 personen per week. Daarnaast kan je naast de gekozen maaltijdboxen ook meteen andere boodschappen meebestellen bij EkoMenu.
20 recepten zonder vlees en zuivel: ontbijt, lunch en diner voor de volledige week
Zelf ben ik het type liever lui dan moe. Zeker nu ik hoogzwanger ben en al moeite heb met alle ballen voor werk, huishouden en de zorg voor een peutertje hoog te houden. Ik zal dus absoluut niet elke dag koken. Maar, wanneer ik er rustig de tijd voor heb ga ik graag op tijd in de keuken staan om me een nieuw recept eigen te maken. En onderstaande yummy recepten zijn die tijd dubbel en dwars waard, beloofd!
Dag 1
- Ontbijt: Groene smoothie van één banaan, een handvol bladgroenten naar keuze of rode bietjes, een schepje veganistische proteïnepoeder (deze van Orangefit is mijn all time favorite) en ongezoete plantaardige melk.
- Lunch: Vegan kip wrap, je kunt ook een vegan kipschnitzel kopen en deze in stukjes snijden.
- Diner: Chili sin carne, ik gebruik gewoon een zakje Santa Maria kruidenmix. Verder varieer ik met bonen, zoals bruine bonen en kidney bonen.
- Tussendoortjes: Bloemkool buffalo wings.
Dag 2
- Ontbijt: Kokosyoghurt met toppings als chiazaad, bananenschijfjes en/of stukjes ananas.
- Lunch: Vietnamese summer rolls, ik gebruik zelf alleen hoisinsaus om in te dippen. En ik voeg vaak ook stukjes ananas (i.p.v. zoetzure wortel) en taugé toe.
- Diner: Thaise rode curry, in plaats van crunchy tofu eet ik dit meestal met seitan.
- Tussendoortjes: Ananaspudding.
Dag 3
- Ontbijt: Bananenpannenkoek
- Lunch: Indiase worteltjessoep, voor de ‘luie’ variant gebruik je worteltjes uit een potje. Zelf gebruik ik in plaats van specerijen een potje milde curry pasta van Patak’s.
- Diner: Indiase curry, ik gebruik zelf tikka masala pasta in plaats van specerijen. Ook voeg ik soms nog wat spinazie toe voor extra groenten. Eet de curry met rijst.
- Tussendoortjes: Zoete aardappelchips.
Dag 4
- Ontbijt: Overnight oats. Je maakt het door de avond van tevoren een potje te vullen met 50 gram havermout en 150 ml melkvervanger. Ik gebruik ongezoete soja of amandel drink. Serveer op de dag zelf eventueel met toppings als banaan en pindakaas of appel, rozijnen en kaneel.
- Lunch: Broodje pulled paddenstoelen, NB: kies voor een vegan knoflooksaus!
- Diner: Romige risotto, ik gebruik zelf geen wijn, maar roer aan het eind een potje vegan kruidenspread er doorheen.
- Tussendoortjes: Vegan scones.
Dag 5
- Ontbijt: Kiwi smoothiebowl
- Lunch: Lente-ui pannenkoek, voor de vegan variant gebruik je geen ei en maak je de dipsaus met suiker i.p.v. honing.
- Diner: Vegan Indonesische rijsttafel, zelf maak ik nasi van rijst, nasigroenten en nasikruiden. Daarnaast maak ik saté van seitan en maak ik tot slot deze heerlijke tempeh.
- Tussendoortjes: Vegan bananenbrood.
Dag 6 en 7
Eet restjes en kook met overgebleven ingrediënten. Voor inspiratie, zie Leukerecepten en het Voedingscentrum. Je kunt ook extra veel maken van één van de recepten. Om op te warmen voor wanneer je weinig tijd of zin hebt om in de keuken te staan.
2 gedachten over “20 favo recepten voor de week zonder vlees en zuivel 2023”