Bloemkool curry recept van EkoMenu

EkoMenu review: is dit de beste maaltijdbox?

Gezonder eten en minder voedsel verspillen. Twee doelen die ik heb en waar ik tijdens mijn zwangerschap even niet zo lekker op ging. Toen ik dit met mijn zusje besprak kwam zij met de suggestie om EkoMenu eens uit te proberen. Zelf had ze EkoMenu nog niet geprobeerd, maar er wel over gelezen en de ervaringen waren positief. Hoe meer ik er zelf over las, hoe enthousiaster ik werd: alle ingrediënten biologisch, precies wat je nodig hebt voor een maaltijd in huis, niets meer en niets minder.. Bovendien maakt EkoMenu gebruik van een zo kort mogelijke voedselketen, wordt er minimaal verpakkingsmateriaal gebruikt en zijn er tal van recepten om uit te kiezen passend bij verschillende levensstijlen, ook voor tijdens je zwangerschap of als je koolhydraatarm of keto eet bijvoorbeeld.

Meer dan genoeg reden om EkoMenu zelf uitgebreid te proberen en mijn review met jullie te delen.
En voilà, na bijna een jaar EkoMenu ervaren te hebben lees je hier mijn uitgebreide en eerlijke review, compleet met alle voordelen, nadelen en veelgestelde vragen. Let’s dig in!

Inhoudsopgave

Hoe werkt EkoMenu?

 1. Geef aan welke leefstijlen bij je passen, zodat je de maaltijden te zien krijgt die het beste bij jou passen. Je kan kiezen uit Variatie, Specials, Lekker snel, Vegetarisch, Gezin, Vegan, Koolhydraatbewust, Seizoen, Afvallen, Eiwitrijk, Ketogeen, Glutenvrij, Lactosevrij en 9 maanden. Daarnaast kan je ook nog allergenen selecteren, zodat automatisch de maaltijden uit de selectie worden gefilterd waar je een allergische reactie op kan krijgen of die je om een andere reden niet wil eten. Denk aan schaaldieren, lupine, maar ook varken bijvoorbeeld.
 2. Klik op ‘direct bestellen’ en kies voor hoeveel personen je maaltijden wilt ontvangen (1 tot en met 4 personen) en of je drie of vier maaltijden per week wil ontvangen.
 3. Vervolgens kies je de bezorgdatum en -tijd
 4. En dan kies je de daadwerkelijke gerechten die je voor de komende bestelling wil ontvangen. Ik moet zeggen dat ik het zelf echt nog lastig vind om maar vier maaltijden te kiezen uit alle recepten!
 5. Daarna is er nog de optie om meteen extra biologische boodschappen mee te bestellen. EkoMenu biedt nog een redelijk ruime selectie aan boodschappen in de categorieën kant-en-klaar pakketten, aardappelen, groenten en fruit, vlees, vis, vega, delicatessen en hartige snacks, zuivel, dessert, eieren, bakkerij, beleg, ontbijtgranen, sap, fris, koffie en thee, olie, sauzen, specerijen en bouillon, pasta, rijst, glutenvrij, vegan kaas, baby en peuter, vitamines en supplementen en ‘thuis’. Onder de noemer ‘thuis’ vallen bijvoorbeeld kookboeken en spullen om eten op een duurzame manier te bewaren, zoals bee’s wraps en foodhuggers. Je vindt er misschien niet alles wat je in een reguliere supermarkt zou halen, maar wel een hoop. Vooral als je biologisch en puur probeert te eten.
 6. Rechtsbovenin kan je je instellingen bekijken en wijzigen. Hier kan je bijvoorbeeld aanpassingen maken in je bezorg dag, aangeven of je de recept kaarten geprint of digitaal wil hebben, aangeven wat de bezorger met je bestelling mag doen als je niet thuis bent (bijvoorbeeld voor de deur zetten of bij de buren afleveren) en meer.
 7. Het andere knopje rechts bovenin brengt je naar de maaltijden waaruit je kan kiezen per week. Hier kan je de maaltijden bekijken en kiezen voor de aankomende week, wijzigen voor hoeveel personen je deze maaltijden wil ontvangen, je ‘foodprint’ bekijken en boodschappen bij bestellen bijvoorbeeld.
EkoMenu maaltijdbox bestellen stap 1
Stap 1: kies je levensstijl(en) en eventuele allergieën
EkoMenu maaltijdbox bestellen stap 2
Stap 2: geef aan hoeveel maaltijden je wil ontvangen per week en voor hoeveel personen. Dit kan je altijd later weer aanpassen. Meer dan vier maaltijden per week bestellen kan altijd en het aantal personen kan je per maaltijd aanpassen (van 1 t/m 4 personen per maaltijd).
EkoMenu maaltijdbox bestellen stap 3
Stap 3: vul je gegevens in. Dit wordt gebruikt om in de volgende stap aan te geven uit welke bezorgmomenten jij kan kiezen voor je EkoMenu maaltijdbox.
EkoMenu maaltijdbox bestellen stap 4
Stap 4: kies je bezorgmoment en geef eventuele voorkeuren aan voor wanneer je niet thuis bent.
EkoMenu maaltijdbox bestellen stap 5
Stap 5: kies de maaltijden die je aankomende week wil ontvangen. Onderin het scherm is een knop waarmee je, als je wil, extra boodschappen kan bij bestellen uit de bio webshop van EkoMenu zelf.
EkoMenu maaltijdbox bestellen stap 7
Stap 7: bestel eventueel extra boodschappen bij in de EkoMenu bio webshop. Deze worden samen met jouw maaltijdbox bezorgd. Er is behoorlijk veel om uit te kiezen!
EkoMenu maaltijdbox overzicht
In het rechter menu zie je de prijs voor jouw boodschappen van de aankomende week. Daaronder zie je de impact van deze maaltijden op je gezondheid, je portemonnee en het klimaat. Bovenin kan je de datum kiezen waarvoor je maaltijden wil bestellen. Daaronder is een knop waarmee je de EkoMenu maaltijdbox kan pauzeren voor de aankomende week.

Wat maakt EkoMenu uniek?

EkoMenu zet extra stappen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid ten opzichte van andere maaltijdbox aanbieders. Zo zijn alle ingrediënten die je van EkoMenu ontvangt biologisch, zoveel mogelijk lokaal en er wordt veel moeite gedaan om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal tot het minimum te beperken. Bovendien vind je bij EkoMenu maaltijden die passen bij veel verschillende levensstijlen. Vegan en vegetarisch, gezin, lekker snel, maar ook koolhydraatarm en ketogeen bijvoorbeeld.

Verder is EkoMenu de enige aanbieder in maaltijdbox land waar je binnen één week de hoeveelheid personen per maaltijd kan aanpassen. Je kan bijvoorbeeld drie maaltijden voor twee personen en één maaltijd voor vier personen bestellen als je een keer eters hebt.
Tot slot biedt EkoMenu de mogelijkheid om direct meer (biologische en duurzame) boodschappen mee te bestellen bij je maaltijdbox uit hun eigen online winkel.

Welke andere producten biedt EkoMenu aan naast de maaltijdbox?

De core-business van EkoMenu is de maaltijdbox. Dat is ook waar deze review (voornamelijk) over gaat. Maar er is meer!

Naast de maaltijdbox kan je ook allerlei andere boodschappen direct mee bestellen bij EkoMenu en dat is super handig! Bijvoorbeeld als je ook wat fruit, (extra) groenten of snacks wil mee bestellen of maaltijden in een potje voor je baby. Maar ook koffie, thee, toetjes, brood, brood beleg en zelfs wat boeken, bee’s wraps en foodhuggers!
De categorieën waar je op het moment van schrijven uit kan kiezen zie je in de foto hieronder.
Alle producten die EkoMenu verkoopt in hun eigen online supermarktje zijn duurzaam en biologisch.

Boodschappen bij EkoMenu bij bestellen kan uit deze categorieën
EkoMenu biedt extra boodschappen aan in deze categorieën

Onze review van EkoMenu

Inmiddels hebben we EkoMenu bijna een jaar uitgeprobeerd en we zijn nog steeds klant. We hebben (uiteraard) verschillende maaltijden geprobeerd, het aantal maaltijden per bestelling gewisseld, boodschappen mee besteld bij EkoMenu en diverse keren de maaltijdbox een week overgeslagen. Ook hebben we al twee keer het abonnement stopgezet (om later weer te heractiveren) en contact gehad met de klantenservice met een klacht.

Een zo compleet mogelijke review dus. Dit is wat we hebben ervaren. Met het gebruik van EkoMenu:

 • koken en eten we vaker gezond
 • houden we vrijwel altijd genoeg over van een maaltijd voor lunch de volgende dag
 • bestellen we minder vaak eten via bijvoorbeeld Thuisbezorgd
 • smult onze peuter regelmatig mee, maar ze is niet weg van alle maaltijden
 • vinden wij vrijwel elke maaltijd goed smaken
 • is de hoeveelheid plastic afval van ons huishouden bijna gehalveerd

We koken en eten vaker gezond

Doordat we niet hoeven te beslissen wat we die avond zullen koken en ook alle boodschappen voor een maaltijd al in huis hebben koken we daadwerkelijk veel vaker een gezonde maaltijd!

Je herkent het vast wel: je hebt echt wel de intentie om gezond te koken, maar je reist terug na een lange werkdag en hebt vertraging. Thuis kom je erachter dat je net een ingrediënt te kort komt of dat één van de ingrediënten die je nodig hebt niet meer goed is. Dus ga je maar voor een makkelijke pasta of je gooit een diepvries pizza in de oven.

Als je dit niet herkent, good for you! Maar bij ons thuis gebeurde dit regelmatig. Wij hadden zelfs altijd wat we noemden een ’emergency pizza’ in de vriezer voor dit soort situaties.

Inmiddels kan ik me niet eens meer herinneren wanneer ik voor het laatst een kant en klare pizza heb gegeten omdat we vrijwel altijd zelf koken. EkoMenu helpt hier enorm bij, niet alleen door te zorgen dat je alles in huis hebt, maar ook doordat het wekelijkse bezorgmoment een stok achter de deur is. We moeten zorgen dat de maaltijden op zijn en er ruimte in de koelkast is voordat de nieuwe maaltijd levering weer bezorgd wordt. Ook helpt EkoMenu door je van tevoren een mail te sturen met een suggestie in welke volgorde je de door jou bestelde recepten bereid op basis van hoe lang de ingrediënten vers blijven. Op deze manier halen ze echt al het denkwerk voor je uit handen en wij ervaren dat als heel handig!

Koelkast vol met EkoMenu maaltijden in papieren zak
Tja, als je koelkast zo vol staat met maaltijden móet je wel vaker gezond koken.

We houden vrijwel altijd genoeg over van een maaltijd voor lunch de volgende dag

Op de maaltijden na waar onze dochter Fleur (van net 3 jaar) veel van mee eet, houden we altijd genoeg eten over voor lunch de volgende dag voor één persoon. Wij bestellen vrijwel altijd de EkoMenu maaltijden voor twee personen en we zijn gemiddelde eters*. Dat wil dus zeggen dat een maaltijdbox voor twee personen echt ruim is altijd. Je zal niet snel te weinig eten hebben en krijgt wat dat betreft zeker waar voor je geld.

* met gemiddelde eter bedoel ik dat ik eigenlijk altijd veel meer eet dan andere vrouwen, maar we eten niet zoveel dat je je afvraagt waar we het in hemelsnaam allemaal laten. 🙂

We bestellen veel minder vaak eten

Om dezelfde reden dat we vaker (gezond) koken bestellen we ook minder vaak eten. Het is zo eenvoudig om het gewoon maar te gaan koken en we willen op tijd ruimte in de koelkast vrij hebben gemaakt voor de volgende EkoMenu levering.

Onze peuter smult met sommige maaltijden heerlijk mee, maar is niet overal weg van

Tja, peuters staan er nou niet echt om bekend dat ze makkelijke eters zijn. Maar EkoMenu is dan ook niet per se een maaltijdbox die zich toespitst op gezinnen met kinderen. Het is wel mogelijk om “gezin” als levensstijl te selecteren en recepten uit te kiezen die geschikter zijn voor gezinnen met kinderen, maar dat doen we niet altijd. Wij kiezen gewoon uit wat onszelf het lekkerst lijkt en wat ook voor Fleur wel geschikt is om van te eten. Het voordeel is dan wel weer dat ze genoeg verschillende smaken ontdekt op deze manier en soms is het verrassend wat ze juist wel heel lekker vindt. Verder zijn er gewoon een paar eenvoudige recepten die we zelf af en toe in bulk maken waar ze goed van mee eet, dus zo wisselen we bekende gerechten met nieuwe gerechten een beetje af voor haar.

Bloemkool curry recept van EkoMenu
Deze bloemkool curry van EkoMenu (en eigenlijk elke curry die we m.b.v. EkoMenu maakten) was een groot succes bij onze peuter Fleur

Wij (de volwassenen) vinden vrijwel elke maaltijd goed smaken

Op enkele uitzonderingen na vinden we de maaltijden van EkoMenu goed smaken. Er zijn dan ook wel erg veel recepten om uit te kiezen en je weet doorgaans van jezelf en je gezin wel wat iedereen lekker vindt, dus het is ook makkelijk om recepten te kiezen met een grote kans van slagen.

De hoeveelheid plastic afval die ons huishouden produceert is ongeveer gehalveerd

Dit gevolg had ik niet zo voorzien, maar na een paar weken koken met EkoMenu ervaarden we dat de PMD zak die we wekelijks buiten hangen wel erg leeg was. Hij zat niet per se elke week bomvol bij ons, maar we hingen hem wel elke week buiten. Nadat we zijn gaan koken met EkoMenu zijn we de PMD zak niet meer elke week buiten gaan hangen omdat hij vaak nog erg leeg was.

Uiteraard hangt dit niet alleen af van wat je kookt, maar ook van je verdere levensstijl. Wij vonden dit in ieder geval een heel positief bijgevolg van het gebruik van EkoMenu!

Samenvatting van onze review

EkoMenu maaltijdbox

4.6 out of 5
EkoMenu logo
Gezond
5 out of 5
Biologische, verse maaltijden met veel lokale producten en meer groenten dan de gemiddelde gekookte maaltijd.
Gebruiksgemak
4.5 out of 5
Je kiest de maaltijden die je wil ontvangen en je ontvangt ze. EkoMenu geeft zelfs advies in welke volgorde je de maaltijden het beste kan eten, rekening houdend met de houdbaarheid van de ingrediënten. EkoMenu krijgt een negen omdat het aantal opties voor bezorgmomenten nog beperkt is.
Duurzaamheid
4.5 out of 5
EkoMenu kiest biologische ingrediënten die zo veel mogelijk lokaal zijn geproduceerd. Ze bieden veel vegan en vega recepten aan en ze proberen verpakkingsmateriaal zoveel mogelijk te beperken. Op het laatste puntje kunnen ze nog net een stapje verder gaan, dus daarom krijgen ze een negen.
Prijs
3.5 out of 5
De kosten van de EkoMenu maaltijdbox zijn ongeveer even hoog als dezelfde ingrediënten bij een reguliere supermarkt, alleen zijn de ingrediënten van EkoMenu dan biologisch. Echter, als je heel erg op de centen let zijn er wel goedkopere manieren om aan veel ingrediënten te komen, zoals directe inkoop bij telers.
Smaak
5 out of 5
Wij vinden eigenlijk elke maaltijd goed smaken
Variatie
5 out of 5
Er zijn elke week ongeveer 28 recepten om uit te kiezen.

Voordelen

Duurzaam

Gezond

Veel smakelijke recepten om uit te kiezen

Gebruiksvriendelijk

Goede klantenservice

Nadelen

Beperkte keuze in bezorgdagen

Duurder dan direct inkopen bij telers of als je goed op aanbiedingen let

Het tijdraam waarin de bestelling geleverd wordt is vrij ruim

Wat kost EkoMenu?

De kosten van de maaltijdbox hangt af van het aantal personen waarmee je eet en hoeveel maaltijden je per week besteld. Hieronder vind je de kosten van de maaltijdbox die gelden op het moment dat deze blogpost is geschreven:

 • Een maaltijdbox voor één persoon kost €12,22 per maaltijd
 • Voor twee personen betaal je €14,65 per maaltijd
 • Voor drie personen kost een maaltijd €18,52
 • En als je voor vier personen kookt ben je per maaltijd €22,25 kwijt
 • Sommige maaltijden zijn ‘specials’ en kosten per persoon iets meer. Dit wordt altijd duidelijk gecommuniceerd.
  Hoeveel hoger de kosten zijn verschilt per maaltijd, maar de bulk van de aangeboden maaltijden is geen special en kost gewoon altijd hetzelfde.
 • Wanneer je minimaal vier maaltijden per week besteld ontvang je 5% korting op elke maaltijd.
 • De bezorgkosten zijn €5,99

Wij bestellen doorgaans vier maaltijden per week voor twee personen. Inclusief bezorging kost dit ons €61,67. Daarvoor krijgen we dan wel alle ingrediënten die we nodig hebben om alle maaltijden te maken op af en toe wat olie om in te bakken en soms wat sojasaus na. We hoeven er niets anders meer bij te kopen.

‘Voor hetzelfde geld eet je biologisch.’ Maakt EkoMenu deze claim ook echt waar?

EkoMenu geeft tegenwoordig zelf aan hoeveel geld je bespaard met de maaltijdbox ten opzichte van dezelfde maaltijd bij een supermarkt. Dit doen ze onder het kopje ‘Trueprice’ bij het overzicht waar je ook de hoeveelheid groenten en CO2 uitstoot, waterverbruik en vitaliteit van je maaltijden kan bekijken.

Echter, ik vind het kopje trueprice van EkoMenu een beetje vaag omdat het niet zo duidelijk is waar de maaltijden precies mee vergeleken worden. Dus om deze vraag goed te beantwoorden heb ik van 32 EkoMenu maaltijden de kosten vergeleken met wat je kwijt bent als je dezelfde ingrediënten en (zoveel mogelijk) dezelfde hoeveelheden bij de Albert Heijn zou kopen. Ook heb ik deze vergelijking gemaakt voor een fruitbox en een groentebox die ik via de EkoMenu online supermarkt heb bij besteld. Hiervoor zijn de kosten gebruikt van het moment van schrijven, maar de kosten van boodschappen kunnen uiteraard veranderen door de tijd. In onderstaande tabel zie je de resultaten.

Conclusie: de kosten van de EkoMenu maaltijden en dezelfde ingrediënten bij de supermarkt schelen nauwelijks!

EkoMenu was gemiddeld €1,34 per maaltijd duurder, maar dan heb ik de ingrediënten wel vergeleken met de aller-goedkoopste producten die de Albert Heijn online aanbiedt. In mijn optiek is het gemak van EkoMenu en het gebruik van verse, biologische, lokaal geteelde en minimaal verpakte ingrediënten dat verschil in prijs wel waard.

MaaltijdKosten EkoMenuKosten supermarkt
Bloemkool dahl met gele linzen en koriander (vega)€13,92€16,91
Skordalia (met vlees)€13,92€12,87
Gezonde kapsalon (met vlees)€13,92€11,12
Keto pindasoep met kokos en taugé (vega)€13,92€11,25
Makkelijke bloemkool korma (vega)€13,92€13,92
Snelle spaghetti met droogworst (met vlees)€13,92€9,63
Gevulde puntpaprika’s met gehakt en groentefrietjes (met vlees)€13,92€13,43
Krokante gnocchi met spek (met vlees)€13,92€9,95
Koreaanse rijstbowl (met vlees)€13,92€15,22
Gnocchi met mini mozzarella (vega)€16,86€13,04
Shakshuka met knapperig desembrood (vega)€13,92€14,15
Snelle roerbakschotel met gebakken banaan (met vlees)€13,92€12,01
Mexicaanse zoete aardappel-bonenschotel (vega)€13,92€11,76
Sticky biefreepjes (met vlees)€13,92€16,13
Keto oosterse gehaktballetjes met paksoi (met vlees)€13,92€9,84
Groentenroerbak met broccoli en biefstukpuntjes (met vlees)€13,92€12,06
Keto kebab met komkommer-venkelsalade (met vlees)€13,92€9,79
Bloemkoolpizza bianca (vega)€13,92€12,92
Zoete aardappel-pinda stoofpot (vegan)€13,92€12,21
Quick quesadilla met champignons (vega)€13,92€12,52
Geroosterde druiven met burrata (vega)€13,92€11,49
Mexicaanse soep met bonen en avocado (vegan)€13,92€11,96
Citroenrisotto met krokante pancetta (met vlees)€13,92€11,10
Keto romige curry met paksoi en ei linten (vega)€13,92€13,32
Zomerse burratasalade met gegrilde perzik (vega)€13,92€9,76
Dal bhat met spinazie (vegan)€13,92€17,22
Thaise curry met broccoli (vegan)€13,92€16,90
One pot kip ‘parmezaan’ (met vlees)€19,95€16,91
Flammkuchen met serrano ham (met vlees)€17,63€9,06
Bombay potatoes met courgette (vegan)€13,92€14,38
Keto bloemkool risotto met een romige kaassaus (vega)€13,92€13,87
Heekfilet met lekker veel groenten en walnoten (met vis)€13,92€14,80
Fruitpakket klein€10€9,62
Groentepakket voor twee personen€10€11,46
Gemiddelde kosten per maaltijd€14,06€12,72
We hebben de kosten van 32 EkoMenu maaltijden, een fruitbox en een groentebox vergeleken met de boodschappen voor deze zelfde maaltijden bij de Albert Heijn.
wortels, little gem, trostomaten en bloemkool
Groentebox voor twee personen. De inhoud varieert
appels, bananen, perziken, blauwe bessen
Kleine fruitbox. De inhoud varieert.

Hoe is de bezorging geregeld?

Doorgaans kan je uit twee bezorgmomenten kiezen. Welke dagen dat zijn is afhankelijk van waar je woont. Bij ons wordt op donderdag of op zondag bezorgd. De tijdslots van die dagen zijn behoorlijk ruim. Zo wordt onze bestelling meestal op donderdag ergens tussen 10:00 en 19:00 uur bezorgd. Je kan daarbij wel aangeven wat de bezorger moet doen als je niet thuis bent. Bijvoorbeeld de boodschappen voor de deur neerzetten, in de tuin of bij de buren afgeven.

Op de dag van bezorging of laat in de avond ervoor ontvang je een track & trace code met een kleiner tijdvak van ongeveer twee uur waarin de bezorging plaatsvindt. Het is dus niet zo dat je de hele dag thuis moet blijven, maar vooraf plannen maken is lastiger tenzij je het geen probleem vindt als de boodschappen voor de deur worden gezet als de bezorger voor een dichte deur staat.

Het is zo dat de bezorger soms wat later komt dan de track & trace code oorspronkelijk aangaf. Dit is eigenlijk hetzelfde als bij elke andere bezorgdienst van post of boodschappen, dus vind ik zelf niet zo shockerend. Verder vind ik de bezorgers (bij ons in de regio in ieder geval) vriendelijk en behulpzaam. Als ik de deur open doe met bijvoorbeeld mijn baby in de armen dan brengt de bezorger netjes de boodschappen naar binnen bijvoorbeeld.

Hoe is het contact met EkoMenu?

Tot nu toe heb ik meermaals contact gehad met de klantenservice, maar alleen via e-mail. Mijn ervaring met de EkoMenu klantenservice is keer op keer dat ze hun uiterste best doen om je zo goed mogelijk te servicen. Echt een dikke pluim voor hoe EkoMenu hun klanten behandeld!

Ik heb twee keer contact gehad met de klantenservice omdat een product over datum was of omdat ik een verkeerd product had ontvangen. Dit is heel keurig ruimschoots gecompenseerd met een tegoed op mijn account de eerste keer, waardoor ik de volgende bestelling met korting ontving. De tweede keer had ik een klacht ingediend nadat we ons EkoMenu account tijdelijk hadden opgezegd nadat we waren bevallen van onze jongste dochter en we even geen puf hadden om steeds te koken. Doordat ons account was opgezegd hebben ze geen tegoed op ons account geplaatst, maar simpelweg geld teruggestort op onze rekening. Super netjes!

De laatste keer dat ik contact heb gehad met de EkoMenu klantenservice is omdat ze niet konden leveren door een regionale internet storing. Wederom hebben ze dit weer netjes afgehandeld.

Ondanks dat het slecht klinkt dat er twee keer een product bij de maaltijdboxen zat dat niet meer goed was of verkeerd was, vind ik dit echt meevallen. Als je bij een andere maaltijdbox aanbieder, de Albert Heijn of bij Picnic besteld kom je dit zeker net zo vaak tegen is mijn ervaring. Het blijft zonde als er daardoor toch wat voedsel wordt verspild, maar het kan gewoon gebeuren. Dat het dan netjes wordt opgelost door de klantenservice vind ik zelf veel belangrijker.

Hoe werkt het opzeggen en pauzeren van je EkoMenu abonnement?

Bij het aangaan van een abonnement is er altijd één vraag die ik van tevoren beantwoord wil hebben: hoe zeg ik het abonnement weer op?

Een terechte vraag ook! Gelukkig is dit bij EkoMenu heel eenvoudig te doen. Het pauzeren van je bestelling ook trouwens.

Je maaltijdbox abonnement opzeggen doe je zo

 • Vanaf de homepage van EkoMenu klik je, nadat je bent ingelogd, rechts bovenin op het icoontje met het poppetje. Dan ga je naar je gebruikers instellingen.
 • Klik op ‘abonnementen’.
 • Onderaan deze pagina staat de button ‘Stop abonnement’.
 • Je abonnement kan je gewoon opzeggen voor onbeperkte tijd. Maar als je in de toekomst toch wel weer een keer (tijdelijk) verder wil met EkoMenu, kan je gewoon weer inloggen in je account en net zo eenvoudig je abonnement weer reactiveren.
EkoMenu account instellingen
Je EkoMenu abonnement opzeggen doe je eenvoudig online door rechtsbovenin op het ‘poppetje’ te klikken, dan naar ‘abonnementen’ te gaan en onderin op de knop ‘stop abonnement’ te klikken.

Je maaltijdbox pauzeren of een weekje overslaan doe je zo

 • Vanaf de homepage van EkoMenu klik je, nadat je bent ingelogd, rechts bovenin op het icoontje met de kalender. Hier komen steeds de week menu’s te staan waar je de recepten voor de volgende week kan kiezen en eventuele aanvullende boodschappen kan bij bestellen.
 • Wanneer je een week wil overslaan klik je bij die betreffende leverdatum simpelweg bovenin de pagina met alle recepten op de button ‘pauzeer mijn bestelling’.
EkoMenu week overzicht met maaltijden
Je maaltijdbox een week pauzeren doe je eenvoudig online door op de knop ‘pauzeer bestelling’ te klikken op de plek waar je de maaltijden voor de komende week kiest.

Hoe wordt EkoMenu beoordeeld in andere reviews?

Wij zijn natuurlijk niet de eersten die EkoMenu uitproberen en daar iets van vinden. Hieronder lees je wat andere consumenten zeggen over EkoMenu in hun reviews, maar ook hoe de Consumentenbond en Radar EkoMenu beoordelen ten opzichte van andere maaltijdbox aanbieders.

Hoe beoordeelt de Consumentenbond EkoMenu?

De Consumentenbond heeft in dit artikel van april 2021 negen maaltijdboxen met elkaar vergeleken, waaronder EkoMenu. Een definitief oordeel hebben ze niet geveld, dus er is niet duidelijk welke maaltijdbox het beste uit de test zou komen. Wel was het oordeel over EkoMenu van het panel (waarvoor 12.000 panelleden om hun ervaring is gevraagd) vrijwel altijd positief. EkoMenu scoort onder andere goed op flexibiliteit, de mogelijkheid een proefbox te bestellen en transparantie over de voedingswaarde.

Echte nadelen zijn er door de Consumentenbond niet genoemd over EkoMenu specifiek. Wel werd als grootste nadeel van maaltijdboxen in het algemeen genoemd dat ze relatief duur zijn ten opzichte van zelf bewust boodschappen doen. De prijzen van alle maaltijdbox aanbieders zijn allemaal ongeveer even hoog.

Dit schrijft Radar in haar review van de EkoMenu maaltijdbox

Ook Radar heeft EkoMenu, samen met verschillende andere maaltijdboxen, gereviewed. De uitzending ervan vind je hier en de reactie van EkoMenu hierop kan je hier teruglezen.

Hoe oordeelt Radar over EkoMenu?

Radar schrijft dat ze in de EkoMenu box allerlei potjes en blikjes met kant-en-klare saus aantroffen in plaats van verse producten. Ook schrijft Radar dat ze koolhydraten missen in de maaltijden van EkoMenu en vonden ze de maaltijden niet zo lekker of niet spannend genoeg. De reviewer schrijft onder andere een gezonde kapsalon te hebben gemaakt met een recept van EkoMenu en vond daar geen bal aan. Tot slot wordt geschreven dat ze nog een maaltijdbox bij EkoMenu hadden besteld om naar het Voedingscentrum te sturen, maar dat deze niet was aan gekomen. Overigens was de reviewer van Radar ook over de andere maaltijdboxen niet erg te spreken.

Zijn wij het eens met deze review?

Nee, echt totaal niet. Ja, er zit wel eens een blikje of potje in de maaltijdbox van EkoMenu, bijvoorbeeld een blikje met tomatenpuree, maar daar ontkom je mijns inziens niet aan want dat kan je niet zo eenvoudig thuis zelf maken. Vrijwel alle ingrediënten in de box zijn verder gewoon vers. Zelf heb ik ook een keer een gezonde kapsalon gemaakt uit de EkoMenu maaltijdbox en daar zat bijvoorbeeld echt geen kant en klare knoflooksaus in, maar een recept waarmee je zelf de saus maakt uit gezonde, verse ingrediënten. Ook ragout heb ik met een recept van EkoMenu bijvoorbeeld from scratch gemaakt in plaats van kant-en-klare producten te gebruiken.

Er wordt geschreven dat de tweede maaltijdbox die ze bij EkoMenu bestelden niet was aangekomen. Dit heb ik in het afgelopen jaar nog nooit mee gemaakt. Één keer kon de maaltijdbox niet op het afgesproken moment komen omdat door een harde storm het internet was uitgevallen in de wijk waar het distributiecentrum zit. De maaltijdbox werd toen netjes op een ander moment bezorgd en daarnaast kregen alle klanten van EkoMenu een gratis tegoed van 15 euro op hun account gestort om extra boodschappen bij de EkoMenu supermarkt bij te bestellen. Heel netjes afgehandeld als je het mij vraagt.

En of de maaltijden lekker zijn en voldoende koolhydraten bevatten? Tja, smaken verschillen natuurlijk. Wij vinden de maaltijden zelf vrijwel altijd heel lekker. Bovendien heb je elke week keuze uit meer dan 28 recepten, waaronder koolhydraatarme en ketogene recepten. Als je dan zelf kiest voor koolhydraatarme recepten en voor een gezonde kapsalon waar je geen bal aan vindt om daar vervolgens negatief over te reviewen vind ik dat een beetje flauw.

Groenten in pan
Koken met lokaal geteelde, biologische, kakelverse groenten is wel heel makkelijk zo!

Deze voordelen en nadelen van EkoMenu worden in andere reviews veel genoemd

Naast organisaties zoals Consumentenbond en Radar zijn er ook veel reviews over EkoMenu van consumenten te vinden. Dit zijn de voordelen en nadelen van EkoMenu die het meest genoemd worden op o.a. Trustpilot.

Voordelen van EkoMenu volgens consumenten reviews

 • Goed en lekker eten
 • Je steunt lokale boeren
 • Zeer vriendelijke en behulpzame klantenservice die vergoeding aanbiedt bij klachten
 • EkoMenu biedt ook een erg smakelijke kerstbox met ingrediënten en recepten voor een volledig kerstmenu
 • Veel (vegetarische) keuze in maaltijden
 • Verrassende recepten

Nadelen van EkoMenu volgens consumenten reviews

 • Beperkte bezorgmomenten
 • Ruim tijdframe waarin bezorgd kan worden, waardoor je niet van tevoren weet of ze in de middag of in de avond komen
 • Iets te regelmatig klopt de inhoud van een maaltijdbox niet helemaal. Er mist bijvoorbeeld een product of er is een verkeerd product mee gestuurd
 • De kwaliteit van de producten is niet altijd goed. Denk aan producten waarvan de houdbaarheidsdatum dichtbij is of groenten die niet zo kraakvers meer zijn.
 • Wanneer iets in de bestelling niet kloppend is moet je via chat of mail contact opnemen met de klantenservice. Het is niet mogelijk dit direct aan te geven op de website.
 • Er kan nog verder geschrapt worden in verpakkingsmateriaal. Voor sommige producten wordt nog steeds plastic verpakkingsmateriaal gebruikt terwijl dat niet nodig zou zijn.
 • EkoMenu levert niet altijd de hoeveelheid groenten (in gram) die ze aangeven te leveren
 • Bezorgers komen vaak buiten het afgesproken bezorgmoment om. Te vroeg, te laat of zelfs een dag later dan afgesproken.

EkoMenu vs. boodschappen doen bij de supermarkt

Voordat we klant werden van EkoMenu bestelden we onze boodschappen altijd bij de Albert Heijn. Ook gingen we wel eens langs de lokale bio boer voor seizoensgroenten, hebben we een eigen moestuintje waar we wat groenten en kruiden vandaan halen en wippen we tussendoor vaak nog wel eens langs de supermarkt of een kleinere kruidenierszaak voor wat last minute boodschappen.

Ook nadat we bij EkoMenu klant werden bleven we dit doen, al is het wel wat minder vaak. EkoMenu biedt zelf ook de mogelijkheid aan om biologische en duurzame boodschappen bij te bestellen. Hier maken we ook wel eens gebruik van.

Wat zijn de voordelen van EkoMenu vs. boodschappen doen bij de supermarkt

 • Alles is biologisch
 • Verpakkingsmateriaal is tot het minimum beperkt
 • De voedselketen is kort en je weet waar je eten vandaan komt, want EkoMenu is daar heel transparant in. Ze benoemen bij elk ingrediënt de teler of boer.
 • Alle ingrediënten worden in de juiste hoeveelheden naar jou toe gestuurd.
 • Je hoeft niets te zoeken of te bedenken wat je gaat koken. EkoMenu doet dat denkwerk voor jou.
 • Het is mogelijk om ongezonde snacks mee te bestellen bij je maaltijd box, maar dat wordt je niet zo makkelijk gemaakt als bij de supermarkt.
  Een supermarkt ligt voor 90% vol met zwaar bewerkt en super ongezond “eten”, dat je ook nog eens extra wordt opgedrongen doordat het in de bonus is, extra in het zicht ligt, en zelfs bij het afrekenen je nog aan ligt te staren. Bij EkoMenu wordt gezond eten je juist makkelijker gemaakt doordat dat je zo eenvoudig en aantrekkelijk mogelijk wordt aangeboden. Chips kan je bij bestellen, maar daar moet je echt naar zoeken tussen de gezondere snacks zoals noten.

De voordelen van kopen bij een supermarkt vs. EkoMenu

 • Een supermarkt heeft een groter aanbod aan producten en merken om uit te kiezen. Dit vind ik zowel een voordeel als een nadeel, want het meeste dat je in een supermarkt vind is dus ongezond. Maar, ook wat betreft huishoudelijke artikelen bijvoorbeeld vind je bij de supermarkt ongeveer alles dat je nodig hebt. Dat het een one stop shop is, is de reden dat ik nog steeds de supermarkt blijf bezoeken.
 • EkoMenu biedt wel maaltijden aan met vlees of vis, maar dit zijn vaak een beetje dezelfde producten: gehakt, kipdijbeenfilet, heekfilet, warmgerookte zalm etcetera. Ik vind zelf bijvoorbeeld kabeljauw veel lekkerder dan heek en ben niet zo gek op kipdijbeen, maar wil soms wel eens kipfilet eten. Voor dit soort maaltijden haal ik mijn ingrediënten dan bij de supermarkt.
Couscous met groenten
Couscous met groenten

EkoMenu vs. andere maaltijdbox aanbieders

EkoMenu is natuurlijk niet de enige aanbieder in maaltijdboxen-land. Dat maaltijdboxen populair zijn is wel te zien aan hoe ontzettend veel aanbieders er uit de grond zijn geschoten in de afgelopen jaren.

Toegegeven, ik heb ze zeker niet allemaal geprobeerd, maar op basis van de ervaringen van mezelf, anderen en van online informatie ben ik tot de volgende voor- en nadelen gekomen.

De voordelen van EkoMenu vs. andere maaltijdbox aanbieders

 • EkoMenu maakt als enige maaltijdbox gebruik van alleen maar biologische ingrediënten
 • EkoMenu heeft verreweg de meest duurzame maaltijdbox ten opzichte van andere maaltijdbox aanbieders op het moment van schrijven
 • Bij EkoMenu kan je het aantal personen dat mee-eet per maaltijd aanpassen. Zo kan je in één week maaltijden voor één, twee, drie en vier personen ontvangen.
 • EkoMenu is veel transparanter over de voedingswaarden én de impact op klimaat van elke maaltijd ten opzichte van veel andere maaltijdbox aanbieders.
 • Met de maaltijdbox kan je direct allerlei andere duurzame producten en biologische boodschappen meebestellen bij EkoMenu. Ook dat vinden wij erg handig!

De nadelen van EkoMenu vs. andere maaltijdbox aanbieders

 • EkoMenu is niet de goedkoopste maaltijdbox aanbieder. Ook niet verreweg de duurste, maar er zijn maaltijdbox aanbieders die echt gefocust zijn op het lagere prijs segment en dat is EkoMenu niet per se.
 • Bij Hellofresh en wellicht ook andere maaltijdbox aanbieders kan je eventuele klachten of missende producten direct via de website of app doorgeven. Bij EkoMenu moet je hiervoor een mail sturen naar de klantenservice.
 • Het aantal bezorgmomenten waaruit je kan kiezen bij EkoMenu is beperkter dan bij sommige andere aanbieders, maar beter dan andere maaltijdbox aanbieders. Ik denk dat EkoMenu ongeveer in de middenmoot zit wat bezorgen betreft.

Alle voordelen van EkoMenu op een rijtje

Allereerst zijn er de standaard voordelen van foodboxen in het algemeen:

 • Je ontvangt de precieze hoeveelheid die je nodig hebt om je maaltijd te koken. Geen voedselverspilling dus!
 • Behalve dat je op deze manier voedselverspilling tegengaat beperk je ook gewoon de ruimte die je nodig hebt voor boodschappen in je voorraadkast en kost een maaltijdbox je niet per se meer.
 • Het haalt het denkwerk uit je maaltijden. Je hebt gewoon precies in huis wat je nodig hebt om specifieke recepten te maken.
 • Als je vaker een nieuw recept wil koken, maar de drempel om een nieuw recept te proberen uit een kookboek of een blog is te hoog, dan is een foodbox ideaal! In mijn geval hoop ik het aantal gezonde maaltijden dat Fleur lekker vindt wat uit te breiden, zodat we een grotere hoeveelheid go to maaltijden hebben waar we een paar keer per week op terug kunnen vallen.

De voordelen van EkoMenu ten opzichte van andere maaltijdboxen:

 • Alle ingrediënten zijn biologisch en zoveel mogelijk lokaal ingekocht
 • Ruime keuze uit levensstijlen om maaltijden bij te vinden. Denk aan ketogeen, 9 maanden, gezin etc.
 • Je kan direct andere biologische of duurzame boodschappen mee bestellen bij je maaltijdbox. Denk aan een groente- en/of fruitbox, maar ook babyvoeding en huishoudelijke artikelen.

Alle nadelen op een rijtje

 • Er is beperkte keuze in de data en het tijdvlak waarin je bestelling wordt bezorgd
 • Bovendien is het tijdvlak waarin je bestelling wordt bezorgd best ruim. Bijvoorbeeld ergens tussen 10:00 en 19:00 uur op de donderdag. Op de dag zelf krijg je wel per e-mail een wat gerichtere indicatie en een track & trace.
 • Er is weinig keuze aan recepten met vlees of vis. De recepten waar wel vlees in zit beperken zich meestal tot gehakt of kip. Nu is dit natuurlijk geen probleem als je vegan of vegetarisch bent of vaker plantaardig wil eten. Ik vind het zelf dan ook niet zo’n probleem, maar mijn man houdt wel van een beetje vlees of vis bij zijn maaltijd af en toe. Aangezien ik zelf de textuur van gehakt niet door mijn keel krijg is het aanbod aan vlees maaltijden van EkoMenu voor ons dus zeer beperkt.
 • EkoMenu is prijziger dan veel andere maaltijdboxen. Dit is niet gek omdat EkoMenu enkel gebruik maakt van biologische ingrediënten en die zijn simpelweg duurder dan niet-biologische ingrediënten.
 • Het komt geregeld voor dat er iets in de bestelling niet klopt. Een product mist, is niet meer goed of ze hebben per ongeluk een verkeerd product meegebracht (bijvoorbeeld tandoori saus in plaats van korma saus). Bij mij is dat ongeveer eens in het kwartaal. Niet per se vaker dan dat het bij de bezorgdienst van de Albert Heijn gebeurd, maar toch wel vervelend als het gebeurd. Wel wordt dit altijd vergoed als je hiervoor contact opneemt met de klantenservice.
 • EkoMenu zou nóg wat minder (plastic) verpakkingsmateriaal kunnen gebruiken. Rijst zit bijvoorbeeld ook in plastic, terwijl dat ook wel in papier zou kunnen. En wanneer je een maaltijd voor vier personen besteld, ontvang ik van de producten die in verpakking komen twee stuks voor twee personen in plaats van één verpakking voor vier personen.
  Desalniettemin gebruikt EkoMenu al veel minder verpakkingsmateriaal dan andere maaltijdboxen en dan de reguliere supermarkt. Het is dus meer een verbeterpunt voor EkoMenu dan een nadeel.

Conclusie: is EkoMenu iets voor jou?

Wij zijn thuis super enthousiast over EkoMenu. De maaltijden zijn lekker en gezond en het bespaart ons zoveel moeite omdat we alleen hoeven te kiezen welke maaltijden ons lekker lijken en uiteindelijk natuurlijk de maaltijden hoeven te koken. Alles daar tussenin regelt EkoMenu voor je. Tot slot steekt EkoMenu met kop en schouders boven de meeste andere maaltijdboxen uit wat ons betreft vanwege het feit dat ze alleen biologische ingrediënten in hun maaltijdboxen stoppen. Bovendien doen ze veel moeite om de maaltijdbox zo duurzaam mogelijk te maken. Dit vinden wij belangrijk.

Meer lezen?

Berichten gemaakt 33

Eén gedachte over “EkoMenu review: is dit de beste maaltijdbox?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven