Beantwoord deze 6 vragen en ontdek welke goede voornemens jou dichterbij je levensdoel brengen

Goede voornemens, doe jij daaraan? Het einde van 2022 nadert nu heel erg snel, dus misschien heb jij je goede voornemens voor 2023 allang gekozen. Zo niet, dan is deze blogpost bedoeld om je daarbij te helpen.

In deze blogpost vind je zes vragen om erachter te komen wat je nu precies wil in je leven. Hierover nadenken kost je ongeveer 20 minuten, maar neem er vooral zoveel tijd voor als je nodig hebt. Het gaat tenslotte om jouw levensdoel en geluk! Vervolgens krijg je hieruit ook duidelijk welke goede voornemens je in 2023 dan precies moet nastreven om dichterbij je levensdoel te komen. Tot slot geef ik je nog vier bonus tips om je te helpen duidelijke prioriteiten te stellen en je nieuwe goed voornemen(s) beter vol te houden. De eerste zes vragen om tot jouw goede voornemens voor 2023 te komen zijn gebaseerd op dit artikel van Robin Stevens over hoe je in 20 minuten je levensdoel ontdekt (aanrader om te lezen).

Maar eerst, ontdek via deze blogpost welke goede voornemens voor 2023 jou dichterbij je levensdoel brengen!

Op een berg met kompas in de hand

Vraag 1: Wat is je goede voornemen voor 2053?

Hé? Nee, het is geen typefout. Om een idee te krijgen wat je écht wilt in het leven moet je verder vooruit kijken. Oké, als je nu 80 jaar oud bent hoef je misschien niet naar de komende 30 jaar te kijken, maar als je 45 jaar of jonger bent, doe het dan wel! 

Het gaat erom dat je zo ver mogelijk vooruit kijkt, tot een punt dat je echt nog niet kan voorspellen hoe je leven er op dat moment uitziet en je dus nog je fantasie en dromen vrij spel kan geven. Als je ouder bent dan 45 jaar, kijk dan vooruit naar de maximale leeftijd waarvan je hoopt dat je nog zelfstandig kan leven en (leuke) dingen kan ondernemen. Trek daar je huidige leeftijd vanaf en dat is het aantal jaren dat je in vraag 1 vooruit kijkt. In de rest van de tekst gebruik ik steeds 30 jaar of een deling daarvan, maar vul daar dan voor jezelf je alternatieve aantal jaren in.

De vraag is vervolgens: hoe wil je dat je leven eruit ziet over 30 jaar als je ervan uitgaat dat je het qua gezondheid en financiën prima voor elkaar hebt? Nogmaals, the sky is the limit, dus laat je dromen de vrije loop. Beantwoord deze vraag zo gedetailleerd mogelijk en schrijf je antwoorden op. Dus niet “ik wil rijk zijn”, maar waarom wil je dan rijk zijn? Wat wil je doen met dat geld of wat wil je juist niet meer hoeven doen? Waar wil je wonen? Met wie? Hoe wil je je tijd doorbrengen? Etc. Neem zo lang de tijd als je nodig hebt om je ideale leven voor over 30 jaar tot in detail uit te denken en te beschrijven op papier.

Vraag 2: waar wil je over 15 jaar staan om te zorgen dat jij jouw droomleven bereikt?

Eerst heb je 30 jaar vooruit gekeken (of minder, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie). Nu neem je van dat aantal jaren de helft. In mijn geval dus 15 jaar. 

Nu je weet hoe je wilt dat je leven eruit ziet over 30 jaar, denk je na over waar je dan over 15 jaar wil en moet staan om daar te komen. Neem hier opnieuw zo lang de tijd voor als je nodig hebt en beschrijf je antwoord in detail op papier.

Wereldkaart met pinnetjes

Vraag 3: hoe wil je dat je leven er over 7 jaar uitziet?

You know the drill. Denk hier zo lang over na als je wil en schrijf al je gedachten op papier. Zijn er al wat concretere doelen die je over 7 jaar bereikt wij hebben?

Vraag 4: wat zijn jouw goede voornemens voor over 4 jaar?

Je merkt het al. De tijd wordt steeds een stuk korter en de doelen die je moet nastreven om je droomleven te bereiken worden als het goed is nu steeds concreter. Wat zouden jouw goede voornemens zijn voor 2026 om te bereiken wat je wil bereiken voor dat droomleven?

Vraag 5: waar wil jij over 2 jaar staan in je leven?

Time flies en een groot deel van de tijd sta je op de automatische piloot. Om te zorgen dat jij in de komende 30 jaar steeds een stapje dichter bij jouw droomleven komt is het belangrijk dat je nu alvast nadenkt over je goede voornemens. Niet alleen voor 2023, maar ook voor het jaar erna.

Vraag 6: wat zijn jouw goede voornemens voor 2023?

Als je al de vijf vragen hiervoor uitgebreid en eerlijk hebt beantwoord zou je nu ook deze vraag moeten kunnen beantwoorden. Je goede voornemens voor 2023 zijn de eerste stap in jouw langetermijnstrategie naar het bereiken van je droomleven. Als je het leuk vindt om het te delen, laat dan in de reacties weten wat jouw goede voornemens zijn voor 2023 en eventueel ook wat je lange termijn doelen zijn of hoe jouw droomleven eruit ziet. I’d love to know!

Kano op het water met zonsondergang

Bonustips: zo houd jij je goede voornemens voor 2023 vol.

Een goed begin is het halve werk, maar een goed begin is maar de helft. Nu je weet welke goede voornemens écht bijdragen aan wat jij wil bereiken in je leven én nu je ook in detail hebt opgeschreven wat je levensdoel is, ben je vast al een stuk gemotiveerder om van je goede voornemens een succes te maken.

Maar, goede voornemens het hele jaar volhouden is een ander verhaal. Er gaan gegarandeerd momenten voorbij komen dat het universum je tegenwerkt en je de laatste restjes motivatie uit je tenen moet schrapen om toch vol te houden. Uit verschillende bronnen blijkt dan ook dat 1/4 van de mensen al na twee weken hun goede voornemens heeft opgegeven. 80% van de goede voornemens zijn gesneuveld in februari en uiteindelijk blijkt dat nog geen 10% van de goede voornemens “op de lange termijn” standhoudt (bron: Psyned). Hoe lang de lange termijn is, weet ik niet, maar uit een ander artikel van Nu.nl blijkt dan wel weer dat als jij je goede voornemens drie maanden weet vol te houden, de kans groot is dat je ze het hele jaar vol blijft houden.

Hoe houd jij je goede voornemens dan wél vol?

Bord met de motiverende tekst Turn ideas into reality

Bonustip 1: doe de 6-vragen-oefening ook een keer met je partner.

Heb jij een significant other? Neem dan nog een keer de tijd om bovenstaande vragen ook met hem of haar door te nemen of stuur deze blogpost door en bespreek jullie antwoorden later met elkaar. Je leert elkaar misschien nog op een nieuwe manier kennen zo en het is in ieder geval heel erg nuttig om te weten of jullie op lange termijn vergelijkbare levensdoelen nastreven. Dat is natuurlijk geen vereiste. Je kan beide hele andere levensdoelen hebben, maar je kan dan in ieder geval bekijken of ze niet volledig conflicteren en bespreken hoe je elkaar kan helpen zodat je beide je levensdoel kan bereiken! Dat laatste is ook heel erg handig bij het volhouden van je goede voornemens: leg uit waarom het voor jou zo belangrijk is dat je deze goede voornemens volhoudt en vraag je partner (of een vriendin, zus, broer, moeder etc.) om je te helpen volhouden.

Bonustip 2: prioriteer je goede voornemens of kies er maar één.

Als je een lijst van tien goede voornemens hebt die je allemaal even belangrijk vind, heb je geen prioriteit. Hierdoor is de kans groter dat je minder van je goede voornemens daadwerkelijk volhoudt of dat je juist de belangrijkste niet volhoudt. Het beste en makkelijkste is om één duidelijk goed voornemen te kiezen en daar helemaal voor te gaan, maar als je er meerdere hebt, zorg dan in ieder geval dat je duidelijk weet welke je het aller allerbelangrijkst vindt om vol te houden.

Bonustip 3: focus op het proces. Niet op het doel.

Als je voornemen is om 5 kg af te vallen in 2023 lijkt het een enorme opgave waar je misschien erg tegenop hikt. Ook is er het risico dat je alleen maar plannen blijft maken over hoe je het doet zonder het daadwerkelijk te gaan doen. Het is veel makkelijker om wat je ervoor moet doen uit te stellen, want je hebt immers nog een heel jaar/een half jaar/maanden de tijd.. als je goede voornemen nu is om elke dag twee minuten lang een HIIT oefening te doen, dan is dat heel behapbaar en eigenlijk elke dag wel haalbaar. Het is ook duidelijk wat je moet doen en je kan het niet uitstellen want je hebt elke dag weer diezelfde kleine verplichting aan jezelf. Bovendien wordt het uiteindelijk routine en daardoor zal het ook na 2023 makkelijker vol te houden zijn.

Ditzelfde geldt bijvoorbeeld voor het sparen van €1.000 of jezelf een strikter budget opleggen van €20 minder voor snacks en drankjes elk weekend. In mijn geval geldt dat ik mijn huis wil opruimen. In plaats van mezelf voor te nemen om mijn huis helemaal op te ruimen en opgeruimd te houden, werkt het beter als mijn goede voornemen is om gemiddeld elke dag iets uit huis te ontspullen.

Bonustip 4: raak niet ontmoedigd als je je goede voornemens één keer laat varen, maar voorkom dat het een tweede keer gebeurd.

Een keer niet sporten of een keer snoepen kan echt geen kwaad. Maar voorkom dat het de eerstvolgende keer weer misgaat. Van één keer twee minuten sporten wordt je niet slank en van één keer sport missen zijn je pogingen om af te vallen dus ook niet in het water gevallen. Maar als je helemaal stopt met proberen ligt je goede voornemen wel in duigen, dus laat het een extra motivatie zijn om de keer erna wél te gaan. Je hoeft niet extra hard te trainen om te compenseren, maar pak de draad gewoon zo snel mogelijk weer op.

Conclusie

Nu jij hebt besloten wat je goede voornemens voor 2023 zijn zou ik het heel erg leuk vinden als je die met ons deelt via de reacties onder deze blogpost. Heb je ook nog andere tips om goede voornemens beter vol te houden? Deel ze ook in de reacties!

Neon letters met de motiverende tekst wake up, kick ass, repeat

Mijn goede voornemens voor 2023

Nu je zelf hebt besloten wat jouw goede voornemens voor 2023 zijn, vind je het misschien ook leuk om te weten wat die van mij zijn. Komen ze (op volgorde van prioriteit):

  1. Gemiddeld één item per dag ontspullen
  2. 2,5 uur per week sporten of op andere wijze actief zijn (wandelen, stretchen, fietsen. Het telt allemaal)
  3. 8 uur p.w. aan deze blog verder werken

Zelf heb ik de neiging om een enorme waslijst aan goede voornemens voor mezelf te stellen omdat ik bijvoorbeeld ook gezond wil eten en bewuster enkele ‘detox swaps’ maken in huis of in onze lifestyle. Ik heb het bewust bij drie goede voornemens gehouden omdat ik denk dat dit het maximum is dat ik ook daadwerkelijk kan volhouden. Uiteraard kan ik nog steeds gewoon proberen zo gezond mogelijk te eten en proberen toxische producten of gewoonten in ons huis en onze lifestyle te veranderen ook al staat het niet in mijn goede voornemens lijst. Maar, ik heb me wel voorgenomen dat mijn goede voornemens prioriteit krijgen.

Omdat wij in 2023 ook ons tweede kindje krijgen gun ik mezelf de ruimte om in totaal maximaal 12 weken van mijn goede voornemens in 2023 te missen. Dit houdt ik bij via een zelfgemaakt jaaroverzicht dat ik op mijn koelkast plak zodat ik het dagelijks meermaals voorbij zie komen. Ik deel dit jaaroverzicht later in PDF, zodat jij het gratis onderaan deze blogpost kan downloaden en gebruiken. Als de goede voornemens voor heel 2023 goed gaan zal ik ook nog proberen wat goede voornemens per maand toe te voegen zoals we hiervoor ook steeds deden.

Lees hier over onze goede voornemens voor december, onze voornemens voor november en voor oktober.

Berichten gemaakt 35

4 gedachten over “Beantwoord deze 6 vragen en ontdek welke goede voornemens jou dichterbij je levensdoel brengen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven