Goede voornemens furoshiki

Goede voornemens voor januari en 2023

Elke dag proberen wij een klein stapje te zetten om gezonder, leuker en bewuster te leven. Daarom delen wij maandelijks onze goede voornemens met jullie. Nu gaan we niet alleen een nieuwe maand in, maar ook een heel nieuw jaar! Daarom blikken we niet alleen terug op december, maar op heel 2022. Naast de goede voornemens die we voor januari hebben gesteld, vertellen we je ook welke goede voornemens je gedurende heel 2023 zal zien terugkomen op onze blog. Lees gauw verder!

Deze post kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat wij commissies kunnen ontvangen als jij ervoor kiest iets te kopen via links in deze posts (zonder extra kosten voor jou). Meer details hierover vind je op onze affiliate pagina.

Lisette’s terugblik over december en heel 2022 in vogelvlucht

Voor 2022 had ik geen goede voornemens gesteld. Wel heb ik gedurende het jaar dit plan gemaakt om gezonder te worden in zes stappen. Daarnaast heb ik in de zomer nagedacht over wat ik nou wil in het leven en wat ik ervoor moet doen om daar te komen. Ik kan iedereen aanraden om dit ook te doen en heb het proces daarom beschreven in deze recente blogpost.

Één van de belangrijkste dingen die mijn partner Nick en ik wilden bereiken in 2022 was het uitbreiden van ons gezin met een tweede kindje. Het is een beetje een gek goed voornemen, maar het is wel gelukt en wij zijn over the moon! Op 22 mei wordt ons kindje en Fleurs broertje of zusje verwacht. Dit is dan ook het hoogtepunt van 2022 voor mij. Daarnaast is op 4 januari 2022 onze eerst blogpost live gegaan en hebben Madeleen en ik inmiddels de blog al flink uitgebreid met artikelen. Ook dit is een groot hoogtepunt van 2022. Een derde hoogtepunt: in februari 2022 ben ik begonnen met werken bij SOS Kinderdorpen. Een organisatie die me enorm aan het hart gaat.

Goede voornemens voor december

Mijn goede voornemens voor december waren de volgende:

 • Een aantal kleine montessori aanpassingen maken aan onze woonkamer en keuken zodat Fleur meer zelf kan doen en meer eigen keuzes kan maken.
 • Gemiddeld één item per dag ontspullen. In totaal dus minimaal 31 items in december.
 • In ieder geval 1x per week naar de sportschool.
 • Een maand lang DIY plasticvrije shampoo uitproberen en, als het een succes is, jullie hierover op de hoogte houden via de blog en onze Instagram.

Drie van de vier goede voornemens zijn helemaal gelukt, dus daar ben ik tevreden over!

De montessori aanpassingen in onze woonkamer en keuken

De montessori aanpassingen voor Fleur (mijn dochter van 2 jaar) bestaan uit het neerzetten van een fruitschaal op de koffietafel met een beperkt aanbod aan gewassen fruit, zodat ze zelf kan bepalen of en wanneer ze zin heeft in fruit en gewoon zelf kan pakken waar ze zin in heeft. Dit idee ontstond eigenlijk doordat Madeleen een foto van de fruitschaal stuurde in de ‘opruim whatsapp-groep’, die we met een paar familieleden hebben en waarin we elkaar op de hoogte houden van de spullen die we weg doen ter motivatie. Zij wilde van de fruitschaal af en wij wilden Fleur wat meer zelfstandigheid geven. Win-win! De tweede aanpassing was de montessori leertoren, ook wel keukenhulp genoemd, die Fleur voor Sinterklaas heeft gekregen. Wij hebben deze variant van Vikingchoice en zijn er super tevreden mee. Maar ik raad je aan eerst even op Vinted en Marktplaats rond te neuzen om te kijken of je een tweedehandsje vindt bij jou in de buurt!

Peuter maakt eigen pap in keuken met hulp van een montessori leertoren
Fleur maakt haar eigen pap met behulp van de montessori leertoren.
Peuter aan kindertafel met haar zelfgemaakte pap en een eigen fruitschaal
Fleur heel trots met haar zelfgemaakte pap aan haar eigen kleine tafeltje, met op de achtergrond haar persoonlijke fruitschaal.
Fruitschaal op de koffietafel: een montessori aanpassing voor onze peuter
Fleurs eigen fruitschaal met een selectie gewassen fruit zodat ze kan pakken wat en wanneer ze wil.

Dagelijks ontspullen

Gemiddeld één item per dag ontspullen. Check! Het was weer even inkomen, maar al snel merkte ik weer hoe goed het voelt om spullen weg te doen en meer ruimte in je huis en in je hoofd te krijgen! Ontspullen is echt een soort spier die je traint. Je wordt er steeds beter in! Extra fijn is het als producten die bij mij thuis maar staan te verstoffen of misschien zelfs over datum gaan, bij iemand anders een heel mooi tweede leven krijgen. Er zijn genoeg mensen die het nu wat moeilijker hebben door onder andere de gevolgen van inflatie. En de ruilgroepen op Facebook en ruilkasten bij mensen in de tuin schieten als paddestoelen uit de grond (bij mij in de buurt in ieder geval). Waar alle producten precies heen moeten, om het een zo goed mogelijk tweede leven te geven of zo verantwoord mogelijk te recyclen, moet ik nog even uitzoeken.

ontspullen in december: deze 31 producten gaan mijn huis uit.
Alle 31 spullen die ik in december had uitgezocht om weg te doen. Toegegeven, Nick heeft er wel weer vier items uit gepakt die hij toch wil houden..

Wekelijks naar de sportschool

Over de sportschool kan ik heel simpel zijn: ik ben deze maand 0x geweest. Dit heeft uiteraard ook te maken met een beetje luiheid en geen zin om door de kou naar de sportschool te fietsen. Maar ook omdat ik door de zwangerschap last heb van mijn bekken en de sportschool lessen simpelweg niet op maat gemaakt zijn voor zwangere dames. Desalniettemin ben ik wel wat bewuster gaan bewegen deze maand. Ik werk bijvoorbeeld op de vijfde verdieping en neem zoveel mogelijk de trap. Ook wandel ik weer wat vaker een stukje tijdens de lunchpauze. Het zijn hele kleine stapjes, maar ze dragen wel bij aan het grotere geheel: gezonder en fitter blijven tijdens de zwangerschap. En wij zijn all about the kleine stapjes, daarom heet onze blog ook Alle Kleine Beetjes. 😉

Omdat ik het belangrijk vind dat ik ook in 2023 blijf bewegen heb ik dit goede voornemen wat omgevormd naar “minimaal 2,5 uur per week actief zijn”. Actief zijn hoeft in dit geval dus niet bij de sportschool te zijn en het actief zijn hoeft ook geen uren achter elkaar te zijn. Met dagelijks een ommetje speedwalken van 20 minuten kom ik al een heel eind! Dit is trouwens sowieso een voornemen dat ik al gesteld had in de eerder genoemde blogpost over gezonder worden en redelijk geïntegreerd had in mijn dagelijkse routine. Totdat ik dus enorme last kreeg van zwangerschapsmisselijkheid en de herfst begon.

Een maand lang DIY shampoo uitproberen

Dit doel is absoluut behaald. Sterker nog, in mijn zoektocht naar de beste DIY shampoo om als eerst uit te proberen, stuitte ik op de no poo methode. Daar heb ik me helemaal in verdiept. En uiteindelijk heb ik besloten om een tijd lang helemaal geen shampoo meer te gebruiken (no poo), maar in plaats daarvan mijn haar te wassen met appelazijn. De laatste keer dat ik mijn haar met shampoo heb gewassen is op de ochtend van 27 november geweest! Hoe het wassen met appelazijn me afging? Tja, daar heb ik een hoop over te vertellen. Maar ik wilde de test een goede kans geven voordat ik er iets over zou schrijven op de blog. Er komt absoluut een blogpost aan over het wassen met appelazijn en wellicht ook nog wat meer over de no poo methode.

Appelazijn en water, de ingrediënten voor mijn DIY no poo (no shampoo) recept
De ingrediënten voor mijn eigen DIY ‘no poo’ (no shampoo) recept.

Lisette’s goede voornemens voor januari en heel 2023

Mijn goede voornemens voor januari en voor heel 2023 komen volledig overeen, dus daar kan ik kort over zijn.

 1. Gemiddeld één item per dag ontspullen
 2. 2,5 uur per week sporten of op andere wijze actief zijn (wandelen, stretchen, fietsen. Het telt allemaal)
 3. 8 uur p.w. aan deze blog verder werken

Ik heb er bewust voor gekozen om mijn goede voornemens voor 2023 tot drie stuks te beperken. Ik kan mezelf helemaal laten gaan met doelen die ik wil bereiken, want ik wil ook graag gezonder eten en ons plastic verbruik nog verder verminderen en gifvrije swaps maken in ons lifestyle en ons huis. Maar, meer doelen stellen betekent niet dat je ook meer doelen behaald. Vaak is het juist het tegenovergesteld. Het is ook niet zo dat ik in 2023 totaal niet gezond probeer te eten, omdat het niet één van mijn goede voornemens is. Dat probeer ik zeker. Maar, de drie voornemens hierboven hebben mijn prioriteit.

Overigens ga ik ook in januari proberen de no poo methode door te zetten en hier dus een blogpost over te schrijven. Dus houd onze blog in de gaten of volg ons op Instagram als je hiervan op de hoogte wil blijven!

Madeleens terugblik over december en heel 2022 in vogelvlucht

Voor 2022 had ik goede voornemens bedacht op vier verschillende gebieden: mentaal, fysiek, voeding en lifestyle. Mijn (talloze) doelen gingen o.a. over mindfulness en meditatie, sporten, stretchen, gezond eten, hobbies en duurzamer leven. Highlights van het jaar zijn meer vegan leven en consuminderen (lifestyle), waar ik ook blogposts over heb geschreven. Op die fronten heb ik, met vallen en opstaan, vooruitgang geboekt. Sporten (fysiek) ging over het algemeen goed en ik heb een nieuwe hobby (lifestyle) gevonden: cross-stitch borduren (zie ook een van mijn werkjes in deze blogpost). Tot slot ben ik erg trots op hoe Lisette en ik Alle Kleine Beetjes hebben opgebouwd met blogposts en een instagramaccount.

Mijn doelen op het gebied van mentaal en voeding hebben erg weinig van mijn liefde en aandacht gekregen. Sinds de zomer zit ik wat minder lekker in mijn vel (daar schreef ik een paar dagen geleden het volgende over), waardoor ik vrijwel al deze doelen heb laten varen. Achteraf gezien had ik voor 2022 veel te veel doelen gesteld. Dat ga ik in 2023 anders doen!

Goede voornemens voor december

In december wilde ik:

 • Zo min mogelijk cadeaupapier gebruiken door ‘furoshiki‘ (inpakken met stof) uit te proberen.
 • Vegan koken voor de familie tijdens Sinterklaas.
 • De verwarming niet hoger zetten dan 17 graden.
 • Echt uitrusten tijdens de kerstvakantie, niet stiekem werkmails lezen.
 • Een blogpost plaatsen.

Wonderbaarlijk genoeg zijn al deze goede voornemens gelukt! Dankzij mijn twee weken verlof kon ik enerzijds bijkomen van de alledaagse drukte en heb ik anderzijds tijd en ruimte kunnen maken voor deze dingen.

Madeleens goede voornemens voor januari en heel 2023

In 2023 focus ik – met nieuwe wijsheid in pacht dankzij Lisette’s blogpost – op twee doelen:

 1. Werken aan een gezonde werk-prive balans o.a. door buiten werktijden geen werkmail meer te checken.
 2. Werken aan gezondere eet- en drinkgewoonten door (in eerste instantie) twee cheat days per week in te lassen. Alle andere dagen eet ik gezond en met mate.

Voor januari kies ik geen aanvullende doelen, omdat ik eerst de bovenstaande twee doelen alle ruimte wil geven. Welke nieuwe gewoontes kan ik inbouwen om mij hierbij te helpen en welke oude gewoontes wil ik loslaten? Waarom doe ik wat ik doe en wat zijn mijn triggers? Er is nog veel wat ik over mezelf kan leren, om effectief aan de slag te gaan met mijn doelen. Mocht ik daarnaast tijd en zin vinden om weer meer op Instagram en onze blog te posten, dan zou dat heel mooi zijn!

Dit zijn onze goede voornemens voor januari en 2023. Heb jij ook goede voornemens? Laat een berichtje achter in de reacties!

Berichten gemaakt 33

Eén gedachte over “Goede voornemens voor januari en 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven