Altijd een succes bij ons thuis: bananenbrood. Niet alleen omdat het superlekker is, maar dit bananenbrood recept is ook gezond en heel makkelijk te maken! Dat maakt dit gezonde bananenbrood het perfecte gebak om te maken voor traktaties, feestjes en als je zin hebt om met (jonge) kinderen wil bakken. Of wanneer je gewoon echt zin hebt in iets lekkers, maar ook op je gezondheid en die van je kinderen wil letten.
In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je een heerlijk, gezond bananenbrood maakt waarmee je gegarandeerd hoge ogen gooit. In dit recept gebruiken we geen toegevoegde suikers. Alleen natuurlijke suikers uit de bananen en van dadels. Wanneer je een bananenbrood zelf maakt in plaats van kant en klaar koopt heb je ook meer invloed op de kwaliteit van alle ingrediënten, wat het eindresultaat ook gezonder maakt. Hierover vind je ook tips in dit recept. Tot slot vind je in deze blogpost extra tips over:
- Gezonde toevoegingen waarmee je het bananenbrood recept extra speciaal maakt of waarmee je af en toe kan variëren
- Aanpassingen die je nog kan maken in het recept om het bananenbrood nóg gezonder en lager in fruitsuikers te maken
- Tips die je helpen om je zelfgemaakte bananenbrood mooi en feestelijk te presenteren aan je gasten
Inhoudsopgave
- Hoe is dit gezonde bananenbrood recept ontstaan?
- Uitleg over de basis ingrediënten
- Gezonde toevoegingen waarmee je verschillende varianten van het bananenbrood kan maken
- Met deze recept aanpassingen maak je het bananenbrood nóg gezonder
- Tips om je zelfgemaakte bananenbrood mooi te presenteren
- Recept: zo maak je het gezonde bananenbrood
- Bananenbrood bakken met kinderen? Met deze stappen laat ik mijn 3-jarige helpen
- Conclusie: een heerlijk, gezond bananenbrood maak je eenvoudig zelf
- Meer lezen? Dit vind je misschien ook interessant
Hoe is dit gezonde bananenbrood recept ontstaan?
Toen onze dochter werd geboren wilden wij haar natuurlijk zo gezond en gelukkig mogelijk laten opgroeien. Mijn man en ik spraken daarom af dat we allebei onze kinderen in hun eerste levensjaar geen geraffineerde suikers zouden geven. Dat betekent, dus geen snoepjes en koekjes en ook de meeste bananenbrood recepten voldeden niet aan onze eis. Maar, we gunnen onze kinderen natuurlijk ook af en toe wat lekkers. Toen onze oudste, Fleur, bijna één jaar werd dacht ik na over een gezond en suikervrij alternatief voor taart op haar verjaardag waarvan ze zelf mee kon eten. En dat werd dit gezonde bananenbrood!
Voordat ze jarig was heb ik het eerst twee keer gemaakt om een beetje uit te proberen wat goede combinaties en verhoudingen zijn. Het gezonde bananenbrood was een groot succes. Niet alleen bij de gasten, maar ook bij onze kleine meid (en wij waren zelf ook enthousiast)! Hierna hebben we het dus nog veel vaker gemaakt. Onze dochter vraagt nu zelf ook vaak om bananenbrood. Het is en blijft haar favoriete gebak. Inmiddels is ze ruim drie jaar oud.
Nadat Fleur één was geworden ben ik het recept blijven bijschaven. Niet alleen om het bananenbrood lekkerder te maken, want dat zat wel snor. Ik wilde vooral ook uitproberen hoe gezond ik het bananenbrood recept kon maken terwijl het ook lekker bleef.
Voilà! Het recept van het originele bananenbrood dat ik voor de verjaardag maakte is tot de dag van vandaag onverslaanbaar gebleven op het gebied van smaak. Wij maken het daarom nog steeds op dezelfde manier. Wel heb ik over de jaren wat extra kennis en tips op gedaan over hoe het bananenbrood nóg gezonder gemaakt kan worden terwijl het nog steeds een lekkere traktatie blijft.
Uitleg over de basis ingrediënten
Deze ingrediënten heb je in ieder geval nodig om het gezonde bananenbrood te maken:
- 3 bananen (in mijn ervaring werken chiquita bananen minder goed. Die lijken groter te zijn, waardoor het bananenbrood wat te nat blijft van binnen. Als dit de bananen zijn die je wil gebruiken raad ik aan om iets minder dan drie stuks te gebruiken, bijvoorbeeld 2,5).
- 3 eieren
- 4-6 medjoul dadels
- 200 gram amandelmeel
- 150 gram volkoren tarwebloem
- 1 el speculaas- en koekkruiden
- 2 tl (wijnsteen) bakpoeder
Verder heb je nodig:
- Een blender of hakmolen
- een bakvorm (ik gebruik een tulband bakvorm, maar een gewone cakevorm kan natuurlijk ook)
- Bakpapier of boter of bakspray om de bakvorm mee in te vetten
Gezonde toevoegingen waarmee je verschillende varianten van het bananenbrood kan maken
Wij maken het bananenbrood thuis het liefst gewoon zoals hij hier in het recept staat. Maar, ik kan me voorstellen dat je af en toe wat variatie wil aanbrengen in het recept. Onderstaande ingrediënten kan je makkelijk in het bananenbrood recept verwerken om het wat af te wisselen, zonder in te leveren op gezondheid:
- ongezouten (in stukjes gehakte) noten. Bijvoorbeeld pecannoten, walnoten of amandelen.
- gedroogd fruit. Let wel op wat je koopt, want aan veel gedroogd fruit zit suiker toegevoegd, dus dan wordt het recept minder gezond.
- cacaonibs of kleine stukjes pure chocolade. Hoe puurder de chocolade, des te gezonder het is. Cacaonibs worden zelfs beschouwd als een superfood!
Met deze recept aanpassingen maak je het bananenbrood nóg gezonder
Het bananenbrood recept is al vrij gezond, maar het kan altijd nóg gezonder. Hieronder enkele tips om de hoeveelheid fruitsuikers omlaag te brengen en om het recept glutenvrij te maken.
Verminder fruitsuikers in je bananenbrood door minder medjoul dadels te gebruiken
Ondanks dat dit bananenbrood geen toegevoegde suikers bevat, zitten er nog steeds best veel fruitsuikers in door de bananen en de dadels. Hoewel ik zelf het bananenbrood het lekkerst vind met zes medjoul dadels er doorheen, kan je ook prima vijf of zelfs vier dadels gebruiken. Het verschil tussen vijf en zes dadels proef ik niet zo heel erg en het scheelt natuurlijk al enorm in de hoeveelheid fruitsuikers in het bananenbrood. Zo’n 4,2 gram suiker per medjoul dadel om precies te zijn. Vier dadels kan ook en scheelt nog meer suiker, maar het bananenbrood is wel duidelijk minder zoet met slechts vier dadels. Ik zou zeggen probeer het zelf uit en ontdek welke hoeveelheid dadels jij zelf het liefst in het recept verwerkt!
(Glutenvrije) alternatieven voor volkoren tarwebloem
Voor het grootste deel maken we in het bananenbrood recept gebruik van amandelmeel. Dit is een glutenvrij en koolhydraatarm alternatief voor tarwebloem. Daarbij voeg ik wel nog steeds ook tarwebloem toe. Als je een glutenvrij alternatief wil gebruiken, maak het recept dan eens met kokosbloem!
Een ander gezond alternatief voor tarwebloem is havermoutmeel. Zuivere haver is ook glutenvrij, maar omdat vrijwel alle haver die in Nederland wordt verkocht wel in contact is geweest met glutenhoudende granen heb je geen garantie. Desalniettemin bevat havermoutmeel veel minder gluten dan tarwebloem, is het een volkoren graan en bevat het veel vitamines en mineralen. Zelf havermoutmeel maken van havermout doe je trouwens ook eenvoudig door de goede hoeveelheid havermout in een blender of hakmolen fijn te malen.
Speltbloem kan je ook gebruiken in plaats van tarwebloem, maar uit onderzoek van de Keuringsdienst van waarde blijkt dat spelt niet per se veel gezonder is dan tarwebloem. Ook niet ongezonder trouwens, dus gebruik gewoon wat je in huis hebt! Wel is het een stuk gezonder om volkoren bloem te gebruiken, dus of je nou spelt of tarwe gebruikt is dat in ieder geval goed om op te letten voor de gezondheid van het recept.
Gebruik ingrediënten van hoge kwaliteit
Zelf gebruik ik zoveel mogelijk biologische ingrediënten, waardoor je de hoeveelheid pesticiden die via je voedsel je lichaam in komt minimaliseert. Ook gebruik ik altijd biologische eieren (eieren met een 0 code). Of die gezonder zijn dan scharrelkip eieren of vrije uitloop eieren? Volgens het Voedingscentrum maakt dit niet uit. Maar de biologische kippen hebben wel veel betere leefomstandigheden en dat is me ook wat waard!
Tips om je zelfgemaakte bananenbrood mooi te presenteren
Negen van de tien keer dat wij dit bananenbrood bakken smikkelen we het gewoon zelf op. Maar we maken het bananenbrood ook vaak voor verjaardagen of andere feestelijke gelegenheden, en dan is het extra leuk om het bananenbrood ook mooi te presenteren. Hieronder wat tips om je daarbij te helpen.
- Voorkom dat het bananenbrood vastplakt aan de bakvorm, door de bakvorm goed in te vetten en het goed af te laten koelen voordat je het uit de vorm haalt. Een anti-aanbak bakvorm gebruiken kan natuurlijk ook. Zelf probeer ik het gebruik van bakpapier te minimaliseren vanwege gezondheid- en milieu overwegingen, maar voor het maken van dit bananenbrood gebruik ik wel altijd bakpapier omdat het daarm het makkelijks uit de vorm komt.
- Je kan het bananenbrood in een cakevorm bakken, maar wij bakken het altijd in een tulband. Dat vind ik er zelf net wat feestelijker uitzien.
- Gebruik feestelijk serviesgoed en serveerschalen voor het bananenbrood.
- Voeg feestelijke toppings toe. Je kan hiermee zo over the top gaan als je zelf wil. Denk bijvoorbeeld aan vers fruit, zoals bessen en aardbeien of gehakte noten als je het bananenbrood zo gezond mogelijk wil houden. Slagroom (eventueel geklopt zonder suiker) kan natuurlijk ook. Als je ook open staat voor iets minder gezonde toppings, denk dan aan een dun laagje poedersuiker of een laagje glazuur.
Combineren kan natuurlijk ook: bosvruchten met een dun laagje poedersuiker erover bijvoorbeeld. - Snijd het bananenbrood aan met een scherp mes voor nette randjes en probeer om gelijkmatige plakjes te snijden.
- Serveer het bananenbrood met bijgerechten of andere (gezonde) hapjes, als een soort sweet table zoals je ook wel eens bij bruiloften ziet.
Recept: zo maak je het gezonde bananenbrood
Nu je alle ingrediënten hebt verzameld is het tijd om aan de slag te gaan met het maken van je bananenbrood. Met deze eenvoudige stappen zet jij in no-time een perfect gezond bananenbrood op tafel.
Recept: gezond bananenbrood. Zo maak je een bananenbrood zonder suiker
Course: Toetje, Tussendoortje, OntbijtCuisine: AmerikaansDifficulty: Eenvoudig12
porties10
minutes35
minutes217
kcalIngrediënten
3 bananen
3 eieren
6 medjoul dadels
200 gram amandelmeel
150 gram volkoren tarwebloem
1 eetlepel koekkruiden
2 theelepels wijnsteen bakpoeder
Bakpapier of bakspray of boter om de bakvorm mee in te vetten
Recept
- Verwarm de oven voor op 180°C en vet een bakvorm in of bekleed het met bakpapier.
- Ontpit de dadels en doe in een blender of hakmolen
- Doe hier ook alle bananen en tot slot alle eieren bij en blend tot een glad mengsel
- Meng alle droge ingrediënten door elkaar in een grote kom tot alles goed gecombineerd is. Zorg ervoor dat er geen grote klonten meel meer zijn.
- Giet het natte mengsel van bananen, eieren en dadels bij de droge ingrediënten en roer goed tot het één gladde massa is.
- Giet of schept het beslag in de voorbereide bakvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel of de achterkant van een lepel.
- Bak het bananenbrood in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 35-40 minuten. Controleer na 35 minuten of de binnenkant van het bananenbrood gaar is door een tandenstoker in het midden te steken. Als deze er schoon uitkomt is het bananenbrood goed gaar, zo niet dan moet hij nog wat langer in de oven blijven.
- Voor het beste resultaat: laat het bananenbrood ongeveer 2 uur lang afkoelen in de bakvorm voordat je het uit de vorm haalt en serveert.
Notities
- Als je het bananenbrood samen met je kinderen hebt gemaakt met het doel het zelf op te peuzelen en jullie kunnen echt niet wachten? Dan kan je het bananenbrood ook prima direct aansnijden zodra het uit de oven is!
- De voorbereiding van het recept kost hooguit 10 minuutjes voor een volwassene. Maar houd rekening met een iets langere voorbereidingstijd en zorg dat je geen haast hebt als je je peuter laat helpen. 🙂
Bananenbrood bakken met kinderen? Met deze stappen laat ik mijn 3-jarige helpen
Samen bakken met je kinderen is gezellig, lekker en een leuke activiteit voor als het buiten slecht weer is. Maar het is ook heel leerzaam! Je moet alleen even omarmen dat je keuken onnodig vies wordt en je kind zelf ook trouwens. 😉
Mijn dochter Fleur (3 jaar) is dol op dit bananenbrood en vindt het geweldig om het helemaal zelf te maken met hier en daar wat nodige assistentie van mij. Dit zijn de taakjes waar zij mee helpt:
- De ontpitte dadels in de blender gooien
- De bananen pellen, in grote stukken breken of snijden en in de blender stoppen
- De eieren breken boven een apart bakje en deze daarna erbij gooien. Ik moet zeggen dat dit taakje nog wel wat oefening vereist op dit moment, maar hoe vaker je bakt hoe beter het zou moeten gaan. Zo lang de eieren niet direct boven de andere ingrediënten gebroken worden en je er voldoende in huis hebt om het recept te maken als er eentje sneuvelt komt het allemaal wel goed.
- De blender aanzetten
- De droge ingrediënten met hulp afwegen en door elkaar roeren.
- Nadat ik het banaan, dadel, ei mengsel bij de droge ingrediënten heb gegoten mag Fleur weer alles door elkaar roeren. Ik roer altijd nog even goed na.
- Gladstrijken van het beslag in de bakvorm.
Conclusie: een heerlijk, gezond bananenbrood maak je eenvoudig zelf
Hoe je zelf een gezond bananenbrood maakt dat écht net zo lekker of zelfs beter is dan een variant met suiker of een kant-en-klare uit de winkel? Nou, zo dus. 🙂 En het is zo makkelijk en snel dat zelfs mijn ongeduldige peuter van drie jaar het (zo ongeveer) zelf kan!
Hopelijk heb je van dit recept genoten en willen jullie na het uitproberen van dit bananenbrood recept nooit meer iets anders.