moestuinieren in een kleine tuin

Moestuinieren: lekker eten uit eigen tuin

Moestuinieren is hip. Vind ik tenminste. Anderen vinden het misschien erg kneuterig, maar linksom of rechtsom levert een eigen moestuin je wel een hoop op. Eten uit je eigen moestuin is gezond, bespaart je geld en is niet belastend voor het milieu. Bovendien geeft het ook heel veel voldoening om lekkere verse groenten of kruiden direct uit eigen tuin te serveren en op te eten én motiveert het om wat vaker naar buiten te gaan om te rommelen in je moestuin. Bovendien heb je geen bijzonder grote ruimte nodig om te moestuinieren. Uit een klein strookje aarde, een bak van 60×120 cm of uit bloempotten kan je ook al zelf wat te eten oogsten, ook al zijn het misschien geen complete maaltijden.

Ook ik heb een vrij klein tuintje, maar ik ben wel aan het moestuinieren geslagen en dat bevalt me erg goed. In deze blog laat ik je zien hoe ik dat doe, wat ik in mijn moestuin heb staan en waar je van tevoren rekening mee moet houden als jij ook aan het moestuinieren slaat. Lees je mee?

Deze post kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat wij commissies kunnen ontvangen als jij ervoor kiest iets te kopen via links in deze posts (zonder extra kosten voor jou). Meer details hierover vind je op onze affiliate pagina.

Moestuinieren in een kleine tuin, hoe pak je dat aan?

Er zijn tal van manieren om groenten, fruit of kruiden te kweken in een klein stukje tuin. Kijk bijvoorbeeld eens naar verticaal tuinieren, losse potten, pottentorens of hangpotten, klimplanten en kleine moestuintafels. Zelf heb ik een bramenstruik en aalbassenstruik die langs een rek aan de schutting omhoog klimmen. Ook heb ik een moestuintafel van 60×120 cm, een paar losse potjes met kruiden en een klein vijgenboompje en een tomatenplant in een strookje aarde aan de zijkant van de tuin.

Aalbes en bramenstruik zijn goede klimmers voor een (kleine) verticale tuin
Mijn aalbes en bramenstruik

Tips bij het kopen van een moestuin bak

Moestuinen zijn er in alle soorten en maten. In principe kan je ze ook prima zelf maken. Of je je moestuin nu zelf maakt of kant en klaar koopt, let er altijd op dat het hout dat je ervoor gebruikt niet geïmpregneerd is. Helaas is dit heel vaak wel het geval, ook bij de moestuinen die je bij een tuincentrum of andere speciaalzaak koopt. Geïmpregneerd hout bevat namelijk giftige stoffen dat het beschermd tegen houtrot en insecten. Die giftige stoffen sijpelen vervolgens in de aarde waarin jij je kraakverse moestuin groenten verbouwd en via die groenten komen de stoffen uiteindelijk op je bord terecht. No thank you!

Als je een moestuin besluit te kopen heb je naast hout ook keuze uit plastic varianten. Plastic is natuurlijk minder goed voor het milieu, tenzij het gerecycled plastic is. Hout kan snel gaan rotten als je niet de juiste soort kiest. Tot slot is het ook een kwestie van smaak. Wat vind je zelf de mooiste bak? En praktisch, welk formaat past er in jouw tuin?

Deze moestuin bakken zijn Lisette-approved

Zelf ben ik groot fan van de moestuin bakken van De Makkelijke Moestuin. Deze worden gemaakt van bamboe of gerecycled plastic. Duurzaam ten top en beide gaan erg lang mee. Ook de moestuin bakken van Ecotuintje zijn stevig en duurzaam. Via Ecotuintje kan je moestuin bakken laten maken in elk formaat dat je wil, dus als je wensen voor het formaat of de vorm van je moestuin afwijken van wat er kant-en-klaar te koop is kan dit een goed alternatief zijn. De bakken van Ecotuintje worden gemaakt van douglas hout, wat weerbaar hout is en daardoor lang meegaat, ook zonder impregnatie. Douglas hout is daarmee een goed alternatief voor tropisch hardhout, maar een stuk minder belastend voor het milieu. Bovendien gebruikt Ecotuintje hout met FCS- of PEFC-keurmerk. Volgens Milieucentraal is hout op deze manier een milieuvriendelijk materiaal, dus kan je guilt-free een mooie moestuin bak door Ecotuintje laten maken!

Tot slot raad ik aan een moestuin bak op poten te kiezen in plaats van een bak op de grond. Dit maakt een wereld van verschil in het beschermen van je plantjes tegen slakken! Zelf heb ik de bamboe bak van 60×120 op poten van de Makkelijke Moestuin.

Makkelijke moestuintafel van bamboe
Mijn Makkelijke Moestuin bak op poten

Waar zet je de moestuin neer?

Kijk een beetje strategisch in je tuin waar er ruimte is voor een moestuin of voor plantenpotten. Houd er rekening mee dat je moestuin het beste zijn werk doet op een plek met zes tot acht zonuren per dag. Een lekker zonnige plek dus. Nog beter is het als je planten dichtbij een muur staan, zodat ze wat in de luwte staan. Muren geven ook warmte af wanneer de zon onder is en plantjes houden van warmte. Verder is het handig en klimaatvriendelijk als de moestuin ook nat kan regenen. Dat scheelt je weer water geven op miezerige dagen.

Daarnaast, bekijk van tevoren hoe hoog de planten worden waarmee je gaat moestuinieren. Sommige groenten en fruit worden meters hoog en hebben een klimrek nodig. Die moet je ergens kwijt. Ook wil je laag blijvende planten voor hoog-groeiende planten zaaien (vanaf de zon-kant gezien), zodat zij niet in de schaduw van hun uit de kluiten gegroeide buurtjes komen te staan.

Best wel wat om op te letten dus als je met moestuinieren aan de slag gaat. Gelukkig heeft de Makkelijke Moestuin een fantastische, gratis app die je helpt te bepalen welke planten je het beste op elke plek zet. De app kan door iedereen gebruikt worden, maar werkt het beste als je de zaadjes van de Makkelijke Moestuin koopt, omdat dit de planten zijn die je in de app kunt selecteren. Op die manier kan de app je precies vertellen wanneer je iets in je moestuin moet zien of doen om ervoor te zorgen dat je optimale resultaten behaald. Nee, deze post is niet gesponsord, ik ben gewoon groot fan van de Makkelijke Moestuin zoals je kunt merken. 😉 De Makkelijke Moestuin app download je hier.

Wat ik verbouw in mijn moestuin

Mijn échte moestuin in de moestuintafel ben ik gestart met een zadenpakket. Wederom van de Makkelijke Moestuin, dat zat allemaal in één starterspakket. Tot nu toe heb ik palmkool, pluksla, pluksla Azië, goudsbloem (calendula), rode biet, radijzen, rucola, snijbiet, basilicum, sugarsnaps, wortels en andijvie in mijn moestuin gehad. In losse stukjes grond heb ik tijm, rozemarijn, citroenmelisse, een tomatenplant, vijgenboompje, bramenstruik en aalbessenstruik staan. Tot slot heb ik in een pot een blauwe bessenstruik en een aardbeienplantje. Ook heb ik in losse potten nog wat wortels en palmkool gezaaid.

Dat klinkt als heel erg veel, maar al deze planten bij elkaar nemen maar enkele vierkante meters in beslag. De moestuin zaadjes zaai ik allemaal in vakken van 30x30cm. In het verleden heb ik ook rode peperplantjes en paprika plantjes in de tuin gehad. Deze heb ik gewoon zelf opgekweekt uit zaadjes van een paprika en rode peper die ik gebruikte om te koken.

Makkelijke Moestuin zadenpakket
Zadenpakket van de Makkelijke Moestuin

Moestuinieren zonder tuin

Zelfs als je geen tuin tot je beschikking hebt kan je wat eetbare planten kweken. In de onderstaande lijst vind je enkele ideeën voor groenten, fruit en kruiden die je prima in potten op je balkon kunt kweken of in een klein reepje grond naast je voordeur. Je kunt zelfs een ‘moestuin’ binnen houden in potten met planten die geen bestuiving van bijen nodig hebben.

Groenten en kruiden voor binnenGroenten en fruit die vanaf een smal
reepje grond omhoog kunnen groeien
basilicumtomaten
munterwten
korianderpeultjes
citroengrassugarsnaps
tuinkersaalbes
peterseliekomkommer
bieslookpompoen
citroenmelisseklimcourgette
dilleframboos
saliedruif
tijmhop
peperskiwi
paprikakiwibes
lente ui
pluksla
tomaat
spinazie
wortel
knoflook
radijs
rucola
kervel
kleine boerenkool
kiemgroenten

Hoe richt jij je (mini)moestuin in en welke groenten of kruiden zet je straks op tafel? Ik lees het graag in de comments!

Berichten gemaakt 32

6 gedachten over “Moestuinieren: lekker eten uit eigen tuin

  1. Wat handig om met een app te werken. Omdat moestuinieren daarmee makkelijker wordt, zal ik er eerder aan beginnen. Ik heb nu alleen bieslook staan. De munt is bij het schoffelen verdwenen🙃 Als we verhuisd zijn, ben ik van plan om zelf groenten en kruiden op het terras te kweken. Zin in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven