Capsule wardrobe van zomer 2023

Capsule wardrobe voorbeeld: 3 dames kledingkasten voor de zomer van 2023

Minder keuzestress, minder ruimte nodig voor je kleding, schoenen en accessoires en toch altijd de perfecte outfit hebben om te dragen? Een capsule wardrobe is de oplossing! Althans, als je het goed aanpakt..

Daarom geven we je met deze blogpost ideeën voor het samenstellen van je capsule wardrobe voor de zomer van 2023. In deze post geven we onze eigen capsule wardrobes en die van onze moeder als voorbeeld om je te inspireren. Ook helpen we je op weg met het samenstellen van je eigen capsule wardrobe door uit te leggen hoe onze capsule wardrobe tot stand zijn gekomen en welke afwegingen we daarbij hebben gemaakt.

Elke persoon is anders en de zomer van 2023 lijkt tot nu toe een beetje grillig te zijn, dus wat er precies in jouw capsule wardrobe moet zitten weet alleen jij. Maar ook onze kledingkasten zijn totaal verschillend samengesteld, want ook wij zijn drie totaal verschillende dames die deze zomer op verschillende manieren gaan doorbrengen:

 • Madeleen werkt dagelijks op kantoor en sport intensief
 • Lisette is deze zomer aan het ontzwangeren en geeft borstvoeding. Ook hoopt ze deze zomer nog lekker wat tijd op een camping in de buurt door te brengen
 • En onze mams is een pensionado die tijdens de zomer van 2023 midden in een verhuizing zit en regelmatig op reis en bezoekjes gaat

Kijk je mee naar onze kledingselecties?

Inhoudsopgave

Wat is een capsule wardrobe?

In een wereld waarin consumeren het nieuwe normaal is en fast fashion binnen een muisklik te verkrijgen, is de toenemende populariteit van de capsule wardrobe een welkome verademing. De capsule wardrobe is een minimalistische kledingkast, waarvoor je om en nabij 33 stuks kleding selecteert die je goed met elkaar kan combineren. Bij deze 33 kledingstukken horen ook schoenen, sieraden en accessoires en sportkleding. Sieraden die je nooit afdoet, zoals een trouwring of een piercing, tel je niet mee. Ook ondergoed en sokken tel je niet mee.

Ik zeg “om en nabij 33 stuks” omdat het uiteindelijk per persoon verschilt hoeveel items je daadwerkelijk in je kast houdt en of je sportkleding, pyjama’s, sieraden etcetera wel of niet meerekent. Uiteindelijk moet de capsule wardrobe jouw leven fijner en makkelijker maken, dus als dat betekent dat je op 40 stuks uitkomt of juist prima met 30 uit de voeten kan maakt dat niets uit. Er is ook geen “capsule wardrobe politie” die je komt arresteren als je bijvoorbeeld je schoenen niet meetelt bij je 33 items. You do you!

Welke voordelen en nadelen heeft een capsule wardrobe?

Zoals alles zijn er zowel voordelen als nadelen aan het maken en hebben van een capsule wardrobe. We zetten ze hieronder even voor je op een rijtje.

Ondanks dat het goed is om je bewust te zijn van de voor- en nadelen raden we aan je niet te veel tegen te laten houden om een capsule wardrobe toch uit te proberen. Hoe jij het ervaart weet je pas als je het hebt geprobeerd en mocht een capsule wardrobe toch niet helemaal jouw ding zijn dan kan je altijd je kast weer aanvullen tot een iets uitgebreidere kledingkast of gewoon helemaal terugbrengen naar de oorspronkelijke staat.

De voordelen van een capsule wardrobe

 • Minder ruimte nodig in je kast(en). Als de capsule wardrobe je goed bevalt kan je misschien zelfs een deel van je kast helemaal weg doen of voor andere doeleinden gebruiken
 • Meer overzicht over wat je hebt
 • Alle kledingstukken en schoenen die je hebt matchen vrij goed met elkaar, dus het is eenvoudiger en sneller om outfits samen te stellen
 • Je leert je persoonlijke stijl en voorkeuren beter kennen omdat je je bewuster wordt van welke kleding je daadwerkelijk veel draagt en welke kleding gewoon in je kast hangt mooi te wezen maar waar je nooit naar grijpt.
 • Goedkoper omdat je minder kleding en schoenen koopt of minder impuls aankopen doet. Ook kan je zelfs wat geld terugverdienen door kleding en schoenen die je niet meer wilt te verkopen.
  Dit voordeel geldt in het algemeen, maar niet per se voor iedereen. Als je hiervoor toch al nauwelijks (nieuwe) kleding en schoenen kocht of als je juist nu voor je zomerse capsule wardrobe wél de winkels induikt om nieuwe kledingstukken te kopen dan gaat dit voordeel niet op voor jou.
 • Duurzamer om dezelfde reden: je koopt minder nieuwe spullen.
  Not so fun fact: volgens Milieucentraal koopt de gemiddelde Nederlander ruim 50 (!!) nieuwe kledingstukken per jaar. En nee, ik heb daar niet per ongeluk een 0 achter getypt, het gaat echt om vijftig stuks kleding elk freaking jaar!
  Nog een minder leuk feitje: ongeveer 4% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door de kleding- en schoenen industrie.

De nadelen van een capsule wardrobe

 • We kunnen het niet mooier maken dan het is: met een capsule wardrobe heb je minder kleding en schoenen om uit te kiezen, dus simpelweg minder keuze.
 • Het kan ook best lastig zijn om je selectie aan kleding te beperken. Vooral als je een echte fashionista bent of als je veel verschillende activiteiten hebt in je dag, week of maand waardoor je veel verschillende typen outfits met verschillende functies nodig hebt.
 • In de meeste voorbeelden van capsule wardrobes zie je een selectie kleding die zo basic zijn als maar mogelijk is in allemaal sobere kleuren. Dat kan behoorlijk saai ogen, zeker als dat niet je normale stijl is en je juist happy wordt van wat kleur, prints en excentrieke items in je outfits. Geen zorgen, wij vinden dat het toevoegen van alleen maar basic items namelijk totaal niet nodig is en dat zullen we je straks ook laten zien in onze eigen voorbeeld capsule wardrobes. Wat ons betreft is dit dus een beetje een schijn-nadeel. 🙂
 • Afhankelijk van hoe vaak je nu je kleding wast kan het nodig zijn dat je met een capsule wardrobe wat vaker een wasje moet draaien.

Hoe maak je een capsule wardrobe?

Allereerst zijn er een paar tips die het beginnen van een capsule wardrobe veel simpeler, leuker en duurzamer maken:

 1. Kleding die je niet meer past, helemaal niet meer leuk vindt of die kapot of vies is kan je verkopen, doneren of recyclen. Echter, je hoeft geen enkel kledingstuk, sieraad of schoenenpaar weg te doen als je dat niet wil. Alle stuks kleding, schoenen en accessoires die de selectie voor je capsule wardrobe niet halen kan je simpelweg ergens opbergen om bij het overgaan van de zomer naar de herfst weer te bekijken wanneer je een nieuwe capsule wardrobe samenstelt.
 2. Bedenk vooraf hoe jouw zomer eruit gaat zien en houdt daar rekening mee bij het maken van je capsule wardrobe. Heb je een bruiloft of vakantie op de planning staan bijvoorbeeld? Of staat jouw zomer 2023 in het teken van je fit-goals halen en ben je van plan veel te gaan sporten? Houd daar rekening mee bij het uitzoeken van je kleding en schoenen!
 3. Denk vervolgens nog wat dieper na over jouw kleding behoeftes: hoe ga jij je tijd specifiek doorbrengen? Breng jij bijvoorbeeld 40% van je wakkere tijd door op werk of aan woon-werk verkeer? Wellicht op een kantoor waar de airco aan staat en de temperatuur moeilijk te regelen is en woon-werk verkeer vroeg in de ochtend als het nog fris is buiten? Zorg dat je daarop voorbereid ben door genoeg werk-geschikte kleding in laagjes toe te voegen aan je capsule wardrobe om te kunnen dragen op je werkdagen.
  Hoe breng je je vrijetijd door? Sta jij bijvoorbeeld aan het eind van de middag je peuter in de brandende zon op de schommel te duwen in je zomerse loungewear en sportschoenen of zit je misschien volop in de dating-scene en hoop je deze zomer regelmatig wat zomeravonden in zwoele zomerjurkjes met een warmer jasje op terrasjes, een restaurant of de bios door te brengen? Ook hiervoor moet je prima met je capsule wardrobe uit de voeten kunnen.
 4. Gebruik alleen de kleding die je al hebt voor je capsule wardrobe en koop als het kan niets nieuws. Natuurlijk kan dit wat extra uitdaging met zich meebrengen, maar op die manier leer je je eigen stijl en de spullen die je al bezit extra goed kennen en waarderen. Misschien kom je erachter dat je bepaalde kledingstukken hebt die je prachtig vindt, maar in de praktijk nooit draagt. Het maken van je capsule wardrobe kan je dit helpen inzien en misschien nét dat extra duwtje in de rug geven dat je nodig hebt om afscheid te nemen van bepaalde items. In de tussentijd is het simpelweg veel duurzamer en goedkoper om gebruik te maken van de spullen die je al hebt.

  Mocht het je toch niet lukken om je volledige capsule wardrobe voor deze zomer of de zomervakantie uit je eigen kledingkast samen te stellen, volg dan onze regels van consuminderen en gebruik onze tips om te consuminderen:
 5. Een tip die bijna elke blogger of vlogger geeft voor het samenstellen van een capsule wardrobe is “kies een kleurenpalet”. Natuurlijk zit hier een kern van waarheid in, maar zelf tillen wij hier niet zo heel zwaar aan. Vaak heb je automatisch al een bepaald kleurenpalet in je kast hangen zonder dat je hier echt bewust mee bezig bent geweest omdat dit gewoon de kleuren zijn die je mooi vindt, bij de zomer vindt passen en die je goed staan.

  Je kan makkelijk wat felle kleuren en bijzondere prints aan je capsule wardrobe toevoegen. De truc is om dit niet in al je kledingstukken te doen, maar zoveel mogelijk in één of twee typen kleding, zoals bijvoorbeeld je jurken en je tops. Als je broeken, schoenen en vesten/jacks dan weer wat neutraler en makkelijker te matchen zijn met alle andere items dan zit je altijd goed. Je draagt immers nooit meerdere shirts en jurken tegelijk, maar zal dan vrijwel altijd wat vrolijke kleur of excentrieke print in je outfit hebben zitten.
  Het kiezen van de kleuren zal waarschijnlijk vanzelf gaan, maar mocht je nog wat inspiratie willen dan zijn de volgende voorbeeld kleuren mooi voor een zomerse capsule wardrobe: pasteltinten, wit en frisse, vrolijke fellere kleuren zoals geel, koraal en frisgroen. Ook vrolijke, zomerse prints of teksten passen wat ons betreft perfect in je capsule wardrobe voor de zomer!

Voorbeeld 1: Madeleen’s capsule wardrobe voor dames die deels thuis en op kantoor werken, vroege ochtenden met het OV reizen en actief sporten deze zomer

Madeleen’s wardrobe: Voor.
Madeleen’s wardrobe: Na.

Recentelijk heb ik mijn kledingkast al enigszins uitgedund voor de post ‘Hoe gemiddeld is jouw kledingkast‘. De volgende uitdaging is een capsule wardrobe, om de ruimte in mijn kledingkast iets efficiënter te gebruiken. Ik bouw mijn capsule wardrobe voor de maanden juni tot en met augustus. Ik verwacht warm weer en af en toe een kantoordag (ca. 3 a 4 dagen thuis, 1 a 2 dagen op kantoor per week). Ik heb geen speciale gelegenheden gepland staan. Ik sport vier a vijf keer in de week, van oefeningen thuis, tot krachttraining, high intensity training en hardlopen. Ik volg de richtlijnen van Project 333, waarbij ik de volgende uitzonderingen maak:

 • Sportkleding, sportschoenen en zwemkleding tel ik niet mee, dan zou mijn wardrobe voor twee-derde uit sportspullen bestaan.
 • Pyjama’s, loungewear (onesie/huispak), badjas, sloffen en slippers tel ik niet mee.
 • Panty’s vallen wat mij betreft in de categorie ondergoed/sokken, welke ook niet meetellen.
 • Omdat ik in de zomer mijn zonnebril elke dag draag, telt deze wat mij betreft als onvermijdelijke accessoire (en in de winter geldt hetzelfde voor een sjaal, muts en handschoenen, vind ik). Ook mijn hoortoestellen en piercings draag ik elke dag. Dit soort accessoires tellen ook niet mee.
 • Tot slot tel ik mijn tassen (laptoptas, fietstas, boodschappentas etc.) ook niet mee.
 • Samenvattend: alles wat plat gezegd meer een praktisch nut heeft in plaats van ‘er goed uit zien’ tel ik niet mee.

Wat zit er in mijn capsule wardrobe voor de zomer van 2023?

Hoeveel items zaten er in mijn kast?Hoeveel heb ik eruit gehaald?Hoeveel items heb ik over?
Schoenen5 stuks1 stuks4 stuks (waarvan 2 paar sandalen)
Jassen5 stuks3 stuks2 stuks
Jurken5 stuks3 stuks2 stuks
Lange broeken11 stuks7 stuks4 stuks (waarvan 2 jeans)
Korte broeken & rokken5 stuks1 stuks4 stuks (waarvan 1 rok)
Shirts en topjes24 stuks12 stuks (5 T-shirts, 7 tops)12 stuks (6 T-shirts, 6 tops)
Dikke truien4 stuks4 stuks0 stuks
Vesten & jacks7 stuks5 stuks (waarvan 3 functioneel)2 stuks
Dunne truien / blouses / shirts
met lange mouwen
13 stuks10 stuks (waarvan 5 dunne truien en 1 driekwart mouw)3 stuks (waarvan 1 driekwart mouw)
Overzicht van Madeleens capsule wardrobe voor zomer 2023 als voorbeeld

Hoe heb ik mijn capsule wardrobe samengesteld?

 1. Eerst haalde ik alle kleding uit de kast en legde ik dit gecategoriseerd op bed neer.
 2. Ik maakte een eerste selectie op basis van het seizoen en het ‘sparks joy’-effect van Marie Kondo. Ik kwam uit op 28 stuks.
 3. Vervolgens bedacht ik mij dat ik nog kleding in de schone en vieze was had zitten. Hier heb ik 5 extra stuks uit gevist.
 4. Ik bekeek mijn schoenen, jassen en accessoires. Ik raakte even gefrustreerd, want telt een zonnebril mee of niet? Nadat ik hier een knoop over had doorgehakt, voegde ik 2 jassen en 4 paar schoenen toe aan mijn selectie. En telde ik mijn zonnebril als uitzondering. Accessoires draag ik doorgaans niet (eigenlijk alleen voor bruiloften en kerstdiners), m.u.v. de piercings die ik nooit uit mijn oren haal.
 5. De selectie tot nu toe verzamelde ik op en rond het bed. Een georganiseerde chaos van 40 items.
 6. Dit heb ik verder ‘ge-edit’ (gereduceerd) met de overweging of een aantal items misschien dubbel waren (bv. twee zwarte jurken, twee croptops). Ik eindigde met 33 gevarieerde items, exclusief de uitzonderingen die ik hierboven heb opgesomd.

Welke kledingstukken en schoenen zitten wel of juist niet in mijn capsule wardrobe en waarom wel of niet?

 • Omdat het weer in de zomer nogal divers kan zijn, bevat mijn capsule wardrobe zowel sandalen als sneakers, een warmere jas en een dunne regenjas. En laagjes met lange mouwen zijn altijd handig om de wisselvallige temperaturen het hoofd te bieden.
 • De dikke, warme kleding wordt opgeborgen.
 • De dunne, zomerse kleding gaat grotendeels over naar mijn capsule wardrobe. Dat zijn al mijn korte broeken en rokken en de meeste van mijn tops.
 • Ik bewaar een aantal nette broeken en shirts voor kantoordagen.
 • Ik heb vooral gekozen voor lichte, zonnige kleuren, omdat ik dat het liefste draag tijdens de zomer en ik dit makkelijk met elkaar vind matchen.

Voorbeeld 2: Lisette’s capsule wardrobe voor mama’s die aan het ontzwangeren zijn, borstvoeding geven en een rondvliegende peuter moeten bijhouden deze zomer

De zomer van 2023 staat voor mij in het teken van herstellen van de bevalling en ontzwangeren, borstvoeding geven, een super actieve en enthousiaste peuter bijhouden, weer beginnen met werken en hopelijk tegen het einde van de zomer nog even op vakantie gaan. En oh ja, mijn kledingkast moet ook nog een outfit bevatten voor een zomerse bruiloft!

Dat betekent dat de kleding en schoenen die in mijn capsule wardrobe terecht komen niet alleen geschikt moeten zijn voor het wispelturige Nederlandse zomerweer. Ze moeten me ook comfortabel en zelfverzekerd laten voelen bij alle activiteiten en plannen voor deze zomer. Kortom betekent dat voor mij:

 • Dat het gros van de kleding in mijn capsule wardrobe geschikt moet zijn om waar en wanneer dan ook eenvoudig en discreet borstvoeding te kunnen geven, zonder dat ik een jurk helemaal omhoog hoef te tillen of een shirt half uit moet trekken.
 • Dat er sowieso makkelijk lopende schoenen en kleding in mijn capsule wardrobe moeten zitten voor de dagen dat ik met onze oudste dochter Fleur (2,5 jaar) thuis ben of op pad ga. Alle schoenen met hakken berg ik op. Die heb ik deze zomer niet nodig.
 • Dat de kleding mijn ontzwangerende lijf moet passen en ook moet afkleden. Te strakke broeken met een hoge taille en zeer nauwsluitende jurkjes sla ik voorlopig nog even over. Daarentegen wil ik niet alleen maar loungewear in mijn capsule wardrobe, want ik ga immers ook weer werken en wil me ook een beetje leuk kunnen kleden. Comfortabele, maar wel nette kleding dus, met één of twee stuks loungewear voor de pyjamadagen. 🙂
 • Dat hele warme en dikke truien opgeborgen mogen worden, maar dat ik wel genoeg laagjes in mijn capsule wardrobe stop. De lente van 2023 was tot nu toe nog niet zo veelbelovend. De zomer kan enorm heet worden, maar het weer kan ook ineens omslaan. Ik ben op alles voorbereid!
 • We weten nog niet waar we naartoe gaan op vakantie. Ik zal te zijner tijd proberen zoveel mogelijk uit mijn capsule wardrobe te putten, maar geef mezelf ook de flexibiliteit om andere kledingstukken mee te nemen op vakantie als dat me meer geschikt lijkt.
 • Tot slot weet ik al precies wat mijn outfit zal zijn voor de bruiloft van deze zomer. Echter, zowel het kledingstuk als de schoenen en de sieraden zal ik de rest van de zomer niet dragen. Dat weet ik nu al. Nu kan ik streng zijn voor mezelf en mezelf dan dwingen om voor de bruiloft een outfit te kiezen uit mijn capsule wardrobe of juist de outfit die ik heb bedacht op te nemen in mijn capsule wardrobe. Maar waarom? Ik heb de kleding, schoenen en sieraden al en koop ze niet nieuw. Ik heb ze slechts één keer nodig en ik wil er gewoon op mijn leukst uitzien op de bruiloft! Dus, de trouwdag is voor mij een uitzondering.

Wat zit er in mijn capsule wardrobe voor de zomer van 2023?

Hoeveel items zaten er in mijn kast?Hoeveel heb ik eruit gehaald?Hoeveel items heb ik over?
Schoenen13 stuks9 stuks4 stuks
Jurken18 stuks11 stuks7 stuks
Lange broeken14 stuks11 stuks3 stuks
Korte broeken & rokken10 stuks8 stuks2 stuks
Shirts en topjes24 stuks18 stuks6 stuks
Dikke truien8 stuks8 stuks0 stuks
Vesten & jacks10 stuks4 stuks6 stuks
Dunne truien / blouses / shirts
met lange mouwen
19 stuks14 stuks5 stuks
Overzicht van Lisette’s capsule wardrobe voor zomer 2023 als voorbeeld

Hoe heb ik mijn capsule wardrobe samengesteld?

 1. Ik heb al mijn kleding uit de kast gehaald en per categorie op bed uitgestald. Hetzelfde heb ik met mijn schoenen gedaan (maar dan op de vloer beneden uitgestald 😉 ).
 2. Vervolgens heb ik bekeken welke items ik absoluut niet ga gebruiken deze zomer. Bijvoorbeeld omdat het te warm is, ik ze niet meer pas, omdat ik ze eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt of ze kapot zijn en ik ze niet wil laten maken. Deze haal ik eruit en ik besluit direct of ik de items opberg voor een ander seizoen of gewoon doneer of recycle.
 3. Daarna focus ik me op wat ik wél wil houden in mijn capsule wardrobe in plaats van te focussen op wat ik opberg. Dit is een positievere kijk en werkt voor mij veel makkelijker. Ik ga alle categorieën langs en kies per categorie die ik veel ga gebruiken (schoenen, jurken, lange broeken, shirts of topjes en vesten) twee stuks uit die ik absoluut in mijn capsule wardrobe wil omdat ik ze het meest verwacht te gebruiken. Van de andere categorieën kies ik één stuk uit. Uiteindelijk heb ik geen enkele dikke trui in mijn kast laten hangen omdat ik die simpelweg niet draag in de zomer, dus die mogen allemaal opgeborgen worden. Ook draag ik eigenlijk geen sieraden en accessoires deze zomer, op sieraden voor de bruiloft na en een luiertas die overal naartoe meegaat, maar die tellen beide niet mee.
 4. Nu evalueer ik wat ik aan combinaties kan maken met de kledingstukken en schoenen die ik tot nu toe heb uitgekozen en bedenk ik wat er nog mist. Zijn de combinaties geschikt voor alles wat ik deze zomer verwacht te gaan doen? Zitten er combinaties tussen die geschikt zijn bij een hittegolf maar ook als het plotseling enorm afkoelt?
 5. Tot slot vul ik de capsule wardrobe aan tot (ongeveer) 33 stuks met kleding en schoenen die ervoor zorgen dat ik alle combinaties kan maken die ik nodig heb voor deze zomer. Houd er ook rekening mee dat je kledingstukken in de was hebt zitten tussendoor, dus dat je bijvoorbeeld niet maar één kledingstuk in je capsule wardrobe hebt waarmee je een warme outfit kan maken. Een beetje flexibiliteit van jouw kant is handig, maar een beetje flexibiliteit van je capsule wardrobe ook. 🙂
 6. Bij mij ging het uitzoeken van de kleding eigenlijk veel makkelijker dan vooraf gedacht. Na stap 2 was mijn capsule wardrobe eigenlijk al zo goed als af. Ik heb kritisch kledingstukken en schoenen weggehaald die ik toch niet veel ga gebruiken omdat ze niet bij mijn levensstijl en eisen voor deze zomer passen of omdat ik ze nu even niet pas. Daarna bleef ik al met om en nabij 33 stuks over. Jassen, sportkleding en lougewear heb ik niet meegerekend, maar ook hier ben ik kritisch doorheen gegaan. Ik heb één zomerjas, één winterjas, twee stuks sportkleding en drie stuks loungewear voor binnenshuis overgehouden. Verder heb ik direct twee items apart gelegd om te recyclen, vier items om te doneren en één paar schoenen om te laten maken.
 7. Tip 1: ik probeer in elke capsule wardrobe die ik samenstel een paar “proberen of doneren” items op te nemen. Dit doe ik om te voorkomen dat ik jarenlang kleding en schoenen blijf opbergen die ik simpelweg nooit ga gebruiken en om mijn eigen stijl steeds een beetje beter te leren kennen en te ontwikkelen. Het gaat dus om items die ik op dit moment eigenlijk nooit uit mijn kast pak, maar waar ik nog geen afscheid van kan nemen omdat ik ze toch zo mooi vindt of omdat ik mezelf ervan overtuig dat ik ze in een bepaald scenario echt zal missen. Door deze items in mijn capsule wardrobe op te nemen dwing ik mezelf iets meer om ze te gebruiken in outfit combinaties en vaker aan te trekken. Zo kan ik elk seizoen besluiten of ik bepaalde items inderdaad wil bewaren of dat ik ze toch doneer.
  De proberen of doneren kledingstukken die in mijn capsule wardrobe voor zomer 2023 zijn gekomen zie je in onderstaande foto.
 8. Tip 2: stop kledingstukken die niet in je capsule wardrobe terecht zijn gekomen en die je al veel te lang niet uit je kast hebt gepakt, maar waar je ook nog geen afscheid van kan nemen, in een “time will tell doos”. Schrijf hier een datum op van bijvoorbeeld precies een jaar later. Op die manier geef je jezelf genoeg kans en alle mogelijke seizoenen om de items toch uit de doos te halen en in een toekomstige capsule wardrobe te gebruiken. Alles wat na een jaar nog in de doos zit doneer je.

  In mijn geval zijn er 32 stuks kleding in de time will tell doos terecht gekomen. Ik zet hier een datum op van precies twee jaar later. Dat is een behoorlijke tijd, maar ik gun mezelf bewust deze tijd omdat ik hoop een jaar lang borstvoeding te kunnen geven en omdat er ook kledingstukken tussen zitten die ik nu simpelweg niet meer pas. Ontzwangeren duurt negen maanden. Ik hoop daarna weer in deze kledingstukken te passen en in dat geval kan ik besluiten ze te houden. Simpelweg geef ik mezelf dus na een jaar borstvoeding en rustig aan ontzwangeren nog één heel “normaal” jaar met alle seizoenen, waarin ik kan besluiten of ik kledingstukken wil houden of niet. Ik hoop al wel eerder deze doos leeg gemaakt te hebben, maar haast heeft het niet.
 9. Tip 3: neem ook direct je beha’s, ondergoed en sokken onder de loep. Waarschijnlijk gebruik je ook van deze spullen slechts een klein deel van wat er in je kast ligt en de rest niet. Leg alles wat je wél graag en veel gebruikt apart en neem de rest onder de loep. Is het te klein, zit het oncomfortabel, knelt het af of kleedt het niet mooi af? Het zijn allemaal redenen om een bepaald stuk ondergoed, beha of een paar sokken niet te gebruiken en die redenen gaan ook niet wonderbaarlijk weg. Maak daarom meteen gebruik van het momentum, elke keer dat je een capsule wardrobe voor een nieuw seizoen samenstelt, om de lades met deze spullen te detoxen en weg te doen wat je niet gebruikt.
  Wellicht heb je ook nog andere kledingstukken of items in je kast liggen waarvoor dit geldt. Uiteraard is het ook een goed idee om deze items eens door te neuzen.
 10. Tip 4: ik heb meteen een lijstje bijgehouden van kledingstukken of schoenen die ik echt mis in mijn capsule wardrobe of die ik heel graag had gehad om nóg makkelijker leukere outfits samen te stellen. Ik koop deze items niet nieuw, maar heb dan wel een lijstje voor het geval dat er een clothingloop tas langs komt waar iets dergelijks in zit of om gericht naar te kijken de volgende keer dat ik een tweedehands kledingbeurs of kledingruil bezoek.
  Items die ik graag nog zou toevoegen aan mijn capsule wardrobe in plaats van iets anders zijn:
  • Een jumpsuit die ik makkelijk aan kan naar werk, maar ook op een terras aan zou trekken. Helaas heb ik nog helemaal geen jumpsuit in mijn kast hangen.
  • Een wit of zomers colbert. Nu zit er een donkerblauw colbert in mijn capsule wardrobe en een vrij lange en dikke witte.
  • Een (nep)leren jasje voor de frissere zomerdagen in plaats van mijn winterjas
Kledingkast voor het samenstellen van mijn capsule wardrobe voor zomer 2023
Voor-foto: mijn kledingkast voordat ik er een capsule wardrobe van heb gemaakt.
Stap 1 voor het samenstellen van een zomerse capsule wardrobe: alle kleding per categorie uitleggen op bed
Stap 1 voor het samenstellen van een zomerse capsule wardrobe: alle kledingstukken per categorie uitstallen op bed.
Stap 1 voor het samenstellen van een zomerse capsule wardrobe: alle schoenen uitstallen op de vloer
Stap 2 voor het samenstellen van een zomerse capsule wardrobe: alle schoenen uitstallen op de vloer.
Lisette's capsule wardrobe voor zomer 2023
Na-foto: Lisette’s capsule wardrobe voor de zomer van 2023 (rechter deel van de kast)
Lisette's schoenen voor de capsule wardrobe van zomer 2023
Na-foto: de schoenen in Lisette’s capsule wardrobe voor zomer 2023
Time-will-tell doos met kledingstukken die niet in de capsule wardrobe terecht kwamen
De time-will-tell doos met kledingstukken die niet in de capsule wardrobe selectie voor deze zomer zaten.

Welke kledingstukken en schoenen zijn wat mij betreft onmisbaar in een zomerse capsule wardrobe en waarom?

 • Mijn basic zwarte Nike airmax schoenen die eigenlijk voor bijna elke dagelijkse bezigheid wel geschikt zijn, van werk tot een boswandeling.
 • Fitflop slippers die ook nat mogen worden
 • Niet te bulky witte gympen voor onder een jurk of rok op de dagen dat slippers te koud zijn.
 • Een spijkerjasje. Dit vind ik leuk staan op alles, behalve op een spijkerbroek. Aangezien ik in de zomer veel jurken draag is een spijkerjasje voor mij onmisbaar! Ik heb er zelfs twee in mijn capsule wardrobe zitten: één van mezelf die ik al eindeloos lang heb en één spijkerblouse van Nick die hij niet meer hoefde en ik toen heb geclaimd. 🙂
 • Een maxi-jurk (of 2 of 3). Ik houd van maxi-jurken. Vooral voor de zomerdagen op kantoor vind ik ze ideaal. Een kort jurkje vind ik vaak koud op kantoor en ik vind een maxi-jurk ook wat netter en professioneler staan voor op werk dan een jurk die tot boven de knie valt.
 • Een lange jeans of pantalon. Tja, de zomerdagen in Nederland zijn nou eenmaal niet gegarandeerd warm. Met een lange broek, een top, vestje en dichte schoenen kan je eigenlijk elke zomerse outfit ook geschikt maken voor koud weer of voor de frissere zomeravonden.

Voorbeeld 3: Anne-Hilde’s capsule wardrobe voor pensionado’s die vaak dagjes weg zijn en gaan verhuizen en klussen.

Ik begon met een kast vol! Totaal 97 stuks kleding. Nog zonder mijn schoenen. Die reken ik niet mee. Mijn capsule wardrobe voor deze zomer heb ik weer met 32 kledingstukken gevuld. En eigenlijk denk ik dat de hoeveelheid shirts en blouses nog een beetje veel is.
Ik draag graag een t-shirt met daar overheen een vest. Met wat ik overhoud in mijn kast kan ik veel combinaties maken voor alle weertypen. Omdat ik niet meer werk, heb ik geen speciale werkkleding nodig. De twee blazers zijn voor bijvoorbeeld een verjaardag of een andere feestelijke gelegenheid.


Er gaan 19 kledingstukken de deur uit! Ik maak er foto’s van en vraag eerst aan familie of iemand belangstelling heeft in de kleding, dan geef ik ze aan hun. De jurken die overblijven, probeer ik via Marktplaats te verkopen. De andere kledingstukken gaan in een Clothingloop tas, naar de kringloop of in de Kledingbak van het Leger des Heils. De kleding die ik de komende maanden niet draag, heb ik alvast in een verhuisdoos gestopt. Nu maar hopen dat we de sleutel van onze nieuwe woning niet pas in de herfst krijgen. Want dan moet ik misschien hemdjes inwisselen voor truien!


Ik heb trouwens een oude broek en twee oude shirts achtergehouden als “verhuis- en kluskleding”. Die tel ik niet mee. Na de verhuizing worden ze gerecycled.

Wat zit er in mijn capsule wardrobe voor de zomer van 2023?

Hoeveel items zaten er in mijn kast?Hoeveel heb ik eruit gehaald?Hoeveel items heb ik over?
Jurken14 stuks12 stuks2 stuks
Lange broeken11 stuks8 stuks3 stuks
Korte broeken & rokken14 stuks9 stuks5 stuks
Shirts en blouses32 stuks20 stuks12 stuks
Dikke truien5 stuks4 stuks1 stuks
Vesten6 stuks3 stuks3 stuks
Jasjes en blazers5 stuks3 stuks2 stuks
Hemdjes10 stuks6 stuks4 stuks
Overzicht van Anne-Hilde’s capsule wardrobe voor zomer 2023 als voorbeeld
Zomerjurken in Anne-Hilde's kledingkast
Voor: de zomerjurken in Anne-Hilde’s kledingkast
Overige kledingstukken in Anne-Hilde's kledingkast
Voor: de overige kledingstukken in Anne-Hilde’s kledingkast
Jurken in Anne-Hilde's capsule wardrobe voor zomer 2023
Na: de jurken in Anne-Hilde’s capsule wardrobe voor de zomer van 2023
Overige kledingstukken in Anne-Hilde's capsule wardrobe voor zomer 2023
Na: de overige kledingstukken in Anne-Hilde’s capsule wardrobe voor de zomer van 2023

Conclusie: wat onmisbaar is in een capsule wardrobe voor de zomer is voor iedereen verschillend

Zoveel mensen zoveel wensen.. Wat er echt niet mag missen in jouw capsule wardrobe voor de zomer van 2023 hangt niet alleen van jouw stijl af, maar ook enorm van jouw levensstijl en hoe jij het grootste deel van je dagen vult! Het begint al met hoe jij je kleding categoriseert, want zoals je in bovenstaande voorbeelden hebt kunnen zien, delen wij onze kleding ook niet eens allemaal in dezelfde categorieën in. Anne-Hilde maakt bijvoorbeeld onderscheid tussen hemdjes en shirts. Lisette schaart haar blouses weer onder dezelfde categorie als dunne truien en ga zo maar door. You do you! Er zijn geen harde regels, zolang het voor jou maar werkt.

We hopen je met de voorbeelden van onze eigen capsule wardrobes voor deze zomer in ieder geval geïnspireerd te hebben om het eens uit te proberen! En als je een capsule wardrobe uitgeprobeerd hebt, deel je dan via de reacties wat er in jouw capsule wardrobe zit en wat jij echt onmisbaar vindt deze zomer?

Veel plezier met uitzoeken!

Berichten gemaakt 30

2 gedachten over “Capsule wardrobe voorbeeld: 3 dames kledingkasten voor de zomer van 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven