Zwitserland staat bekend om haar mooie bergen en idyllisch landschap. Maar ook voor een steden-liefhebber is er genoeg te beleven! In deze blogpost neem ik je mee in mijn twaalfdaagse citytrip door Zwitserland en kan jij inspiratie opdoen voor de jouwe. Mocht je vanuit duurzaamheidsoverwegingen meer met de trein willen reizen, dan heb ik goed nieuws: dat is in Zwitserland goed te doen! Een kleine kanttekening: Zwitserland is duur en dat zijn de treinreizen ook. Verkijk je daar niet op en kies voor wat past bij jou.
Voordat we beginnen, eerst nog enkele praktische tips:
- Met de SBB Mobile app koop je makkelijk kaartjes voor al je treinreizen voor jouw citytrip door Zwitserland.
- Treinen in Zwitserland, kunnen net als in Nederland, niet ‘uitverkocht’ raken. Je kunt tickets kopen die de hele dag geldig zijn. Maar je kunt vaak flinke korting krijgen op je ticket als je deze boekt voor een specifieke trein, die nog rustig is. Dat heet een ‘supersaver ticket’.
- Zwitserland is geen onderdeel van de Europese Unie, waardoor je (afhankelijk van je telefoonprovider) niet gratis kunt roamen. Dat betekent geen internet, dus zet al je belangrijke apps en informatie ook offline (download bijvoorbeeld je Google Maps kaart en je Google Translate woordenboeken).
- Neem herbruikbare flessen mee, want de Zwitserse steden zijn bezaaid met zogenaamde Brunnen: fonteintjes waarvan het water vrijwel altijd drinkbaar is. Gezond, gratis en milieuvriendelijk.
- Je kunt je citytrip prima zonder contant geld (Zwitserse frank) doen. Wij hebben alles betaald met onze bankpas – waarbij het goedkoper is om in CHF (Zwitserse frank) te betalen dan in EUR (Euro), mocht het pinautomaat daarom vragen. Wij hadden alleen in Solothurn dat er contant geld werd gevraagd bij een toilet. In de grote steden zijn veel toiletten gratis.
Dag 1 trein naar Zwitserland, aankomst in Bazel
Je eerste dag begint met de treinreis van Nederland naar Zwitserland. Afhankelijk van je verbinding ben je tussen de 6 a 9 uur onderweg. Aan het einde van de middag/begin van de avond kom je aan in Bazel. Je checkt in bij je verblijf en doet de rest van de dag rustig aan.
Wij verbleven in Nest Temporary Living, Steinentorstrasse.
Dag 2 Bazel, oude binnenstad – eerste dag van je citytrip door Zwitserland
Ontdek de oude binnenstad van Altstadt Grossbasel. Bezoek o.a. de Marktplatz en de gratis Botanischer Garten der Universität Basel. En bekijk de Munster van Bazel en de naastgelegen Basler Pfalz – een observatieplatform waar je uitkijkt op de rivier de Rijn. In de buurt vind je ook nog allerlei musea, zoals de Museum der Kulturen en de Naturhistorisches Museum. Zelf genoten we van de wirwar aan straatjes aan de westkant van het oude centrum, met o.a. Labyrinthplatz en het Lohnhof. Vergeet ook niet de populaire Tinguely-Brunnen.
Dag 3 Bazel, rondje rivier & musea
Bezoek de ‘andere kant’ van de rivier, bij Altstadt Kleinbasel. Loop langs de rivier naar Museum Tinguely – een Zwitserse schilder en beeldhouwer bekend om zijn speelse machinekunst en explosieve performances. Steek de rivier weer over en bezoek de Basler Stadtmauer, de Basler Papiermühle – een museum over papier, schrijven en drukwerk – en de St. Alban Tor. Terug in het centrum kan je ook het Kunstmuseum Basel bezoeken.
NB: De meeste musea zijn op maandag gesloten!
Dag 4 trein naar Bern & oude binnenstad
Je neemt de trein van Bazel naar Bern. Je bent ongeveer een uurtje onderweg. Download de Bern Welcome App en activeer je ‘Bern ticket’ (inbegrepen als je in Bern overnacht). In Bern verken je de oude binnenstad: een UNESCO-werelderfgoedlocatie met overwelfde wandelpaden, fonteinen en de grootste kathedraal van Zwitserland. Loop van de Käfigturm – via de Marktgasse, Kramgasse en Gerechtigkeitsgasse (alsmaar rechtdoor) – naar de Nydeggkirche. Geniet van het uitzicht op het Münsterplattform en de Bundesterrasse. Wij genoten vooral van de ‘geheime’ gangetjes, zoals de Burgtreppe en de Fricktreppe.
Wij verbleven in een AirBnB in Marzili.
Dag 5 Bern, rondje rivier & tuinen
Vandaag loop je een rondje om de oude stad, beginnend bij de Dalmaziquai. Onderweg kom je op verschillende plekken met prachtig uitzicht op het plateau waarop de Altstadt rust. Bezoek de Bärengraben (een berenkuil, het symbool van de stad) en de Rosengarten. Loop verder langs de rivier – dat kan ook op het schiereiland zelf via de Langmauerweg – en bewonder de bruggen. Sluit af met een bezoek aan de Universität Bern Botanical Garden (ook gratis).
Dag 6 dagtrip: Gurten of Thun
Vandaag heb je tijd voor een dagtrip! Met je Bern ticket kan je gratis met het OV naar de ‘lokale berg’ van Bern: Gurten. Rondom de berg heb je meerdere wandelroutes.
Of ga naar de stad Thun – minder toeristisch dan het naastgelegen Interlaken, met prachtig uitzicht op de Thunersee. Van Bern naar Thun is met de trein maar 20 minuten.
Dag 7 trein naar Solothurn & oude binnenstad
Je neemt de trein van Bern naar Solothurn, een treinreis van 35 minuten. In Solothurn wandel je door de oude binnenstad. Bezoek de kathedraal en de omliggende Riedholzschanze (een oude verdedigingsmuur). Wandel over de Hauptgasse, waar elke woensdag en zaterdag van 8:00 tot 12:00 uur de wekelijkse markt is, met verse groente en vleeswaren, meestal rechtstreeks van de producent.
Wij verbleven in een AirBnB in de Berntorstrasse.
Dag 8 Solothurn natuur & musea
Ontdek de nabije omgeving van Solothurn. Wandel langs de Verenaschlucht naar de Einsiedelei St. Verena en de naastgelegen Martinskapelle. Op de terugweg kan je de Meditationsweg Einsiedelei lopen (of andersom, op de heenweg de Meditationsweg en op de terugweg de Verenaschlucht). Aan het einde (of eigenlijk het begin) van de Meditationsweg is het nog maar een klein stukje naar Schloss Waldegg: een streekmuseum met een mooie tuin. Terug in Solothurn kan je gratis het Museum Blumenstein bezoeken en het tegenovergelegen archeologisch museum(pje).
Dag 9 trein naar Zürich & oude binnenstad
Op naar de laatste overnachtingsplek van je citytrip door Zwitserland. In een uur ben je met de trein vanaf Solothurn in Zürich. In de oude binnenstad kan je de verschillende kerken bewonderen: St. Peter, Kirche Fraumünster en Grossmünster. Loop langs de Limmatquai. Geniet van het uitzicht vanaf het Lindenhof (op de stad), en de Quaibrücke (op de Zürichsee).
Wij verbleven in VISIONAPARTMENTS Zurich Zweierstrasse.
Dag 10 Zürich universiteit & musea
Zürich heeft tal van musea, voor ieder wat wils en voor elke portemonnee. De verschillende musea van de universiteit van Zürich en de technische hogeschool (ETH) zijn gratis, zoals de Naturhistorisches Museum der Universität Zürich; en focusTerra. En als je dan toch in de buurt bent, neem dan ook even een kijkje vanaf het Polyterrasse. Verder is het nabijgelegen Kunsthaus Zürich gratis op woensdagen. Tot slot is het Landesmuseum Zürich ook echt het bezoeken waard, al is het maar om de grandioze buitenkant te bekijken. Entree is niet duur, maar helaas ook niet gratis, tenzij je jonger bent dan 16 of bijvoorbeeld een ZürichCARD hebt.
NB: De meeste musea zijn op maandag gesloten! De Giacometti-Halle is zelfs van zondag t/m dinsdag dicht en heeft vrij specifieke openingstijden, omdat dit de entreehal van een politiebureau betreft.
Dag 11 dagtrip: Luzern
Tijd voor een laatste dagtrip. De treinreis van Zürich naar het populaire Luzern duurt ongeveer 40 minuten. In Luzern kan je de Kapellbrücke en de Spreuerbrücke bewonderen, en de Museggmauer Weg bewandelen. Die laatste voert je langs de oude stadsmuur met torens, waarvan je de Männliturm, Wachtturm, Zytturm en Schirmerturm kunt beklimmen. In de Altstadt zelf vind je idyllische marktpleintjes – zoals de Kornmarkt en Weinmarkt – en mooi beschilderde huizen.
Dag 12 Zürich west & winkelen – laatste dag van je citytrip door Zwitserland
Laatste dag, laatste kans om je Zwitserse Franken uit te geven. Ten westen van het centrum kan je ronddwalen in het Industriequartier – een formalige industriële locatie, nu een trendy wijk met allerlei restaurants, barretjes en winkels. Bezoek de boetiekwinkeltjes onder de Letten-Viadukt en eindig bij de hippe FREITAG Flagship Store en de naastgelegen Frau Gerolds Garten. Je kunt ook over het oude spoor van de Letten-Viadukt lopen en vervolgens langs de rivier, via de Kloster-Fahr-Weg, terug naar het centrum. Vanaf het centraal station kan je je laatste dag al winkelend eindigen op de Bahnhofstrasse, een van de duurste en meest exclusieve winkelstraten ter wereld en wel 1,4 kilometer lang. Is winkelen niet helemaal jouw ding? Dan kan je doorlopen naar Bürkliplatz en vanaf daar, langs het water van de Zürichsee, de Arboretum bezoeken (linksom) of de Historische Quais am Zürisee bewandelen (rechtsom).
Dag 13 trein naar Nederland
Je vakantie zit erop! Tijd om in te pakken, uit te checken, en de trein terug naar Nederland te pakken. In de trein kan je alvast nagenieten van je reis. Ik hoop dat je een fantastische citytrip door Zwitserland hebt gehad!
Tot zover, mijn twaalfdaagse citytrip door Zwitserland! Voor iedereen die een keer naar Zwitserland wil, van stedentrips houdt, zich afvraagt of reizen met de trein ook leuk is… Of gewoon, omdat je toevallig op deze website bent beland! Begin deze maand schreef ik: ‘Daarnaast ga ik deze maand een nieuwe blogpost maken, over reizen met de trein door Zwitserland, workouts of alcoholvrije cocktails.’ Het is dus Zwitserland geworden. Maar niet getreurd, mocht je geïnteresseerd zijn in de andere onderwerpen. Die komen vast ook, ooit. 😉
Wauw! Je beschrijft een fantastische andere kant van Zwitserland dan waar de meeste mensen aan denken. Het klinkt erg veelzijdig, mooi en interessant. Dat kun je ook op de foto’s zien. Wat goed om te weten dat zo’n stedentrip prima met de trein te maken is! Bedankt voor alle informatie.