Onze goede voornemens voor 2024

Elke dag proberen wij een klein stapje te zetten om gezonder, leuker en bewuster te leven. Daarom delen wij maandelijks onze goede voornemens met jullie. Nu gaan we niet alleen een nieuwe maand in, maar ook een heel nieuw jaar! Daarom blikken we niet alleen terug op december, maar op heel 2023. Ook delen we graag onze goede voornemens voor 2024 met jullie. Benieuwd naar de goede voornemens waarmee wij 2024 leuker, gezonder of duurzamer gaan maken? Lees gauw verder!

Terugblik op 2023

Time flies! 2023 is weer rap voorbij gegaan en heeft ons van alles gebracht! Hoogtepunten voor ons waren de geboorte van Lily voor Lisette en de bucketlist reis naar Japan voor Madeleen. <3

Uiteraard hebben we in het afgelopen jaar ook goede voornemens gehad. Hieronder lees je wat daarvan terecht is gekomen.

De goede voornemens van Lisette

Voor 2023 heb ik geprobeerd niet te veel goede voornemens te stellen. Lastig, vind ik, want ik wil heel veel op veel verschillende gebieden! Zo wil ik duurzamer leven, zo gezond en fit mogelijk zijn, bewust liefdevolle tijd doorbrengen met mijn gezin, leuke dingen doen voor mezelf, deze blog goed bijhouden… De lijst is lang!

Gelukkig had ik me goed voorbereid door op een rustig moment eens goed na te denken over mijn levensdoelen. Met behulp van deze zes vragen heb ik die doelen in kleinere, korte termijn doelen opgebroken en mijn goede voornemens moesten daar dan bij passen. Daar rolden deze goede voornemens uit:

 1. Gemiddeld één item per dag ontspullen
 2. 2,5 uur per week sporten of op andere wijze actief zijn (wandelen, stretchen, fietsen. Het telt allemaal)
 3. 8 uur p.w. aan deze blog verder werken

Heb ik mijn goede voornemens behaald?

Wel aardig! Het ontspullen zit er lekker in bij ons thuis. In het begin hield ik netjes bij hoeveel spullen ik het huis uit deed. Op gegeven moment ben ik daarmee gestopt, maar ik durf er vrij zeker van te zijn dat we aan minimaal 365 items zijn gekomen.

Veel hiervan bestond uit kleding en schoenen, met als hoogtepunt dat ik in de zomer een capsule wardrobe gemaakt heb (en dat beviel supergoed). Daarnaast is er heel veel zwangerschaps- en baby spul het huis uit gegaan. Hier heb ik ook weer veel anderen blij mee kunnen maken, wat heel fijn is.

Ontspullen: foamroller, kleding, boeken en apparaten.
Ontspullen: van foamroller tot kleding. Al honderden items verlieten ons huis

Het sporten of op andere wijze actief zijn viel tegen. Of ik aan de 2,5 uur per week kwam? Ik heb het niet meer precies bij gehouden na de update die we op de helft van het jaar gaven over onze goede voornemens. Ik wil graag geloven dat ik altijd wel aan de 2,5 uur beweging kom, doordat ik vaak kies voor de trap in plaats van de lift en probeer op werk een ommetje te maken tijdens de lunch pauze, maar zeker weten doe ik het niet.

Desalniettemin is 2023 echt een bedroevend ongezond jaar voor mij geweest als het op beweging aan komt. Dit is één van de dingen die ik het belangrijkst vind om te veranderen! Mijn conditie sinds de zwangerschap van Fleur (die inmiddels al drie jaar oud is) is zo hard achteruit gegaan dat ik sporten nu ook steeds minder leuk begin te vinden omdat het gewoon echt zwaar geworden is. Een vicieuze cirkel en duidelijke ‘red flag’. Daar gaan we aan werken in 2024!

Wat betreft het wekelijks werken aan de blog: de acht uur per week heb ik niet gehaald, maar het doel was in dit geval belangrijker dan de weg er naartoe. Het doel was om de blog te laten groeien en te vullen met meer leuke en waardevolle content. In mijn ogen is dit zeker gelukt! In het afgelopen jaar hebben we wat mooie resultaten behaald, waar we best trots op zijn:

 • 17.600 website bezoeken in 2023 met een duidelijke toename gedurende het jaar
 • Met als hoogtepunt 3.324 unieke bezoekers in oktober
 • De twee meest populaire posts zijn
  dit overzicht van alle (kinder)kledingbeurzen in Nederland van 2023. Dit zelfde overzicht blijven we ook updaten met alle kledingbeurzen voor 2024.
  deze review van Wild deodorant
 • En als kers op de taart zijn we ambassadeur geworden van een paar hele mooie, duurzame merken die goed bij onze visie passen: Wild en Preworn.
Wild unboxing door Alle Kleine Beetjes
Als Wild ambassadeurs ontvingen we een mooi pakketje met producten van Wild. De unboxing en andere leuke updates en tips vind je op onze Instagram pagina.

Terugblik op december

Hier valt weinig over te zeggen. Aan het einde van de zomer ging het lekker met mijn goede voornemens. Het leek erop dat ik echt wat structurele aanpassingen in mijn levensstijl had gemaakt. Ik werd overmoedig en ging steeds meer goede voornemens toevoegen.

Helaas. Toen het donkerder werd en ons slaap tekort extreem (door onze lieve, maar slecht slapende Lily van nu zeven maanden), ging het snel bergafwaarts met mijn goede voornemens. Met december als een soort van kers op de ingezakte taart, waarin ik helemaal niet meer naar mijn goede voornemens omkeek.

De goede voornemens van Madeleen

In 2023 bracht ik focus aan. Normaalgesproken ben ik het type mens dat teveel wil: ik heb waslijsten met to do’s en talloze persoonlijke verbeterpunten. Helaas leidt dit ook vaak tot teleurstellingen. Geïnspireerd door Lisette’s blogpost over goede voornemens koos ik twee doelen voor 2023:

 1. Werken aan een gezonde werk-privé balans o.a. door buiten werktijden geen werkmail meer te checken.
 2. Werken aan gezondere eet- en drinkgewoonten door (in eerste instantie) twee cheat days per week in te lassen. Alle andere dagen eet ik gezond en met mate.

Afgelopen mei onderstreepte ik voor mezelf nog eens extra het belang om realistischer naar mijn doelen te kijken en liever voor mezelf te zijn. Dat deed ik met deze anti-bucketlist. In de blogpost voor juli gaven we een update hoe het ervoor stond met onze goede voornemens. Mijn conclusie was dat mijn doelen (alweer) afgestoft moesten worden. En is dat gelukt? Een beetje!

Heb ik mijn goede voornemens behaald?

Terugblikkend op 2023 vind ik dat ik mijn werk-privé balans beter heb leren bewaken. Ik heb waar nodig grenzen gesteld en verwachtingen gemanaged. Voor mijn vakantie naar Japan heb ik hard gewerkt aan het regelen van vervanging, zodat ik werk tijdens mijn vakantie gelukkig echt helemaal los kon laten. Op werk heb ik ook bewust tijd gemaakt om te leren en te ontwikkelen. Alhoewel ik dit graag nog vaker zou willen doen. De lessen uit de Slimmer met Stress training van afgelopen jaar (zie de blogposts van mei en oktober) zijn nog steeds heel waardevol voor me.

Vegan orzo recept van Vegan box
Vegan orzo maaltijd van de Vegan box

En het eten en drinken dan? Dat is nog steeds een ‘zwaktepunt’ van me. Ik heb medio dit jaar besloten om dit op een andere manier aan te pakken. Dit jaar daagde ik mezelf uit om na te denken over mijn ‘triggers’. Stress speelt een hele grote rol. Gelukkig lukt het me steeds vaker om aan ‘portion control‘ te doen. Zo eet ik ietsje minder (maar nog steeds veel te vaak te veel). Positief is dat het veganistische aanbod in de Albert Heijn flink is toegenomen! Daar ben ik erg blij mee, ondanks dat ik het veganisme eerder dit jaar meer heb losgelaten. Het wordt steeds makkelijker om de draad weer op te pakken.

Ik heb dit jaar de eerste stappen gezet zodat ik in het nieuwe jaar kan beginnen met lichaamsgerichte psychotherapie. Mijn doelen zijn om de (stress)signalen van mijn lichaam hopelijk eerder op te merken en beter te begrijpen, zodat ik de oorzaak effectiever – zonder te vervallen in ongezonde gewoontes – kan aanpakken.

Terugblik op december

In december had ik de volgende voornemens:

 • De rust van de vakantie zoveel mogelijk vasthouden, natuurlijk 
 • Zoveel mogelijk duurzame cadeaus geven en vragen
 • De keukenkastjes, vriezer en koelkast zoveel mogelijk leegeten
 • Een nieuwe ronde ‘ontspullen’ – spullen die we niet meer hoeven, geven we zoveel mogelijk een tweede leven.

December was o zo’n drukke maand, met de feestdagen en elk weekend wat. Toch zijn de goede voornemens aardig goed gelukt. Mede dankzij de kerstvakantie kunnen we het jaar in relatieve rust afsluiten. We hebben een aantal duurzame cadeaus gegeven en gekregen (tweedehands gekocht of een ervaring), maar helaas toch nog veel nieuw gekocht. Wel minder spullen dan in voorgaande jaren en alles weer furoshiki (met stof) ingepakt. En vooral het opruimen en ontspullen is heel goed gelukt. We trappen daarnaast samen met familieleden het nieuwe jaar af met de Minimalist game, waardoor we ook in 2024 verder gaan met ontspullen.

Kerstboom met cadeautjes in stoffen verpakking.
Een selectie aan spullen die we een tweede leven geven bij familie of via de kringloop.

Doelen voor 2024

Het nieuwe jaar brengt ook weer nieuwe wensen en doelen met zich mee. Een frisse start. Een schone lei. Soort van.

Hieronder lees je met welke goede voornemens wij 2024 ons beste jaar tot nu toe gaan maken.

Lisette’s goede voornemens voor 2024

Eigenlijk ben ik heel tevreden met hoe alles in mijn leven verloopt. En daar bof ik mee!

Ik ben gelukkig met mijn gezin en sociale leven, mijn werk, mijn thuis en de leuke, nieuwe dingen die ik de laatste tijd bewust oppak van mijn bucketlist.

Het enige waar ik eigenlijk niet zo tevreden over ben is mijn gezondheid en mijn conditie. Sterker nog, ik ben nog nooit in zo’n slechte conditie geweest als nu. Schrik niet, ik ben niet ziek ofzo! En daar mag ik dankbaar voor zijn, maar ik wil mijn verder gezonde lijf ook niet voor lief nemen!
Ik las laatst de volgende quote en die past perfect bij waar ik in 2024 de focus op leg.

If you do not make time for your wellness, you may be forced to make time for your illness.

Joyce Sunada

En omdat prioriteit alleen werkt als je het in enkelvoud gebruikt (want als je tien prioriteiten hebt, dan heeft niets prioriteit) is gezondheid dan ook mijn enige goede voornemen voor 2024.

Concreet. Dit zijn mijn goede voornemens voor 2024:

In 2024 zal ik elke dag bewust tijd maken om iets gezonds doen van het volgende lijstje. Liefst meerdere dingen op een dag, maar minimaal één ding elke dag!

 • Niet ongezond snoepen
 • Daglicht / buitenlucht
 • Bewegen
 • Hobby’s
 • Spa dagje (in huis)
 • Stretchen
 • Meditatie
 • Lezen
 • Sociaal / liefde
 • Schoon & opgeruimd huis
 • Mental health
 • 8 uur slapen
 • 24 uur digitale detox

Uiteraard probeer ik hier een beetje een goede balans in te vinden, zodat ik bijvoorbeeld niet het hele jaar alleen maar lees en alsnog niet beweeg. Ik wil het alleen ook niet te streng maken voor mezelf. Alles op het lijstje draagt bij aan een betere algehele gezondheid en een beter welzijn, fysiek, mentaal en emotioneel. Ook zijn alle dingen op het lijstje haalbaar, maar niet iets dat ik al dagelijks doe. Het zijn dus echt allemaal doelen waar ik wel bewust elke dag nét een beetje extra moeite voor moet doen om ze te behalen.

Groene smoothie
Groene smoothies komen in 2024 weer vaak terug in mijn dieet.

Madeleen’s goede voornemens voor 2024

Mijn goede voornemens voor 2024 probeer ik zo gefocust mogelijk te maken: specifiek, en maar één of twee tegelijk. Net zolang totdat het een gewoonte is geworden (wat gemiddeld pas na 66 dagen schijnt te zijn). Elke maand reflecteer ik op hoe het is gegaan en besluit ik of er eentje bij doe, of dat ik nog even doorga met ‘oefenen’. Ik maak hierbij onderscheid tussen nieuwe gewoontes opbouwen en oude gewoontes stoppen.

In januari begin ik met: stoppen met rode wijn kopen in de supermarkt, en opbouwen van – uiteindelijk dagelijks – schrijven in mijn dagboek. Als dit goed gaat kan ik in februari of maart besluiten om bijvoorbeeld geen chips meer te kopen in de supermarkt. Als dit over een maand (of meerdere) nog niet gaat zoals ik wil, dan blijf ik bij deze twee voornemens – of kan ik besluiten om mijn goede voornemens in het geheel te herzien. We zullen zien! Eerst maar focussen op de rode wijn en het dagboek.

Ik wil uiteindelijk minder alcohol drinken voor mijn gezondheid (slaap, stress, focus) en portemonnee. Ik wil dat het meer speciaal wordt in plaats van een gewoonte. En rode wijn is op dit gebied mijn grootste ‘zwakte’, dus daar begin ik mee. Daarnaast zijn er zo ontzettend veel voordelen van het dagboek-schrijven. Ik ben ervan overtuigd dat het me ondersteunt in al mijn andere wensen en doelen. Nieuwsgierig? Lees eens dit artikel en kijk of het misschien ook iets voor jou is.

Met zo’n feestelijke voorpagina moet ik mij toch wel aan mijn goede voornemens houden!

Dit zijn onze goede voornemens voor 2024. Heb jij ook goede voornemens? Laat een berichtje achter in de reacties!

Berichten gemaakt 33

Eén gedachte over “Onze goede voornemens voor 2024

 1. Knap hoe realistisch jullie je goede voornemens hebben geformuleerd!
  Succes met het volhouden.
  Ik heb als belangrijkste goede voornemen voor dit jaar om het wandelen dichtbij huis weer op te pakken. Dat is behoorlijk versloft door onze verhuizing en de zorg voor onze ouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven