cavia-liefde in februari 2024

Goede voornemens voor februari 2024

Elke dag proberen wij een klein stapje te zetten om gezonder, leuker en bewuster te leven. Daarom delen wij maandelijks graag onze goede voornemens voor duurzame keuzes. Lees hier over onze goede voornemens voor februari 2024.

Lisette’s goede voornemens van januari

Dit waren mijn goede voornemens van afgelopen maand: in 2024 zal ik elke dag bewust tijd maken om iets gezonds doen van het volgende lijstje. Liefst meerdere dingen op een dag, maar minimaal één ding elke dag!

 • Niet ongezond snoepen
 • Daglicht / buitenlucht
 • Bewegen
 • Hobby’s
 • Spa dagje (in huis)
 • Stretchen
 • Meditatie
 • Lezen
 • Sociaal / liefde
 • Schoon & opgeruimd huis
 • Mental health
 • 8 uur slapen
 • 24 uur digitale detox

Dit is goed gegaan. Op drie dagen na heb ik elke dag minimaal iets van het lijstje gedaan en vrijwel elke dag meer dan één ding. Mijn voortgang heb ik bijgehouden in Excel. Zoals je hieronder in de screenshot kan zien (tja, ik ben een data nerd dus ik houd ervan om dingen meetbaar te maken en in grafieken bij te houden:) ). In januari had ik een gemiddelde score per dag van 18%. Dat wil zeggen dat ik elke dag gemiddeld 2,5 gezonde dingen heb gedaan. Wat betekent dat nou in de praktijk?

Met niet snoepen bedoel ik ook echt de hele dag gezond eten. Een hele dag niet snacken, maar wel boterham met kokosbrood of hagelslag of een glaasje wijn nemen beschouw ik wel als snoepen. In de praktijk hebben we in januari saampjes maar twee zakken chips, één reep chocolade en nul ongezonde drankjes gekocht. Dat klinkt misschien best veel, maar voor ons valt dat mee. Daarmee hebben we wel degelijk gezonder gegeten dan normaal gesproken én we besparen geld, CO2 uitstoot en (plastic) verpakkingsmateriaal doordat we minder producten kochten die volledig onnodig zijn.

Tabel met gezonde gewoontes behaald per dag in januari
Tabel met de gezonde gewoonten die ik in januari behaalde per dag
Grafiek van de gezonde gewoontes die ik per dag behaalde
Grafiek met het % gezonde gewoontes dat ik in een dag behaalde

Lisette’s goede voornemens voor februari

In februari zijn mijn goede voornemens hetzelfde als in januari, alleen is mijn doel nu om een gemiddelde score van 25% per dag te behalen. Dat betekent dat ik gemiddeld iets meer dan drie gezonde dingen per dag moet doen. Wat dat precies moet zijn maakt nog steeds niet zoveel uit. Wel probeer ik het gezonde gedrag dat me nu al best goed af gaat echt routine te maken, zodat ik steeds meer kan incorporeren.

Dagelijks even naar buiten gaan is het gezonde gedrag dat me het makkelijkst af gaat, maar is nog steeds iets dat ik ruim 40% van de dagen in januari niet deed.. Daarmee bedoel ik dan wel bewust naar buiten gaan om het buiten zijn. Niet een snel fietstochtje van A naar B, ook al zijn dat soort gewoontes (alles met de fiets doen in plaats van de auto, de trap nemen in plaats van de lift etc.) natuurlijk juist wel de gewoontes die het verschil maken!

Madeleens goede voornemens van januari

Dit jaar breng ik focus aan in mijn doelen. In januari zou ik stoppen met wijn kopen in de supermarkt en starten met het schrijven in mijn dagboek. Deze doelen houd ik net zo lang vast, totdat het een gewoonte is geworden. Het maken van zulke specifieke doelen heeft zijn toegevoegde waarde al laten blijken, want beide doelen zijn gelukt! Ik heb zelf geen rode wijn gekocht, maar ‘mocht’ het nog wel drinken in restaurants of op bezoek bij anderen. In plaats van iets volledig te verbieden, bouw ik het stapje voor stapje af (of op, bij goede gewoontes). Dat geeft voldoening, een gevoel van succes, en enthousiasme om ermee door te gaan.

Ook met het schrijven in mijn dagboek heb ik mezelf niet afgestraft als het een dagje niet lukte, maar mezelf vooral een schouderklopje gegeven op de dagen dat ik wel schreef, ook al waren dat maar een paar regels. Het resultaat is dat ik deze maand de meeste dagen in mijn dagboek heb geschreven.

Madeleens goede voornemens voor februari

Ik voel me klaar om er nog een voornemen bij te doen. Ik blijf ‘oefenen’ met mijn eerste doelen. Daarnaast stop ik met eten na het avondeten, m.u.v. groente en fruit. Dus geen chips, chocola, kaas, nootjes e.d. meer. Ik ga ervan uit dat ik daardoor in het geheel iets minder ga snoepen. Ook snacken is dus niet volledig verboden, maar breng ik stapje voor stapje terug naar een gezondere balans.

Verder probeer ik mijn hoofd koel te houden in een maand die relatief druk voelt. Gezellig druk, maar toch. We hebben sinds vorige week twee cavia’s geadopteerd (Poppy en Connie) en hebben heel wat spulletjes en een nieuw hok voor ze nodig. Ik (her)gebruik zoveel mogelijk tweedehands spullen, waardoor veel tijd gaat zitten in zoeken op Marktplaats en reizen naar mensen die spullen gratis weggeven of verkopen. Het hok gaan we bijvoorbeeld zelf maken van een peuterbed, en daar zullen we ook nog een klein onderzoekje naar moeten doen qua geschikt ontwerp en materialen. Wens ons succes! Want deze schattige dametjes verdienen een lekker ruim hok met z’n tweetjes.

Poppy (zwart) en Connie (bruin-zwart), onze schattige dametjes (die ons nog een beetje spannend vinden, maar wel erg dol zijn op groente!)
Het peuterbed welke eind deze maand hopelijk omgetoverd is tot een volwaardig cavia hok met voldoende beweegruimte (want de meeste hokken uit de dierenwinkel zijn echt te klein)

Dit zijn onze goede voornemens voor duurzame keuzes in februari. Heb jij ook goede voornemens? Welke keuzes maak jij deze maand?

Deze post kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat wij commissies kunnen ontvangen als jij ervoor kiest iets te kopen via links in deze posts (zonder extra kosten voor jou). Meer details hierover vind je op onze affiliate pagina.

Berichten gemaakt 33

Eén gedachte over “Goede voornemens voor februari 2024

 1. Wat goed dat jullie de voornemens positief benaderen: ipv jezelf ‘afstraffen’ als iets niet is gelukt, jezelf een schouderklopje geven de keer dat het wèl lukt! Ik vind dat een hele goede benadering die volgens mij veel beter werkt en waardoor je positieve energie krijgt.
  Trots op jullie😘😘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven