hoe gemiddeld is jouw kledingkast

Hoe gemiddeld is jouw kledingkast?

Vraag je je wel eens af hoeveel kleding je eigenlijk echt nodig hebt? Hoeveel kleding je het afgelopen jaar niet gedragen hebt? En wanneer je kleding weg moet doen? Wat is nu “normaal”?! Ik ging op onderzoek uit, op het internet en in mijn eigen kledingkast. Op basis daarvan heb ik voor jou een checklist gemaakt. Benieuwd hoe gemiddeld jouw kledingkast is?! Check het hieronder!

Aantal kledingstukken

Op YouTube vind je talloze filmpjes van mensen die hun kledingkast ontspullen. Kledingkasten zitten vaak stampensvol. En dan wordt er van onder het bed, een andere ruimte of van zolder vaak nog een doos of twee vol kleding tevoorschijn getoverd. Teveel kleding kan je (keuze)stress geven. Mensen die hun kleding flink uitdunnen of zelfs overstappen op een “capsule wardrobe”, zijn vaak erg tevreden: ze weten weer wat ze hebben en waar. En jezelf aankleden in de ochtend is makkelijker. De gemiddelde Nederlander heeft 173 kledingstukken, een capsule kledingkast heeft tussen de 25 en 50 stukken (incl. schoenen en accessoires). Ik heb zelf 138 stuks of 101 stuks excl. sportkleding, pyjama’s en dergelijke.

Tel je kleding, jassen en schoenen. Tel het volgende níet mee: sportkleding, zwemkleding, pyjama’s, accessoires, ondergoed en kleding voor speciale gelegenheden. Hoeveel kledingstukken heb jij?

  • Minder dan 50: Wauw, minimalistisch #lifegoals!
  • 50 tot 100: klein maar fijn. Volgens mij heb jij een mooie balans gevonden tussen niet teveel en niet te weinig.
  • 100 tot 150: iets minder dan gemiddeld. De goede kant op!
  • 150 tot 200: jij hebt een gemiddelde kledingkast. Da’s al best veel!
  • 200 of meer: pfoe, jij hebt best veel kleding! Misschien teveel verzameld?

Wil je je kledingkast iets verkleinen? Super! Je doet iets goeds voor jezelf, maar ook voor anderen als je je kleding een tweede leven gunt (door het te doneren/tweedehands te verkopen). Wil je je verdiepen in een capsule wardrobe? Dan kan dit (Engelse) artikel je hier misschien bij helpen.

Aantal nieuwe kledingstukken

De kledingindustrie is over het algemeen ontzettend vervuilend en oneerlijk, van watertekorten en het gebruiken van giftige stoffen tot mensen- en dierenleed. In het verduurzamen van je leefstijl, mag het consuminderen van kleding dan ook zeker niet ontbreken! De gemiddelde Nederlander koopt elk jaar 46 nieuwe kledingstukken. Ik heb zelf 16 stuks gekocht (inclusief sportkleding en pyjama’s), waarvan de helft tweedehands.

Kijk opnieuw naar je kleding, jassen en schoenen. Hoeveel heb jij het afgelopen jaar nieuw gekocht?

  • 0: niks nieuws of alleen maar tweedehands gekocht?! Op en top duurzaam!
  • 1 tot 10: lekker weinig, jou hoef ik vast niks meer over consuminderen te vertellen.
  • 10 tot 30: da’s aardig. Jij bent vast al best bewust bezig.
  • 30 tot 50: gemiddeld of iets minder. Sommige jaren heb je meer nodig dan andere jaren. Kijk kritisch naar je nieuwe aanwinsten. Waren ze allemaal nodig? Of had het tweedehands gekund?
  • 50 of meer: aie, dat is veel! Hopelijk inspireert deze blogpost je om dit jaar iets minder nieuw te kopen of meer tweedehands.

Kijk ook eens naar kledingstukken die je al vijf jaar of langer hebt. Gewoon, voor de lol. Hoe langer je je kleding draagt (en je daardoor minder/niets nieuws koopt), hoe minder je het milieu belast. Zelf heb ik 26 kledingstukken al vijf jaar of langer.

Aandeel tweedehands kledingstukken

Ik liet het hierboven al doorschemeren: tweedehands is beter voor het milieu. Dat geldt voor heel veel spullen en zeker voor kleding. In 2021 kocht 11% van de Nederlanders minstens één keer tweedehands kleding via een online platform en 22% is van plan om dit in de toekomst te gaan doen. Daarnaast zijn er ook steeds meer tweedehands kledingwinkels (het aantal steeg afgelopen jaar met 7%). Ik heb geen cijfers kunnen vinden over hoeveel tweedehands kledingstukken een gemiddelde Nederlander heeft. Zelf heb ik 31 stuks tweedehands. Da’s ongeveer 22% van mijn kleding. Als we sportkleding en pyjama’s e.d. niet meetellen, komt dit neer op 27 stuks (ca. 27%).

Kijk opnieuw naar je kleding, jassen en schoenen. Hoeveel daarvan zijn tweedehands (gekocht of gekregen)?

  • Meer dan 50%: yes, yes, yes, me likey! Jij bent zeker een voorloper op het gebied van duurzaamheid!
  • 25 tot 50%: jij bent lekker bezig, ga zo door!
  • 5 tot 25%: ben je al een tijdje bezig of ben je nog maar net begonnen? Met kleine stapjes groeit dat percentage vast.
  • Minder dan 5%: da’s nog niet zo veel. Misschien kan je jezelf afvragen, de volgende keer dat je een nieuw kledingstuk wilt of nodig hebt: kan dit tweedehands? Grote kans van wel!
Een van mijn favoriete tweedehands winkels, The SwapShop.

Bonus: de Joy factor van je kledingkast

Tot slot, de “Joy factor”. Heb je Tidying up with Marie Kondo gezien? Ik gun het je dat je hele kledingkast gevuld is met kleren ‘that spark joy’, oftewel waar je blij van wordt. Dat je bijna willekeurig iets uit je kledingkast kan trekken waar je je vervolgens goed in voelt en blij van wordt. Hoe vaker je je kledingstukken draagt en hoe bewuster je je bent van de kleding die je hebt, hoe minder je hopelijk de drang voelt om (nieuwe) kledingstukken te kopen. Beter voor jezelf, je portemonnee en het milieu! Kijk eens goed naar je kleding. Hoeveel kledingstukken heb je al een tijd (zeg: een jaar) niet gedragen? Misschien liggen ze onderop de stapel of ergens achterin de kast. Iets waarvan je niet meer wist dat je het had, iets met het bonnetje er nog aan of iets wat je al lang niet meer past.

Het schijnt dat in de gemiddelde kledingkast zo’n 70% van de kleding niet gedragen wordt. Zonde van de ruimte en jouw eigen gemoedsrust. Omdat juist teveel kleren het gevoel geeft dat je “niets hebt om aan te doen”; die oh zo bekende keuzestress dus. Besluit vandaag nog om te werken aan de kledingkast van je dromen: een kledingkast met alleen maar kleren die je stuk voor stuk blij maken, die elk jaar regelmatig gedragen en gekoesterd worden. Dit artikel van Minder Meuk helpt je op weg.

Tot slot: kleding wegdoen

Iedereen gooit af en toe kleding weg. Misschien ben je nu zelfs wel geïnspireerd om binnenkort heel veel kleding weg te doen! De milieuschade van kleding wordt bepaald door hoe het geproduceerd wordt, maar ook hoe je het weggooit. De gemiddelde Nederlander doet jaarlijks 40 kledingstukken weg. Zonde als dat op de (toch al zo grote) afvalberg belandt! Geef alsjeblieft je kleding een nieuw leven. Dat kan op vele manieren! Doneer ze aan het goede doel, dat kan makkelijk via een kledingcontainer van het Leger des Heils. Lever het in bij een kringloopwinkel. Verkoop ze via Vinted of Marktplaats en verdien er zelfs een centje aan. Geef het door aan familie of vrienden. Of doe mee aan een kledingruil via bijvoorbeeld de Clothing Loop! Zo maak je van jouw (gemiddelde?) kledingkast een droom-kledingkast.

Doneren kan makkelijk via een kledingcontainer van het Leger des Heils.
Berichten gemaakt 28

3 gedachten over “Hoe gemiddeld is jouw kledingkast?

  1. Inspirerend stuk! En goed haalbaar, vind ik.
    Een tip:
    Ik hoorde laatst van iemand die haar kleding met de kledinghanger andersom hangt. De kleding op de hangers die na zes maanden nog andersom hangen, geeft zij een tweede leven ergens anders.
    zo’n systeem kun je ook bedenken voor kleding die op planken of in lades ligt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven